Home SoortenGras Kunstgras in de tuin is nuttig in de strijd tegen wateroverlast

Kunstgras in de tuin is nuttig in de strijd tegen wateroverlast

by Sander
Kunstgras in de tuin is nuttig in de strijd tegen wateroverlast

Nederland en wateroverlast gaan natuurlijk al langer hand in hand. En ook de strijd tegen het water werd altijd al gevoerd. De eerste bewoners in Nederland wierpen wierden op, vanaf de dertiende eeuw werden kwelders omdijkt en na de Watersnoodramp van 1953 kwam alles in een stroomversnelling. Het is dan ook zo gek nog niet dat men de dag van vandaag bij kunstgras in de tuin vragen stelt bij de waterafvoer, maar eigenlijk is er niks om je zorgen over te maken. Het is namelijk een fabeltje dat kunstgras voor wateroverlast zorgt.

Kunstgras helpt wateroverlast net te voorkomen

Kunstgras heeft een goede drainerende werking. Het is namelijk niet de bedoeling dat water op het kunstgras blijft staan en dus maakt de fabrikant piepkleine gaatjes in het kunstgrastapijt. Bovendien kan de mat ook wel wat water absorberen. Hierdoor kan de mat het water over een langere tijd afgeven, zodat het geleidelijk in de grond kan zakken. Dit laatste zorgt ervoor dat kunstgras eigenlijk beter is voor de waterhuishouding. Bij een klassiek grastapijt moet de grond alles ineens verwerken, wat bij een felle regenbui niet lukt. Vervolgens krijgt de riolering het zwaar te verduren. De absorberende eigenschappen van kunstgras geven het water daarentegen geleidelijk vrij en helpen het rioleringsstelsel te ontlasten.

Wateroverlast bij kunstgras heeft altijd andere redenen

Natuurlijk is het wel belangrijk dat kunstgras op de juiste manier wordt geplaatst. Ook de ondergrond moet bijvoorbeeld voldoende doorlatend zijn. Als het water niet of onvoldoende in de ondergrond kan zakken, ontstaan er sowieso problemen. In de praktijk blijft het water dan tussen de onderlaag en de kunstgrasmat zitten. Dan zullen er wel plassen en plooien ontstaan. Een ongeschikte ondergrond, het onjuist aanleggen van kunstgras of onvoldoende gebruik van instrooizand zijn dan ook enkele van de voornaamste redenen van wateroverlast bij kunstgras in de tuin. Het kunstgras zelf zal echter niet aan de oorzaak liggen.

Oplossingen om wateroverlast bij kunstgras te voorkomen

Wanneer de ondergrond onvoldoende waterdoorlatend is, wil dit niet zeggen dat je geen kunstgras kan leggen. Wel zal er mogelijk een nieuwe onderlaag moeten worden gelegd, bijvoorbeeld door stabilisé te storten. Ook het aanleggen van een goed functionerend drainagesysteem draagt bij aan een goede afvoer van het regenwater. Dit is ook heel belangrijk bij het leggen van kunstgras op een dakterras of een balkon.

Verder kan je altijd het een en ander doen om ervoor te zorgen dat het kunstgras minder water moet slikken. Water opvangen helpt bijvoorbeeld, net zoals het ontharden van de tuin of het leggen van een groendak. Zo’n groendak werkt namelijk ook als een spons en zal het water opnieuw even vasthouden alvorens het wordt vrijgegeven.

Geen reden tot ongerustheid

Het is dus een fabeltje dat kunstgras voor wateroverlast zorgt. Als er sprake is van wateroverlast, zijn er gewoon fouten gemaakt bij het leggen van het kunstgras. Bovendien is het vaak het gevolg van een grond die onvoldoende waterdoorlatend is, maar deze problemen zouden ook zonder kunstgras opdoemen. Er is dan ook geen enkele reden om je ongerust te maken. Meer nog: kunstgras is net nuttig om wateroverlast te voorkomen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment