Home Tuintips Zo kies je de perfecte kerstboom

Zo kies je de perfecte kerstboom

by Lara Klaassen

Het is een heerlijke traditie, om in december een kerstboom in huis te halen. De keuze is groot en elke kerstboomsoort heeft wel zijn eigen charme. Hoewel een kunstboom een prima keuze is, gaat er niets boven een echte. Wij zetten de soorten op een rij en geven tips voor de verzorging. 

De fijnspar: geurig en natuurlijk

Haal het bos in huis met een fijnspar! Deze heerlijk geurende boom heeft volle takken met fijne naalden. De naalden prikken wel. Voordeel is dat je heel veel lampjes en versiering in de takken kwijt kan. Let bij de aanschaf op de vorm, draai de boom rond bij het bekijken. Fijnsparren zijn nog wel eens asymmetrisch van vorm. Daar staat tegenover, dat hij er erg natuurlijk uitziet.

Fijnspar

De Nordmann: stoer en duurzaam

De Nordmann heeft zachte, donkergroene naalden aan weinig bedekte takken in duidelijke lagen. Deze boom is het meest geschikt om gezaagd te kopen, omdat hij minder snel naalden verliest. Je kan hem bij een goede verzorging dan ook lang laten staan. Hij geurt alleen als je over de naalden wrijft. Door zijn symmetrie, leent deze boom zich goed voor styling in bepaalde trends en kleuren en grote kerstballen.

Nordmann

De Servische spar, compact en mooi van kleur

In een kleinere ruimte komt de Servische spar mooi tot zijn recht: hij is niet alleen compact en slank. De zilvergroene naalden zijn erg mooi. Deze boom geurt fijn en heeft prikkende naalden.

Japanse zilverspar: klein en fijn

Voor een echt kleine, maar qua vorm volwaardige boom, kies je de Japanse zilverspar. Het is een volle, donkergroene boom met relatief weinig naaldverlies. Hij geurt licht. 

Met of zonder kluit?

Een kerstboom met kluit behoudt langer zijn naalden dan een gezaagde kerstboom. Na de feestdagen kan je een kerstboom met kluit in de tuin zetten. Zet je hem met de pot eromheen in de tuin, dan kan je hem het jaar erop uitgraven en opnieuw in huis zetten. Als je een kerstboom in de tuin plant, bedenk dan dat deze makkelijk 10 meter hoog wordt en ruimte in beslag neemt. Er zijn ook kwekers, die de boom ‘uitlenen’. Dan breng je na de feestdagen je boom weer terug. 

Kerstbomen met kluit

De aanschaf

Let bij de aanschaf van de boom op of hij er vitaal en groen uitziet en of de kluit vochtig is. Een gezaagde kerstboom hoort fris naar hars te ruiken. Laat je boom in een net verpakken voor transport. Er zijn trouwens ook steeds meer bedrijven, die aan huis bezorgen.

Haal een kerstboom niet direct naar binnen. Laat hem bij voorkeur een dag in de garage of bijkeuken acclimatiseren en langzaam wennen aan de warmte in huis. 

Verzorging

Zowel een kerstboom met kluit als een gezaagde kerstboom heeft veel water nodig. Ze verdampen in de warme omgeving van een huis veel vocht. Zet de boom op een zo koel mogelijke plek, dus niet direct naast de verwarming. Check dagelijks de aarde in de pot of het reservoir van de kerstboomstandaard. Zorg, dat de kerstboom niet droog komt te staan. 

Als je kerstboom enkele weken staat, is kerstboomvoeding aan te raden. Je kan ook vloeibare plantenvoeding aan het water toevoegen. 

Hergebruik

Niet alleen een kerstboom met kluit kan na de feestdagen een tweede leven krijgen. Lever kerstbomen in bij de gemeente, zodat er compost en houtsnippers van kan worden gemaakt. Heb je een tuin, hergebruik dan de takken door deze van de stam te snoeien en te gebruiken als bodembedekker. Een laag takken beschermt vorstgevoelige planten. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment