Home Tuintips Kies ook voor de tuin energiezuinige buitenverlichting

Kies ook voor de tuin energiezuinige buitenverlichting

by Sander
Tuinverlichting kopen, LED, solar of toch nog halogeen

Binnen in huis heb je waarschijnlijk al alle mogelijkheden nagelopen om duurzamer te wonen. Maar misschien heb je daarbij een belangrijk punt over het hoofd gezien. Want ook buiten valt er wellicht nog wat te verbeteren en energie te besparen. Namelijk met je buitenverlichting. Hoe je dat kunt doen? Eenvoudig door bestaande lampen te vervangen door led buitenverlichting. Lees hier alles over de voordelen hiervan.

Bespaar energiekosten met led buitenverlichting

Heb je de tuinlampen al langere tijd staan, dan is de kans groot dat hier nog traditionele gloeilampen inzitten. Deze lampen hebben een hoog energieverbruik. Op het moment dat je deze vervangt door led buitenverlichting, bespaar je direct 90% op je energiekosten. Dat komt doordat de manier van verlichten bij led anders werkt dan bij een gloeilamp of zelfs bij een halogeenlamp. Hierdoor er is een stuk minder energie nodig om toch hetzelfde volume aan licht te produceren. Een ander voordeel van led buitenverlichting is dat het aantal branduren ook heel hoog is. De lamp gaat wel vijftig keer langer mee dan je gewend bent van een gloeilamp. Hierdoor hoef je minder vaak nieuwe lampen aan te schaffen en draag je ook bij aan vermindering van het afval. 

Led buitenverlichting – decoratief en effectief

Als je op zoek gaat naar led buitenverlichting, dan heb je enorm veel keuze. Er zijn allerlei soorten decoratieve tuinlampen voor langs het tuinpad, op het terras, voor in de borders of in de plantenbakken. De stijl waarin de verlichting te krijgen is, varieert van modern tot klassiek en is bovendien ook in verschillende kleuren en materialen beschikbaar. Zoals zwart, wit, hout en chroom. Hierdoor kun je de led tuinverlichting helemaal laten aansluiten bij de stijl van de tuininrichting. Nu is een tuinlamp niet alleen mooi, hij is ook nuttig. Zeker als je in het donker thuiskomt. Kies in dat geval voor een lamp met een bewegingssensor. Deze hang je onder de carport, bij de voordeur of bij het tuinhek. Dan hoef je tijdens je afwezigheid het licht niet onnodig aan te laten, maar je hebt wel direct helder licht bij thuiskomst. Het werkt eveneens heel effectief als inbraakbeveiliging.

Kies de juiste led buitenverlichting

Doordat de led buitenverlichting er tegen bestand is dat deze vaak aan- en uitgedaan wordt, heb je er lang plezier van. Het is echter wel belangrijk om bij de aanschaf van led buitenverlichting in de gaten te houden dat er verschillende soorten zijn. Ook als je de ledverlichting in een gesloten ombouw plaatst, bijvoorbeeld in een lantaarn of een bol, dan is het noodzakelijk om te kijken waar de lamp staat of hangt. Afhankelijk daarvan kies je een bijbehorende led lichtbron. Hierbij let je op de IP-beschermingsklasse. Deze ingress protection geeft aan waar de lamp tegen bestand is. Zo geeft klasse IP44 al voldoende bescherming tegen spatwater en beestjes die groter dan een millimeter zijn. Zet je de lamp bij de vijver of in drassige grond, dan is het verstandig om een lamp te kiezen met een hogere IP-beschermingsklasse. Bijvoorbeeld IP-66. De lamp blijft dan stofvrij en is beschermd tijdens harde regenbuien. In combinatie met de lange branduren, profiteer je zo optimaal van de led buitenverlichting. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment