Home SoortenDieren Koi: de koning der vissen

Koi: de koning der vissen

by Sander
Koi de koning der vissen

Vaak spreken mensen van koikarpers maar koi betekent karper in het Japans dus dat is eigenlijk dubbelop. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken komt de koi oorspronkelijk uit Iran, niet uit Japan. Ongeveer 200 jaar geleden is men in Japan begonnen om de koi te kweken op de mooiste kleuren en patronen. De vis staat symbool voor moed en levenslust aangezien ze net als de zalm stroomopwaarts kunnen zwemmen. Daarnaast worden ze geassocieerd met geluk en om die reden krijgen Japanse jongens ze soms cadeau wanneer ze in de puberteit terechtkomen.

Koivijver

Voor sommige mensen is de koivijver de vijver des vijvers. Je zou het misschien niet verwachten maar koi kunnen hun verzorger herkennen! Voor het houden van koi moeten er speciale maatregelen getroffen worden. Je wilt deze kostbare vissen immers zo lang mogelijk in leven houden. In tuinvijvers kunnen ze wel 35 jaar worden.

Speciale maatregelen voor de koivijver

Een koivijver moet dieper zijn dan een normale vijver: tussen de 150 en 200 cm. Deze diepte voorkomt te grote temperatuurschommelingen van het water, waar koi niet goed tegen kunnen. In de winter is een vijververwarming een goed idee. De grote koi zullen veel afval produceren (ammonia) dus een filtersysteem is onmisbaar. In een normale vijver zullen planten bijdragen aan een goede kwaliteit van het water. Maar planten plaatsen heeft niet zoveel zin in een koivijver want in een mum van tijd zullen ze opgegeten zijn. Wat je wel kunt doen, is de planten in een afgescheiden deel van de vijver plaatsen.

De voeding van de koi

Koi zijn erg gevoelig voor stress dus het is belangrijk om hun weerstand op peil te houden. Daarom kun je speciale vitamines aanschaffen. Let erop dat je koivoer chichorei bestanddelen bevat, dat is goed voor hun spijsvertering. De koi hebben maar een kleine maag dus kijk uit dat je niet te veel voer in 1 keer geeft want dan vervuilt het water. Je kunt ze beter een paar keer per dag wat minder geven, eventueel met een voerautomaat. Als de watertemperatuur lager is dan 8 graden hoef je ze niet te voeren want bij lage temperaturen kunnen ze het niet verteren. Tussen de 8 en 13 graden kun je tarwekiem voeren, dat is makkelijk te verteren. Daarna kun je standaardbrokjes geven.

Het tam maken van de koi

Het leuke van de koi is dat je ze tam kunt maken. Bepaalde soorten zijn daar meer geschikt voor, zoals de Chagoi, Soragoi, Ochiba Shigure, een kruising tussen de vorige 2 en de Karashigoi. Deze soorten zijn van nature rustig en nieuwsgierig. Om ze te temmen is het belangrijk dat je een bepaald patroon creëert. Voer op dezelfde tijd, vanaf dezelfde plek en steeds door dezelfde persoon. Je kunt beginnen met een babyflesje met afgeknipte speen. Hier stop je de koivoeding en dan laat je het flesje gewoon op de vijver drijven. Op deze manier raken ze eraan gewend en kunnen ze er zelf uit eten. Op een gegeven moment kun je de koi vanuit de fles in je hand laten eten en uiteindelijk doe je het voer los in je hand.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment