Home SoortenDieren Konijnenhok zelf maken met bouwtekening en tips

Konijnenhok zelf maken met bouwtekening en tips

by Rosalyn van Moorselaar
Konijnenhok zelf maken met bouwtekening en tips

Konijnen houden is een leuke hobby en kinderen zijn ook gek op deze vrolijke hoppers. Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten over het leven van een konijn als je die wilt gaan houden.

Tips voor het houden van konijnen

  • Konijnen kunnen er niet goed tegen om alleen te leven. Als je slechts een konijn houdt, zal die vereenzamen en nerveus worden. Kies dus altijd voor een passend maatje.
  • Konijnen zijn geen knaagdieren en hebben het gebit er ook niet voor. Het zijn haasachtigen en willen graag wel knapperig voedsel maar niet om op te moeten knagen.
  • Konijnen zijn vooral in de ochtend en de avond actief. Overdag rusten ze graag.
  • Zet een konijn nooit zomaar tussen een bestaande groep konijnen. Eerst moet getest worden of ze wel met elkaar kunnen opschieten.
  • Het laten castreren van konijnen is beslist aan te raden als je niet heel veel ruimte voor nieuwe konijnen hebt.

Konijnenhok maken met ren

Het meest voorkomende konijnenhok is het A-hok, een driehoekig bouwsel met slaapruimte. Dit is vaak ook het zomerverblijf van de familie konijn waarbij ze heerlijk op het gras kunnen dartelen in het hok en ook een slaapgedeelte hebben. De grootte van het hok is afhankelijk van het aantal konijnen, maar geef ze gerust extra ruimte. Jij woont immers ook graag ruim. Het hout voor het nachthok kan je bijvoorbeeld bij de Gamma halen. Let er goed op dat je voor open gedeelte volière-gaas gebruikt en geen kippengaas. Konijnen zijn in heel snel verdwenen als je de verkeerde keuze maakt. Ook gaas op de bodem is vaak verstandig, konijnen weten nu eenmaal goed wat graven is. Dit soort hok is ook het enige dat direct op de grond wordt geplaatst.

Konijnenhok van pallets

Er worden ongelooflijk veel pallets gebruikt en soms maar eenmalig. Er zijn dan ook vele projecten gestart om dit hout een tweede bestemming te geven. Je kan er veel van maken en beslist ook een luxe konijnenhok. Als je pallets gebruikt, zijn er diverse bouwtekeningen verkrijgbaar op het internet, soms tegen een kleine betaling. Voor grotere panelen en de latjes waarmee je het gaas gaat vastzetten, kun je terecht bij een goede doe het zelf zaak zoals de Gamma. Ook bij een dergelijk hok gebruik je geen kippengaas maar volière-gaas.

Belangrijk bij een dergelijk hok is dat je zorgt voor een goede afwatering en dat de bodemplaat niet in direct contact komt met de grond als het hok buiten komt te staan. Zeker als het langdurig nat blijft, is een dergelijke plaat anders snel verrot.

Van kast naar konijnenhok

Heb jij nog een oude houten kast die nog wel een paar jaartjes meekan. Met een beetje handigheid kan je hier een echt paleisje van maken voor konijnen. De planken kunnen worden gebruikt om meerdere verdiepingen te realiseren voor de konijnenfamilie. In de deuren kunnen panelen worden vervangen door stevig gaas. Een dergelijke luxe villa kan je eventueel ook binnen plaatsen in een schuur of garage. Kan de kast wel een stootje hebben en ook buiten staan? Kies dan voor de bescherming van een niet giftige verf. Ook hier geldt dat afwatering van belang is en het contact met de grond van de bodemplaat moet worden voorkomen.

Konijnenhok maken

Het standaard konijnenhok

Waarschijnlijk heb je ze al vele malen gezien, het konijnenhok met meerdere hokken. Moeilijk te maken is het niet en met een goede bouwtekening kan iedere knutselaar een dergelijk hok in elkaar zetten. Kies voor de juiste materialen om te zorgen dat het hok ook meerdere jaren mee kan. Het hout moet minimaal 1 centimeter dik zijn en het gaas van goede kwaliteit.

Bij dit soort hokken zorg je ervoor dat het dak schuin afloopt zodat regen snel wordt afgevoerd. Het juiste materiaal op het dak zorgt dat er geen lekkage optreden. Golfplaat is hiervoor ideaal.

De hokken worden op stevige poten geplaatst waarbij je de onderkant van de poten van coating kan voorzien als extra bescherming tegen rot.

Het hout kan je schilderen of beitsen aan de buitenkant. Dat oogt gewoon beter en geeft ook een goede bescherming in weer en wind. Gebruik altijd niet-giftige materialen.

Tips voor je konijnenhokken

Welk hok je ook kiest, het is van belang dat je dit regelmatig kan schoonmaken zonder al te veel moeite. Een metalen plaat van de juiste grootte op de bodem kan hierbij erg handig zijn. Deze geeft extra bescherming aan de bodemplaat en is eenvoudig te verwijderen om het hok schoon te maken.

Denk eraan dat het hok op een plaats wordt gezet waar er voldoende schaduw is gedurende echt warme dagen in de zomer. Jouw konijn zoekt in de natuur ook zulke plekjes als het te warm wordt.

Let altijd op met kleine kinderen in de buurt van het konijnenhok. Van de konijnen hebben ze niets te duchten. Maar het gaas kan voor grijpgrage kinderhandjes een probleem gaan vormen.

Lees ook: Hondenhok zelf maken met bouwtekening

Gerelateerde Berichten