Home SoortenKruiden Laurier planten in je eigen tuin

Laurier planten in je eigen tuin

by Rosalyn van Moorselaar
Laurier planten in je eigen tuin

De laurier is een graag geziene plant in Nederlandse tuinen. Met zijn kenmerkende groene bladeren en zwarte bessen is het een ideale haagplant die snel groeit, het hele jaar groen blijft en echt winterhard is. Ook bij temperaturen van 15 tot 20Ā°C onder nul geeft de Prunus geen krimp. De laurierplant kopen kan bij vrijwel ieder tuincentrum. De meest populaire varianten zijn de gewone laurierkers en de Portugese laurierkers.

Wanneer laurier planten?

Als je een mooie laurier heg of laurierhaag wilt creƫren, kan dat eigenlijk het gehele jaar omdat de laurierplant zo sterk is. Maar het voorjaar of het najaar is een goede keuze om te planten of te verplanten. Graaf daarvoor een sleuf van ongeveer 40/50 centimeter breed en diep. Geef de laurier de ruimte en houdt planten op flinke afstand van elkaar. Wat compost toevoegen is een goed idee om de groei te bevorderen. Stamp de grond daarna goed aan. Als er een droge periode is, dien je zeker in de eerste weken regelmatig water te geven, uitgedroogde grond is niks voor de laurier.

Hoe moet je laurierplanten snoeien?

Een laurier kan enorm snel groeien en binnen een paar jaar een metershoge haag vormen. Om de laurier mooi te houden, moet je die twee maal per jaar snoeien. In het voorjaar haal je alle takken met vorstschade of bruine plekken volledig weg en snoei je de rest om de vorm te houden. Snoeien doe je altijd net boven een blad. Even voor de langste dag van het jaar is een tweede snoeibeurt aan de orde. Deze is minder rigoureus en vooral bedoeld om de vorm mooi te houden.

Laurier planten in je eigen tuin

Ziektes die voorkomen bij de laurier

Een laurierkers kan af en toe last krijgen van meeldauw. Daarvoor zijn goede bestrijdingsmiddelen te krijgen om de plant weer snel gezond verder te laten groeien. De beste manier om ziekten te voorkomen is een goede verzorging van de laurier. De plant houdt niet van uitgedroogde grond en twee keer per jaar wat bemesting zorgt voor een gezonde groei.

Weetjes over de laurier

De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten rond de Eufraat en de Tigris waar nu Irak ligt.

De Grieken brachten de plant naar Europa en hechtten daar grote waarde aan. Winnaars van de Olympische Spelen in de oudheid kregen een krans van lauriertakken als beloning oftewel een lauwerkrans. De Laurus Nobilis of de keukenlaurier heeft aromatische, eetbare bladeren die als smaakmaker kunnen fungeren in zuurkool, sroofpotjes en soepen. Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Gedroogd zijn ze minder bitter maar verliezen ze ook een deel van het aroma.

Stekken van de laurier kan je het beste in september doen. Steek een aantal kopstekken van ongeveer 10 centimeter in een mengsel van turf en rijnzand (3:2). Bescherm de stekken met gaatjes-plastic tijdens het wortelen. Als er voldoende wortels zijn gevormd kunnen die in humusrijke grond worden geplaatst. Succes in niet altijd verzekerd omdat de laurier op deze manier niet altijd eenvoudig vermeerderd kan worden.

Lees ook: 5 planten tegen muggen

 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment