Home Tuinontwerp Leidingen in je tuin, zo houd je daar rekening mee

Leidingen in je tuin, zo houd je daar rekening mee

by Sander

Als je in je tuin aan het schoffelen bent, sta je er waarschijnlijk niet bij stil. Maar de kans is behoorlijk groot dat er dan leidingen onder je voeten liggen. Dat kan zijn voor het water, gas, elektriciteit of datacommunicatie. Bij normale tuinwerkzaamheden heb je daar niks mee van doen, maar als je bijvoorbeeld een pergola gaat of laat bouwen, komen de graafwerkzaamheden al snel op een diepte waar het riskant kan gaan worden. Door onwetendheid of desinteresse ontstonden in het verleden regelmatig gevaarlijke situaties voor bewoners, buren en degene die met het graven was belast. Om die reden bestaat er nu KLIC.

Wat is KLIC?

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Dit is een landelijk werkende stichting van kabel- en leidingbeheerders. KLIC zorgt voor informatievoorziening en zet zich ook op diverse andere wijzen in om schade te voorkomen als er grondwerkzaamheden plaatsvinden. Het is een verplichting om na te gaan of er schade zou kunnen ontstaan aan een kabel of leiding voordat je mag beginnen met grondwerkzaamheden, ook als het in je eigen tuin of op eigen terrein plaatsvindt. Ook bij uitbesteding van de werkzaamheden ben je de eindverantwoordelijke als er schade optreedt zonder dat er een Klic-melding is gedaan. Vraag dus voor de zekerheid ook altijd aan de aannemer of hij een melding heeft gedaan.

Het gebruik van Klic App

Een Klic-melding is in vier simpele stappen te doen. De eerste stap is het gebied selecteren waar de graafwerkzaamheden zullen plaatsvinden. De tweede stap is het bepalen van de werkzaamheden. Begin met het selecteren van de startdatum en einddatum. Daarna vink je minimaal 1 tot maximaal 6 type werkzaamheden aan. Bij stap drie vul je je gegevens in en wie de Klic-melding zal ontvangen. Bij de vierde stap betaal je voor de melding en het gebruik van Klic App. Als je hierop klikt, wordt de melding direct geopend op je smartphone of tablet zonder inloggegevens.

Levering

Ga je een Klic-melding aanvragen, dan krijg je via een sms of mail een link toegestuurd. De link is te openen via de smartphone of laptop Bij 95% van de aanvragen wordt de Klic-melding binnen 1 dag geleverd, in de andere gevallen duurt het langer.

Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment