Home TuinklussenSnoeien Klimhortensia snoeien: hoe en wanneer snoei je een klimhortensia?

Klimhortensia snoeien: hoe en wanneer snoei je een klimhortensia?

by Rosalyn van Moorselaar

De naam zegt het al: deze hortensia kan en wil klimmen. De plant kan ook gebruikt worden als bodembedekker, maar hou er dan wel rekening mee dat de hortensia ook dan wel een meter hoog kan worden. Een klimhortensia die niet gesnoeid wordt en het naar zijn zin heeft kan wel 20 meter hoog worden. De plant is winterhard maar verliest in het najaar zijn blad. Omdat de klimhortensia het ook goed doet zonder veel zon is een muur/schutting op het oosten of noorden een goede optie. Deze klimmer stelt ook niet veel eisen aan de grond.

De Klimhortensia (Hydrangea petiolaris) online kopen:

Wanneer moet je een klimhortensia snoeien?

Als je een klimhortensia hebt geplant, is het verstandig om in het eerste voorjaar zwakke en beschadigde takken te verwijderen. Op die manier geef je de plant een goede start. De echte snoei vindt plaats aan het einde van de bloei, dus begin juli. Als een hortensia wat ouder wordt, kan deze aan de onderkant te zwaar worden en ook vaak kaal. Het is verstandig om een keer in de drie jaar de hortensia drastisch terug te snoeien om deze weer mooi te krijgen.

Hoe kan je het beste een klimhortensia snoeien?

In principe heeft de klimhortensia nauwelijks snoei nodig. Maar als je de plant een beetje in toom wil houden, snoei je te lang geworden takken terug tot ongeveer 50 centimeter binnen de plek waar je de plant wil zien groeien. Op deze wijze zal de plant zich weer mooi vertakken. Bij de verjongings-snoei, die je maximaal één keer in de drie jaar in het voorjaar doet, kan je drastisch terugsnoeien tot vlak bij de hoofdtakken. Wil je zeker weten dat je de klus goed aanpakt, kijk dan naar de instructievideo op YouTube.

De meeste efficiënte gereedschappen om een klimhortensia te snoeien

Een goede scherpe snoeischaar is voldoende om de klimhortensia bij te werken. Als de plant ouder wordt en meer hout aanmaakt, is een snoeischaar waar je met beide handen kracht op kan zetten een goede keuze. Maak het jezelf niet te moeilijk en gebruik indien nodig ook een goede ladder. Voorbeelden van snoeischaren die je zou kunnen gebruiken:

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de klimhortensia

De klimhortensia is zelfhechtend en beschadigt de muur niet. Als de plant jong is kan deze een beetje extra hulp wel gebruiken en is het verstandig om deze vast te zetten voor wat steun in geval van storm of ander ruw weer.

De plant bloeit met witte bloemschermen en hoewel smaken op dat punt verschillen zijn de uitgebloeide schermen vaak erg decoratief. Volgels houden er ook van. Omdat de hortensia bladverliezend is, vormen de kale takken tezamen met de uitgebloeide schermen een prachtig beeld als ze met sneeuw of rijp zijn bedekt. In het voorjaar kan je de uitgebloeide schermen verwijderen.

De klimhortensia heeft een voorkeur voor de schaduw. Als je deze in de zon plant moet je er rekening mee houden dat de plant extra water nodig heeft om op temperatuur te blijven. Laat de grond dan niet te droog worden en giet regelmatig.

Andere artikelen over snoeien

Lees ook de volgende artikelen eens:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment