Home SeizoenenZomer De langste dag van het jaar, de magie van midzomer

De langste dag van het jaar, de magie van midzomer

by Lara Klaassen

Rond de langste dag is je tuin op zijn mooist. Wanneer is de langste dagen van het jaar? Dit is 21 juni. Daarna verandert de natuur naar het nieuwe seizoen. Het is de start van de zomer, van zonneschijn en van genieten. Kijk eens om je heen en bedenk hoe jij de groeikracht gaat benutten in jouw tuin. 

Met midzomer staat de zon op het hoogste punt, is de dag het langst en de zon op zijn krachtigst. Een tijd van groeikracht en vitaliteit. In de tuin markeert midzomer werkzaamheden die je beter wel en niet kunt doen. 

Midzomer in de moestuin

Het is nu tijd om te oogsten, zoals erwtjes en korenbloemen voor in de sla. Rabarber en asperges oogst je vóór de langste dag. Asperges verliezen anders te veel kracht om volgend jaar weer groenten te kunnen oogsten. En rabarber bevat na de langste dag te veel oxaalzuur en is dan niet lekker meer. 

In de groentetuin hebben bladgroenten de neiging om door te schieten en direct tot bloei te komen voor midzomer. Plant je ze na de langste dag, dan heb je nog profijt van het warme weer en oogst je mooie blaadjes sla, rucola, andijvie en spinazie. 

Wortel, radijs en veel worteltjes doen het ook nog prima om te zaaien. Meiknolletjes zijn originele, vergeten groenten om nu te zaaien. Het groen kan je ook eten in een stammpotje of als spinazie. 

Meiknol

Zomerbloemen

Natuurlijk geniet je nu volop van bloemen, zoals Dahlia en muurbloem. Er zijn verrassend veel soorten bloemen die je rond de langste dag van het jaar kan zaaien. Je zaait nu al om volgend voorjaar de eerste bloemen uit eigen tuin te krijgen. Sommige soorten zijn tweejarig: het eerste jaar maken ze vooral stengels en bladeren, het tweede jaar bloeien ze. 

De Ridderspoor (Delphinium) is zo’n tweejarige zomerbloeier. Het zijn indrukwekkende planten met enorme bloemstelen. Voor die rijke bloei vragen ze ook wel wat verzorging. Geef ze veel mest, organische grond en regelmatig water. Je kan de zaadjes begin juli planten. 

Heb je al een Ridderspoor staan? Oogst dan de zaadjes voor volgend jaar. Je kan hem ook snoeien in deze periode tot 25cm boven de grond. Met wat mest bloeit hij dan nog eens begin september. 

Ridderspoor gaat na het tweede jaar snel achteruit, het beste zaai je hem steeds opnieuw of je verplant de plant elke 2 jaar. Hetzelfde geldt voor Vingehoedskruid, ook zo’n plant met een lange bloeiende steel. Beide planten zijn overigens zeer giftig. 

Viooltjes kan je nu zaaien. Plant de kleine plantjes in de herfst over naar de plek waar je wilt dat ze in de zomer gaan bloeien. Ook Vergeet-mij-nietjes kan je zaaien rond midzomer. 

Ridderspoor

De langste dag beleven

De warme avonden maken de periode rond de midzomer heel geschikt om meer tijd door te brengen in je tuin. Maak eens een vuurtje in een vuurschaal in de avond, dan blijf je nog langer zitten. De rook verdrijft ook insecten.

Er is niks leukers dan tuinkamperen rond de langste dag. Zet een tentje in de tuin en je bent klaar voor je tuinavontuur. Als je dan toch buiten bent, sta dan eens extra vroeg op om de zonsopgang te zien. Het is een magisch moment om het eerste licht te zien en te ruiken, te horen en te voelen hoe de natuur tot leven komt. Begin juli komt de zon al op rond kwart over 5. Dan start ook de ‘golden hour’, waarin de natuur in de gloed van de zon staat. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment