Home SoortenBomen Kersenbomen in de tuin: zo doe je het!

Kersenbomen in de tuin: zo doe je het!

by Sander
Kersenboom snoeien hoe en wanneer snoei je een kers

Kersen behoren tot favoriete fruitsoorten in huistuinen. Dit is niet voor niets, want de zoete smaak van kersen is erg gelieft. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden voodat je kunt genieten van je eigen kersen. Waar of hoe je moet je de kersenboom bijvoorbeeld planten? En wat voor verzorging heeft een kersenboom nodig? In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips en tricks met je.

Waar plant ik mijn kersenboom?

Kersenbomen hebben de juiste verzorging nodig en daarom is het belangrijk om een aantal stappen na te gaan als je een kersenboom in je tuin wil. Wanneer je een kersenboom wil planten, moet je een geschikte plek vinden in je tuin. Kersenbomen kunnen namelijk niet zomaar in je tuin worden geplaatst.

Allereerst moet je er rekening mee houden dat kersenbomen wel 20 meter hoog kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je een ruimte in je tuin vindt die deze hoogte goed kan verdragen. Op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een voordeel van kersenbomen is dat kersenbomen in het algemeen geen bovengemiddelde warmte nodig hebben. Daarnaast gedijen ze ook op grotere hoogtes. Toch is het handig om het vangen van warmte en zonnestralen wel mogelijk te maken voor de kersenbomen. Vermijd locaties die gevoelig zijn voor late vorst en zorg dat de grond rijk is aan voedingsstoffen.

Kersenbomen plant je in de herfst

De herfst is een uitgelezen tijd om kersenbomen te planten. Dit komt omdat tijdens het regenseizoen jonge planten beter groeien. De planten krijgen tijdens het regenseizoen genoeg water waardoor ze sneller en efficiënter kunnen groeien. Op deze manier hebben ze genoeg tijd om voor de winter te rooten in de aarde.

Voordat je een kersenboom plant, moet je eerst een plantgat graven. Deze moet de juiste grootte hebben, anders groeit de boom niet goed vast. Houd er dus rekening mee dat je plantgat in iedergeval groter is dan de kluit. Zet vervolgens de boom recht in het plantgat en vul het gat met tuinaarde. Zorg ervoor dat je de tuinaarde goed naar beneden aanstampt zodat de plant stevig vast zit.

Graag even we je hierbij een tip: doe wat mest of compost in het plantengat. Deze voedingsstoffen zijn goed voor de jonge boom. Bij zwakke zaailingen kun je kiezen voor stabiliteit van een steunpaal in het plantengat. Hier kun je vervolgens de boom weer aan vastbinden.

Stappenplan voor het planten van kersenpitten

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen kluit nemen en helemaal bij ‘nul’ te beginnen. Met kersenpitten kun je ook een kersenboom in je tuin planten. Dit is vaak wel een stuk lastiger en hierbij is de kans groter dat het niet slaagt. Om het je een stuk makkelijker te maken hebben we hieronder een stappenplan vermeld, zodat je gemakkelijk en op de juiste manier kersenpitten kunt planten.

  1. Kies een geschikte plaats.
  2. Maak de grond los en verwijder de grond van onzuiverheden.
  3. Maak kleine gaatjes in de grond van 2 tot 3 cm diep.
  4. Houd een plantafstand aan van 30 cm.
  5. Plant de kersenpitten in de plantgaten.
  6. Verhul de kersenpitten met substraat.
  7. Onthoud of markeer de plaats waar je de kersenpit(ten) hebt gepland.
  8. Bescherm of bedek de plaats waar je de kersenpit(ten) hebt gepland met gaas.
  9. Heb geduld en geniet daarna van je nieuwe kersenboom!

Een kersenboom vergt aardig wat tijd en moeite. Toch is het zeker de moeite waard om een kersenboom in je tuin te nemen. Je houdt er namelijk heerlijke kersen aan over en kunt er erg veel plezier mee beleven.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment