Home SoortenDieren Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

by Rosalyn van Moorselaar
Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

Zelf hobbykippen houden is echt leuk omdat het geweldige dieren zijn om te verzorgen. Je kan op zoek gaan naar een kippenhok op Marktplaats of er een online bestellen. Maar waarom zelf geen kippenhok maken. Hierna staan een aantal tips waarmee het eenvoudig is om zelf een kippenhok te maken of te laten maken. Dat kan met en zonder ten afhankelijk van jouw wensen en ook de afmetingen kan je dan zelf bepalen. Wil je een goedkoop kippenhok maken? Denk dan ook eens aan een bouwsel van paletten.

Het doel bepalen

Voordat je de een bouwtekening gaat opzoeken, is het van belang dat je nadenkt wat het uiteindelijk doel van het kippenhok al dan niet met ren gaat worden. Bekijk eerst de volgende vragen eens:

  • Waarom wil ik kippen gaan houden?
  • Hoeveel ruimte heb ik om kippen te houden?
  • Heb ik toestemming nodig van de gemeente om kippen te gaan houden?
  • Geven de kippen geen overlast in de wijk?
  • Hoeveel kost het per jaar ongeveer om kippen te houden (voer, dierenarts, etc.)?
  • Moet er een legnest in het hok komen?
  • Welke kippenrassen wil ik houden?

Als je de antwoorden op deze vragen op een rijtje hebt, kan je gaan nadenken over de afmetingen van het kippenhok dat je gaat maken. Ben je nog niet echt zeker of deze hobby geschikt is voor jou begin dan met het maken van een klein kippenhok. Uitbreiden kan later altijd nog.

Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

De bouwtekening voor een kippenhok

Ook een kippenhok bouw je niet effici├źnt zonder een goede tekening. Als je handig bent en wel vaker zelf dergelijke klusjes hebt gedaan, kan je het ontwerp ook zelf maken. Dat geeft je alle vrijheid om precies dat te maken wat jij voor ogen hebt. Als je een design wilt dat getest is en geschikt voor je hobby, kan je die op het internet vinden. Deze ontwerpen zijn niet altijd gratis, maar voor een relatief gering bedrag krijg je dan wel iets dat functioneert. De ene kippenren is lastiger te bouwen dan de andere en ook de materialen die je nodig hebt, kunnen flink in prijs verschillen. Kijk dus goed wat jij aankan en wat je wilt besteden als je een bouwtekening kiest.

Isolatie

Kippen kunnen wel tegen een stootje en zijn gewend aan de grillen van moeder natuur. Maar je moet ze wel een handje daarbij helpen. Kippen hebben bescherming nodig tegen de kou en beschutting als het te warm wordt. Een kippenhok moet beide kunnen bieden en daarvoor is isolatie nodig. Het hangt er natuurlijk ook van af op welke plaats jij het kippenhok gaat plaatsen en welke beschutting die plek te bieden heeft. Let erop dat in de bouwtekening om een kippenhok te maken ook rekening is gehouden met isolatiemateriaal. Ook daar herken je een goed ontwerp aan,

Kippen voeren

Om de kippen gezond te houden moet er een goede afscheiding zijn tussen de ruimte waar de kippen voer en water krijgen en de plaats waar ze zich kunnen ontdoen van hun ontlasting. Als het water er voer verontreinigd wordt door mest, is de kans op ziekten veel groter. Hou het voedergebied en het mestgebied dus uit elkaar. Als het mestgebied binnen het kippenhok ligt, is het ook van belang dat dit gebied een goede ventilatie heeft om de lucht fris te houden. Ook elders is het hok moet ventilatie beschikbaar zijn.

Toegang tot het hok

Uiteraard zal de kippenren met regelmaat schoon moeten worden gehouden. Bij het bouwen moet je hiervoor dus voorzieningen treffen. Vooral in het mestgebied moet jij je voldoende kunnen bewegen om deze ruimte goed schoon te kunnen maken. Bovendien kan je het minder aangename klusje van het verwijderen van de mest ook veel sneller doen als de toegang goed is geregeld. Op die manier hoef jij minder lang in de stank van de mest te staan en is de ruimte ook weer snel beschikbaar.

Materialen en bouw

Op de bouwtekening staat vermeld welke gereedschappen en materialen je nodig zal hebben. Natuurlijk zijn er altijd alternatieven en kan jij ook een goedkoop kippenhok maken. Hou er echter altijd rekening mee dat je het hok maakt voor dieren en dat het bestand moet zijn tegen alle weersomstandigheden. Het is dus verstandig om voor een goede afwerking te zorgen. Materialen zoals een goede verf zorgen voor bescherming en houden de buitenkant ook lang mooi. Het is immers de bedoeling om een ruimte te maken waar kippen in een schone en comfortabele ruimte kunnen leven en waar jij jarenlang met plezier naar kan kijken.

Een kippenhok maken is als het bouwen van een huis. Je begint met de bodembedekking en bouwt dan van de grond omhoog. Vergeet de details, zoals lamp en stok, niet aan te brengen voordat je met het dak begint.

Stappenplan om zelf een kippenhok te maken

Broedgebied

Kippen leggen hun eieren in het broedgebied van de kippenren. Dit is voor de kippen en ook voor jou het belangrijkste deel van het hok. Hier moet voldoende ruimte zijn voor de kippen. De meeste rassen leggen iedere dag of eens in de twee dagen een ei. Als de ruimte comfortabel is om te broeden zal de opbrengst aan eieren groter worden.

De zitstok

Kippen slapen het beste als ze voldoende ruimte hebben op een zitstok. Hou dus rekening met het aantal kippen waarvoor het hok is bedoeld als je zitstokken aanbrengt. Zorg ervoor dat ze niet bovenop elkaar moeten zitten. Dat voorkomt ziekten en agressie. Kippen houden er ook van als er een lamp en warmte in het nachthok aanwezig is. Met een tijdschakelaar kan je voor zo natuurlijk mogelijk omstandigheden gaan in het hok. Hierdoor blijven de kippen ook broeden tijdens de donkere dagen in het jaar.

Lees ook: Een beestenboel in je tuin

Gerelateerde Berichten