Home TuinklussenSnoeien Leibomen snoeien: hoe en wanneer snoei je een leiboom?

Leibomen snoeien: hoe en wanneer snoei je een leiboom?

by Rosalyn van Moorselaar
Leibomen snoeien: hoe en wanneer snoei je een leiboom?

De leiboom wordt in een frame geplaatst (vaak van bamboe) om zijn takken in een bepaalde richting te dwingen, meestal horizontaal. Vooral bij boerderijen werden leilinden geplaatst, die als zonnescherm dienst deden in de zomer. Ook de plantaan werd voor dat doel gebruikt. Inmiddels zijn er veel meer bomen die als leiboom worden aangeboden, vaak al voorzien van een frame. Het betreft decoratieve soorten zoals de red robin en de liquidambar, maar ook fruitbomen en bijvoorbeeld een leibeuk. Ook voor een kleinere tuin is het inmiddels mogelijk om te kiezen voor een leiboom.

Wanneer moet je een leiboom snoeien?

Door het grote aantal verschillende soorten leibomen dat wordt aangeboden, is het verstandig om een snoeiadvies te bekijken in de snoeikalender. Als een leiboom niet wordt gesnoeid zal deze de oorspronkelijke vorm weer proberen aan te nemen. Een maal snoeien per jaar is het minimale, sommige bomen kunnen meerdere malen per jaar een beurt gebruiken, vaak in de zomer of in de winter.

Hoe moet ik een leiboom snoeien?

Er zijn verschillende methoden om een leiboom te snoeien en het zal duidelijk zijn dat dit afhankelijk is van de soort boom. De meeste bomen wordt deels teruggenomen teneinde hun vorm te behouden binnen het frame. Er zijn ook exemplaren die als een haag ‘geschoren’ kunnen worden. Knotten is voor een aantal soorten de juiste manier om je leiboom te snoeten. Bij het knotten is het van belang dat je de nieuwe takken weer op de gewenste manier gaat leiden.

  • Knotten doe je bij de leilinde en de leiplataan.
  • Het terugnemen en uitdunnen is de geschikte methode voor de meeste fruitbomen zoals de appel, peer en de pruim.
  • Vrijwel alle andere leibomen kan je scheren, maar controleer dit eerst voordat je eraan begint.

Meer informatie over het snoeien van leibomen is opgenomen in de instructievideo op YouTube.

Welk gereedschap is geschikt voor het snoeien van leibomen?

Gelet op de vele soorten is het juiste gereedschap ook gevarieerd. Een stevige en scherpe snoeischaar is wel geschikt voor de dunnere takken en twijgen. Voor de meer verhoute delen gebruik je dan een takkenschaar of takken-zaag. Let bij het snoeien van leibomen er altijd op of de snoeiwonden gaan bloeden. Meestal is dat niet fataal voor de boom, maar vaak wel een teken dat het niet het juiste moment is om te snoeien. Geschikt gereedschap vind je hieronder vermeld.

Weetjes over leibomen

De linde en de plataan waren de eerste bomen die als leiboom werden gebruikt en dat was uiteraard niet zonder reden. De linde is geliefd vanwege de elegante vorm en de heerlijke zoete geur van de bloemen in de zomer. Ook vlinders en bijen worden hierdoor aangelokt.

De plataan is een geweldige groeier en zorgt daardoor snel voor schaduw. Een jonge tak kan in een groeiseizoen wel 4 meter lang worden. De plantaan kan om die reden heel snel heel groot worden, maar verdraagt ook snoei erg goed.

Als je een van de nieuwe soorten leiboom kiest, lees je dan even in over de bijzonderheden.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment