Home Tuintips Inspirerende Engelse tuinen in Nederland

Inspirerende Engelse tuinen in Nederland

by Lara Klaassen

De klimrozen staan in bloei, de grasvelden zijn op hun mooist, de borders knallen van kleurige bloei en de paden liggen klaar om jou te ontvangen. Waar? In de Engelse tuinen die opengesteld zijn voor publiek. Er zijn er heel wat, ook in Nederland. 

In Engeland ontstond in het midden van de 18e eeuw een typische stijl om tuinen aan te leggen, die ook in Nederland al snel populair werd. Engelse tuinen zijn dan ook overal in Nederland terug te vinden. Het is een klassieke stijl die blijft inspireren. 

Klimrozen mogen niet ontbreken in een Engelse tuin

Ruimte voor landschap

Engelse tuinen zijn in twee woorden samen te vatten: ruimte en landschap. Symmetrie en strakke vormen, zoals in een Italiaanse of Franse tuin, worden juist vermeden. De Engelse tuin omvat glooiende heuvels, waterpartijen, rotsen en kronkelende paden en vergezichten met beeldbepalende grote bomen. 

Het tijdperk van het ontstaan van de Engelse landschapstuin is de Romantiek. Na de Franse revolutie ontstond een beweging in de kunst en literatuur in West-Europa, waarin emotionele beleving centraal stond. Intuïtie, emotie en fantasie kregen de ruimte. De tuinen die in die tijd werden aangelegd, waren ook groots en meeslepend. 

In Engeland vind je veel ruim opgezette Engels tuinen. Beroemd zijn de tuinen bij Buckingham Palace, Kew Gardens en Stourhead. In München, Madrid en tal van andere wereldsteden zijn ook Engelse tuinen aangelegd.

Buckingham Palace, Londen

En in Nederland? Er zijn diverse buitenplaatsen en kastelen met een Engelse landschapstuin. Maar de meeste mensen zullen regelmatig in een Engelse ‘tuin’ komen, zonder er stil bij te staan. Want het Florapark en Vondelpark in Amsterdam, het Stadspark in Maastricht, Het Park in Rotterdam, Wilhelminapark in Utrecht en Park Sonsbeek in Arnhem zijn allemaal aangelegd en onderhouden volgens de principes van de Engelse landschapstuin.  

Ook in deze parken herken je de weidsheid van paden en grasvelden, het gebruik van rotsen en stenen en waterpartijen. Plantvakken (borders) lopen op een natuurlijke manier over in het gras en coniferen en bomen staan quasi-natuurlijk in het landschap. Beelden en gebouwen zijn minimaal ingezet zodat ze extra opvallen. 

In veel Engelse tuinen staat ook een folly. Dat is een bizar, grappig en min of meer zinloos bouwsel of gebouw. Bijvoorbeeld een toren van aan elkaar gemetselde glazen flessen, een nep-ruïne of een Romeins aquaduct waar ook écht water overheen loopt. 

Inspirerende tuinen om te bezoeken

Er zijn diverse tuinen in Nederland en België, die opengesteld zijn voor het publiek. Soms is dat op een privéterrein, zoals een kasteeldomein of landgoed. Sommige van deze terreinen zijn er volledig op gericht om bezoekers te ontvangen speciaal voor de tuin. Bijvoorbeeld de beroemde Keukenhof in Lisse voor de tulpen en het kasteel van Heks in België vanwege de rozen. 

Englischer Garten, München

Tips voor opengestelde Engelse tuinen:

In Utrecht Kasteel Groeneveld in Baarn; het visitekaartje van Staatsbosbeheer met interessant bezoekerscentrum. 

In Friesland het Bokkehûske, een Engelse cottagetuin.

In Groningen De Engelse Landschapstuin in Westerbroek.

In Zuid-Holland De Pluktuin in het Westland, een tuin verdeeld in meerdere kleine tuinen met elk hun eigen Engelse sfeer. 

In het Brabantse Bergeijk ligt een stadstuin, de Mesenhof, geïnspireerd op de Engelse tuin. 

Op de grens van Overijssel en Gelderland ligt in kasteel Ruurlo een tweede locatie van Museum MORE. De tuin en modern-realistische kunst versterken elkaar mooi op deze locatie.

In Limburg is Parkhof Swalmen in Swalmen een interessante tuin met veel inspirerende groene planten, rozen en borders. 

De Versicolor Tuin in Lutjewinkel ligt in Noord-Holland. Hier spelen kleur en het kleurenspel van planten de hoofdrol.

Tot slot De Tuinen van Appeltern. Dit is het grootste tuininspiratiepark van Europa, met vele modeltuinen. Niet alleen Engelse landschapstuinen dus. 

In België is ook de landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen een bezoek waard. Klassieke landschapsparken uit de 18e eeuw zijn Kasteeltuin Hof van Saksen (Beveren-Waas), Kasteel van Beloeil (Beloeil) en Domein de Drie Fonteinen in Vilvoorde. Mooie 19e eeuwse parken zijn het Sint-Donatuspark in Leuven, het Stadspark te Antwerpen en in Brugge het Koningin Astridpark. In Wallonië: Chateau de Pailhe en het Parc de la Sauvagère in Uccle (een Franstalige deel van Brussel).  

Waarom een tuin bezoeken?

Natuurlijk kan je een Engelse tuin gewoon bezoeken als uitje, om lekker buiten te genieten van een bijzondere omgeving. Maar je kan veel meer halen uit je tuinbezoek. Neem iets mee om notities te maken (pen en papier of in je telefoon).

Engelse tuinen zijn beroemd om de borders en de combinaties van bloeiende en niet-bloeiende planten. Laat je informeren over de plantencombinaties, vrijwilligers en medewerkers van de tuin staan je graag te woord. 

Schrijf de plantennamen op, zodat je ze eventueel zelf kan bestellen of kopen. Ook kan je naar het ontwerp van de tuin kijken en daarvoor inspiratie opdoen. De indeling in vakken, het gebruik van reliëf: hoe zou jij dat vertalen naar je eigen tuin? 

Dit hoeft geen ambitieus project te zijn, je kan ook een hoekje van je tuin aanpakken. Let ook op het materiaalgebruik. De manier waarop afscheidingen worden gemaakt in de tuin, de bodembedekking en de verharding van de paden kunnen jou inspireren om toe te passen in je eigen tuin. 

Tips voor een Engelse tuin bij jou thuis

Je hebt waarschijnlijk geen grote lap grond achter je huis, toch kan ook jij een Engelse tuin creëren. Wat in ieder geval niet mag ontbreken, is strak gemaaid gras. Of een wild stuk gras met strak gemaaide graspaden.

Gras geeft ruimte en een weidsheid in je tuin. Wil je niet te veel gras, maak de strook gras dan voorin je tuin, dicht bij het huis. Daarnaast mogen diverse groene planten niet ontbreken. 

Deze coniferen en groene struiken plaats je het beste in groepjes bij elkaar. Let er op dat je zonnige en schaduwrijke plekjes creëert met je beplanting, dat versterkt het natuurlijke aanzicht.

Een folly is ontzettend leuk om zelf te maken. Misschien kan je wel ergens rotsblokken op de kop tikken. Maak er een muurtje mee in de tuin en metsel er nisjes in, waarin je gekke voorwerpen zet. 

Borders met meerdere bloeiende planten mogen zeker niet ontbreken in de Engelse tuin. Heb je gelegenheid om een waterpartij aan te leggen in je tuin, laat je dan inspireren door de Engelse tuin. 

Engelsen zijn gek op rozen. Klimrozen, theerozen, you name it. In jouw tuin is daar ook vast een plekje voor.

Boshyacinten

Een bezoek plannen

Er zijn veel tuinen die je kan bezoeken en die je inspiratie geven voor je eigen tuin.  Openbare parken zijn vrij te bezoeken. Kastelen en private tuinen hebben beperkte openingstijden. Daar is vaak ook wat anders te beleven, zoals kunst kijken of thee drinken in de oranjerie (kas). In sommige tuinen mag de hond aangelijnd mee, in andere niet. Kijk op de website van de betreffende tuin wanneer die open is en welke regels zij hanteren. Veel tuinen zijn in juni extra geopend.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment