Home TuinklussenSnoeien Kamperfoelie snoeien: hoe en wanneer snoei je kamperfoelie?

Kamperfoelie snoeien: hoe en wanneer snoei je kamperfoelie?

by Rosalyn van Moorselaar
Kamperfoelie snoeien hoe en wanneer snoei je kamperfoelie

De kamperfoelie is een struik die van klimmen houdt. Een muur, schutting of pergola is binnen korte tijd helemaal bedekt met kamperfoelie als je deze de kans daartoe geeft. Dat onstuimige klimgedrag heeft ook een andere zijde. Als je deze plant te dicht in de buurt zet van een jonge boom zal deze volledig worden overwoekerd. Dan is het hoog tijd om kamperfoelie te snoeien.

De kamperfoelie is er in diverse soorten met verschillende kleuren bloemen. In ons klimaat zijn de struiken meestal niet groenblijvend in de winter. De geur van de bloemen van de kamperfoelie is zeer sterk en opvallend. Vooral nachtvlinders komen er in grote getale op af.

De Kamperfoelie (Lonicera) online kopen:

Wanneer moet je de kamperfoelie snoeien?

De bloei begint in het voorjaar en duurt afhankelijk van de soort tot in de zomer. De juiste tijd om te snoeien is op een mooie dag halverwege maart. Als er nachtvorst wordt verwacht , kan je de snoei beter uitstellen. Kijk op de snoei-kalender of er voor jouw kamperfoelie een specifiekere tijd wordt genoemd om die aan te pakken.

Hoe moet je een kamperfoelie snoeien?

Omdat je voor de bloei gaat snoeien is het van belang om de struik in een zo goed mogelijke conditie te krijgen. Je verwijdert daarom alle dode en beschadigde takken. Vanwege de snelle groei van deze klimmer mag je de gezonde takken een flink stuk terugsnoeien. Als de kamperfoelie in een goede conditie is, wordt je beloond met vele nieuwe uitlopers en een overvloed aan bloemen. Na de snoei geef je de struik wat organische mest en indien nodig extra water. Na de bloei kan je wat takken terugsnoeien om vormbehoud te realiseren. De onderstaande instructie-video op YouTube geeft nog wat extra snoei-tips.

Welk gereedschap gebruik je voor het snoeien van de kamperfoelie?

Een goede tuinman gebruikt goed gereedschap. Een scherpe snoeischaar is altijd belangrijk omdat je daarmee de snoei-wonden bij de plant zo beperkt mogelijk houdt. Hierdoor is de plant minder kwetsbaar voor ziekten en parasieten. Voor de kamperfoelie waarbij de sappen al stromen als je aan het snoeien slaat is het extra van belang om het snoeien goed en snel te doen. Hieronder staan een aantal snoeischaren genoemd die geschikt zijn voor de snoei van een kamperfoelie. Vergeet ook niet je gereedschap goed te verzorgen.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de kamperfoelie

Een van de meest gebruikte soorten in Nederlandse tuinen is de Chinese kamperfoelie. Deze is dicht vertakt wat een mooi effect heeft als bedekkende klimplant. De bloei geschiedt met een grote hoeveelheid witte bloemen, die klein zijn maar een verfijnde geur hebben.

De kamperfoelie is een relatief makkelijke plant en heeft weinig verzorging nodig, als deze een juiste plaats heeft. De wortels moeten bij voorkeur in de schaduw staan terwijl de plant best van een beetje zon houdt. Het is dus even puzzelen waar de kamperfoelie in jouw tuin zich het beste op het gemak voelt. Als de grond humusrijk en goed vochtig blijft, is deze struik in zijn element, maar extreem kieskeurig is de kamperfoelie niet, mits er maar enige beschutting is.

Meer artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment