Home Tuintips Kippen houden in je tuin

Kippen houden in je tuin

by Lara Klaassen

Heb je wel eens overwogen om kippen te houden in je tuin? Kippen zijn gezellige dieren om te houden en ze zijn nuttig, want ze leveren eieren, uitstekende mest én ze ruimen afval en ongedierte op. Omdat de meesten van ons niet op een boerderij wonen, zijn er wel een aantal zaken om aan te denken en om voor te bereiden.

Kippen houden voor mummies

Je hoeft geen boer te zijn om kippen te houden. Toch is het ghooed om niet impulsief te werk te gaan en je goed voor te bereiden. Kippen houden is niet moeilijk, maar het schoonhouden van de hokken en de voederplekken is belangrijk en vraagt dagelijks aandacht. Net als bij de aanschaf van huisdieren, is het daarom goed om je vooraf te bedenken of je zin hebt in het werk. Er zijn zelfs cursussen voor kippen houden voor beginners in de tuin, maar een boek of het internet biedt ook genoeg informatie. 

Kippen houden in de tuin betekent dat je alleen vrouwelijke dieren houdt. De hanen maken helaas te veel lawaai om in je achtertuin te houden. Kippen zijn letterlijk geen huisdieren, maar je kan er wel een band mee opbouwen. Koop jonge kippen en maak ze tam. Een tamme kip laat zich vastpakken en aaien en komt naar je toe als je hem roept. 

Er zijn drie hoofdzaken waar je rekening mee moet houden:

– huisvesting van de kippen, het hok waar ze veilig slapen

– de plek waar ze mogen scharrelen

– het weren van katten die in de buurt rondzwerven

Huisvesting

Er zijn twee opties: je stelt je tuin open voor de kippen en zet een nachthok neer of je maakt een grotere ren voor je kippen. Reken op minimaal 2 vierkante meter ren per kip. 

Er zijn kant-en-klare kippenhokken te koop of je kan ze bouwen. Wij hebben al eens een artikel geschreven over het zelf maken van een kippenhok, bekijk deze dan ook zeker. Hou er bij de aanschaf rekening mee dat je er makkelijk bij kan. Het hok moet namelijk elke week schoongemaakt worden en je wilt ook de eitjes kunnen rapen.

Hygiëne is bij kippen om twee redenen belangrijk. Ten eerste wil je je buren en jezelf niet tot last zijn met een sterke ammoniaklucht. Ten tweede wil je geen ziekten bij je kip. Bloedluis is erg hinderlijk en komt soms door een slecht hok. Bestrijd bloedluis niet met gif, maar koop diatomeeënaarde. Dat is gemalen steen van heel scherpe fossiele zeediertjes. De ‘naaldjes’ in dit stoffige spul doden de bloedluis op natuurlijke wijze. 

Leg oude kranten neer in het hok waar ze slapen. Kippen houden van nestjes maken, leg daarvoor stro neer of zaagsel. Gebruik verder een plamuurmesje en veger en blik om hek hok wekelijks schoon te maken. De poepjes zijn erg goede mest, strooi ze in je border of op de composthoop. Maak het hok elke twee maanden schoon met groene zeep en water. 

Scharrelplek

Kippen zoeken naar diertjes en eten planten. Een gazon is ideaal. Als je de kippen in de tuin laat lopen, hou er dan rekening mee dat ze aan planten pikken, een stofbad in de aarde nemen en graven. In grotere borders, die enkele jaren oud is, kan dit prima. Strooi rond struiken waar ze vanaf moeten blijven een laag grind. Als je nieuwe plantjes zet, plaats er dan een korf overheen van kippengaas. 

Bij een erg kleine border of een pas aangelegde tuin hou je de kippen beter weg. Als je jouw kippen in de tuin laat scharrelen, zorg dan voor een hoge afscheiding met de buren. Kippen kunnen niet vliegen, maar wel omhoog fladderen en via een struik of boom alsnog ontsnappen. In de achtertuin is daarom het beste om een kippenren te maken van gaas. 

‘Stadstijgers’ en andere roofdieren

Katten uit de buurt kunnen veel stress bij je kippen veroorzaken. Je kan je eigen kat leren om samen te leven met je kippen, maar die van de buren meestal niet. Dit kan erg veel stress geven bij kippen, daarom is een ren een goede optie. In de meeste steden lopen ook vossen en marters rond die wel een kip lusten. Zorg in ieder geval voor een degelijk nachthok. 

Mag je kippen houden in een woonwijk?

Er zijn gemeenten, die in de Algemene Politieverordening (APV) uitdrukkelijk het houden van kippen verbieden. Informeer jezelf vooraf goed. Meestal zijn er geen regels voor. Hoewel het houden van kippen op de juiste manier geen overlast veroorzaakt, kunnen de buren het bezwaarlijk vinden of zich door de situatie overvallen voelen. 

Voorkom weerstand van je buren of buurt en informeer ze vooraf over je plannen om kippen te houden. Als je goed uitlegt wat het betekent en toont dat je hun woongenot respecteert, dan zal de verhouding met je buren goed blijven. Zeker als je je eerste doosje eitjes met hen deelt!

Hoe veel kippen minimaal houden?

Kippen zijn sociale dieren en kunnen niet alleen worden gehouden. Drie kippen is het minimum, maar in de meeste tuinen meteen ook het maximum. Hoe meer kippen, hoe meer onrust en ruzie. Kippen hebben geen haan nodig om eieren te leggen. Als hobbyhouder mag je maximaal 250 kippen houden, je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je als prof wordt behandeld met een paar kippen in je tuin. 

Welk ras kippen is geschikt

Krielkippen zijn ideaal voor in de achtertuin. Ze zijn klein en fladderen niet snel omhoog. Brahma kippen zijn compact, makkelijk te houden en goed tam te maken. Er zijn heel veel verschillende sierkippen. Ook zijn er vele kleuren en kleurschakeringen bij kippen. Sierkippen met beveerde poten hebben minder de neiging om te graven.

De Brahma is een compacte en makkelijke kip

Voedsel

Geef je kippen de schillen en groenteresten die je normaal bij het GFT doet, dus schillen van appel, komkommer etc. Geef geen gekookt voedsel, brood en andere zaken die snel stinken en schimmelen. Geef ook altijd een goede kippenkorrel. Legkorrel voor kippen die eieren leggen. Tip: zet geen onbeperkt voer neer, maar strooi een hand voer per kip per dag. De kippen scharrelen graag de korreltjes voer bij elkaar. Ook voorkom je zo, dat overgebleven voer ratten en muizen aantrekt. 

De winter is het seizoen dat kippen geen insecten in de tuin vinden, dan voer je iets meer korrel of graan.

En zet altijd een bakje grit (kleine steentjes) of schelpenstukjes neer. Dit hebben de kippen nodig om het voedsel te verteren. Als je kip in een ren loopt, vinden ze het fijn om zo nu en dan wat meelwormen te krijgen. In de vrije uitloop scharrelen ze zelf naar insecten. 

Voer in bakjes, die je ‘s nachts weghaalt

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment