Hedera helix is de inheemse klimop en vaak zie je pas in de winter hoezeer deze bomen heeft omstrengeld. Het is dan ook een echte bosplant die in de schaduw probleemloos blijft groeien en bloeien. Want de klimop bloeit ook, als is dat beslist niet zo opvallend als de trompetklimmer.
De Hedera heeft kleine groene bloemen die voor vlinders en bijen aantrekkelijk zijn. Er zijn trouwens wel meer insecten die profiteren van de klimop voor beschutting, zoals nuttige exemplaren van spinnen en lieveheersbeestjes. De klimop kan ook zonder steun bijna ieder object beklimmen maar is ook een goede bodembedekker. De plant blijft ook groen in de winter en groeit snel. Als hangende kamerplant kan deze alleskunner ook je huiskamer een extraatje geven.
De Klimop (Hedera helix) online kopen:
Wanneer moet je klimop snoeien?
Klimop kan je in principe gedurende het gehele jaar snoeien. Kies bij voorkeur wel een vochtige dag. In tegenstelling tot de meeste andere planten, overgroeien de snoeiwonden bij een klimop eerder als er voldoende vocht in de lucht zit.
Hoe moet je de klimop snoeien?
De belangrijkste reden om een klimop te snoeien is het feit dat deze te groot wordt en begint de woekeren. Als je gaat snoeien moet je erop letten dat de de gestel- of hoofdtakken laat zitten. Omdat snoeien bij een klimop geen absolute noodzaak is, komt een verwaarloosde klimop regelmatig voor. Dan is het tijd om drastisch te gaan snoeien. Verwijder alle beschadigde en dode takken zodat de klimop alle energie weer kan stoppen in hetgeen waar deze goed in is: groeien.
Als je nog meer tips wil over het snoeien van een klimop kan je die in de instructievideo op YouTube zien en beluisteren.
Welk gereedschap is geschikt voor het snoeien van klimop?
Zoals voor vrijwel alle planten is het van belang dat je snoeischaar scherp is. Dat werkt gewoon prettiger voor jou en je beperkt de snoeiwonden bij de plant. Een goede snoeischaar kan je (laten) slijpen en als je deze goed onderhoudt, heb je er vele jaren plezier van. Als je op zoek bent naar een nieuwe schaar, dan zijn de volgende geschikt voor het snoeien van Hedera en vele andere planten.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Weetjes over de klimop
Omdat de klimop in de schaduw van bomen groeit in de vrije natuur is het duidelijk dat deze ook in de tuin de voorkeur geeft aan een schaduwrijk plekje of halfschaduw. Ook in de volle zon overleeft deze taaie klimmer vaak wel, maar daar wordt de klimop niet mooier van. Met een beetje hulp kan je met klimop ook een mooie haag maken. De bladeren zijn met geel groen immers zeer decoratief. Wil je iemand een plezier doen met een stekje dan is dat geen enkel probleem. Een takje wortelt al vaak binnen een maand of twee in een potje aarde of de volle grond.
Van de bladeren van de klimop kan je een groen afwasmiddel maken dat ook geschikt is voor de afwasmachine. Het schuimt niet maar is effectief en antibacterieel. Kijk op het internet voor instructies voor dit bijzonder product.
Andere artikelen over snoeien
- Klimroos snoeien: hoe en wanneer snoei je een klimroos?
- Rozen snoeien: hoe en wanneer snoei je verschillende soorten rozen?
- Laurier snoeien: hoe en wanneer snoei je een laurierhaag?
- Spirea snoeien: hoe en wanneer snoei je een spirea?
- Japanse esdoorn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Japanse esdoorn?
- Wanneer en hoe snoei je rozen?
- Druiven snoeien: wanneer en hoe?
- Jasmijn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Toscaanse jasmijn?
- Salix snoeien: hoe en wanneer snoei je salix?
- Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?
- Viburnum snoeien: hoe en wanneer snoei je een sneeuwbal?