Heb jij vaak kinderen over de vloer? Laat ze in jouw tuin ontdekken hoe hun voedsel groeit! Dit kan al op een klein stukje grond en het heeft een groots effect op hoe kinderen zich tot hun voeding en tot de natuur verhouden.
Je eigen moestuin
Als je zelf voedsel verbouwt, kan je dit natuurlijk laten zien aan de kinderen. Je kan ze laten zien en vertellen hoe jij de planten verzorgt. Belangrijker nog is dat je ze kan laten zien hoe de planten op jouw verzorging reageren. De kinderen kunnen zien hoe planten interacties met hun omgeving aangaan en hoe ze uitgroeien van een zaadje tot een volwassen of eetklare plant.
Makkelijk en klein
Als je zelf geen moestuin onderhoudt, kan je deze natuurlijk niet laten zien. Gelukkig kan je het leven van voedselplanten al laten zien op heel kleine schaal. Er zijn veel leuke en lekkere planten die snel groeien en weinig ruimte en verzorging nodig hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de radijs! Deze radijs is misschien niet populair bij kinderen vanwege zijn smaak, maar hij is klein, groeit snel, en heeft een geweldig leuk uiterlijk. Als je klein planten gebruikt, heb je maar weinig grond nodig om de kinderen mee te vermaken.
Een eigen stukje grond
Het is leuk voor kinderen om een eigen stukje grond te hebben om mee te werken waarop ze de vrijheid krijgen te experimenteren. Als het hun eigen verantwoordelijkheid is, kunnen ze zich meer betrokken voelen bij de planten en hun verzorging. Als ze zelf het onderhoud doen, zien ze ook resultaat van hun eigen werk. Als je als volwassene de boel overneemt, kan het voor kinderen minder als hun eigen project voelen en kunnen ze hun interesse verliezen. Een beetje hulp van een volwassene is natuurlijk gewenst!
Op de stoep of vensterbank
Je kan natuurlijk ook een mini-tuintje beginnen in een plantenbak of -pot. In de volle grond geeft iets meer de echte tuin- en natuurervaring, maar planten in potten zijn zeker een goede optie. Als je het binnenshuis doet, vergroot je wel de kans dat je gaat willen vegen of stofzuigen natuurlijk.
Soorten kiezen
Een goed begin is om te kinderen zelf de te zaaien of planten soorten te laten kiezen. Maak een voorselectie van geschikte planten en laat aan de kinderen zien wat ongeveer de mogelijkheden zijn. Als je ze zelf keuzes laat maken, voelt het voor hen sneller als iets eigens. Welke soorten geschikt zijn, hangt natuurlijk af van jouw eigen intenties qua ruimte en tijdsbesteding en van de voorkeuren en mogelijkheden van het kind qua interesse en tijdsbesteding. Als het kind niet vaak langskomt, is een snelgroeiende soort misschien niet het beste idee.
Op excursie
Als je geen ruimte hebt voor een moestuintje voor de kinderen en je er zelf ook geen hebt, kan je de kinderen ook meenemen naar andermans moestuin. Vraag aan tuineigenaren of je langs mag komen, of doe mee aan een georganiseerde excursie of open dag. Veel mensen vinden het leuk om anderen te enthousiasmeren over hun tuin. Natuurlijk kan je kinderen ook altijd meenemen naar tuincentra en dergelijke. Daarnaast zijn niet-eetbare planten ook geweldige organismen en zeker het bestuderen waard.