Home Tuingereedschap Lekker tuinieren? Investeer in tuingereedschap

Lekker tuinieren? Investeer in tuingereedschap

by Sander
Zo kies je de juiste kettingzaag voor jouw klus

Zin om aan de slag te gaan in de tuin? Wip je de tegels eruit en leg je eindelijk die heerlijke moestuin aan? Of kies je voor een mooie grasmat met verhoogde bloembedden? Een tuin is een luxe waar je heel veel kanten mee op kan. En met het beste gereedschap wordt het werken in de tuin alleen maar fijner. Maar welk tuingereedschap heb je eigenlijk nodig om je tuin te kunnen onderhouden?

Wat ga je doen in de tuin

Voordat je tuingereedschap gaat uitzoeken is het aan te raden om eerst eens te kijken wat je precies gaat doen in de tuin. Ga je een kleine moestuin beginnen, dan heb je niet heel veel nodig. Maar ga je vormstruiken plaatsen, dan zijn goede snoeischaren en groter tuingereedschap niet onbelangrijk. Door te bepalen voor jezelf wat je precies gaat doen, kun je ook beter inschatten wat je nodig hebt voor je tuinklus.

Schep, emmer en harkje

Het klinkt wellicht heel basaal om het over een schepje en emmertje te hebben. Toch kun je genoeg hebben aan een kleine schep, hark (ook wel ‘krabber’ genoemd) en voegenreiniger in combinatie met een emmertje waar je aarde in kan doen. Een voegenreiniger helpt om onkruid tussen de tegels uit te schrapen. Met een krabber of hark maak je de aarde los en met de schep maak je gaten om je planten of bloembollen in de aarde te kunnen doen. Als je net begint met tuinieren, zowel in bloembakken als in de grond zelf, dan is dit een setje waar je mee kan beginnen. Er zijn uitgebreide sets met allerlei handtuingereedschap om tuinieren in je moestuin of bloembakken gemakkelijker te maken. Het is echter aan te raden om je verzameling uit te breiden met de spulletjes die je nodig hebt.

Snoeischaar

Niet onbelangrijk in het arsenaal van de tuinder is de snoeischaar. Er zijn heel veel snoeischaren en knipscharen op de markt, passend bij de bloemen en planten die je gaat onderhouden in de tuin. Zo is er bijvoorbeeld een rozenschaar, speciaal voor rozen, en grote snoeischaren om de heg op orde te houden. Voor het snoeien van bomen en dikke takken van struiken kies je een takkenschaar.

Schoffel en spade

Ga je echt in de grond werken, dan is het aan te raden om gereedschap op een lange steel te kopen. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd op de grond hoeft te zitten en je kan grotere vlakken veel makkelijker bewerken. Een lange spade, schoffel op een lange stok en een hark zijn hierbij onmisbaar. Ga je dieper scheppen dan is een spade extra fijn, omdat je meer gewicht op de schep kan zetten. Zo wordt het werken in de tuin een stuk gemakkelijker. Het is daarnaast belangrijk dat je de lengte van de steel voor een spade, hark of schoffel op jouw lichaamslengte uitzoekt. Dat maakt het werken met dit tuingereedschap zowel fijner als beter voor je rug.

Grasmaaier

Ga je voor gras in de tuin, dan heb je een grasmaaier nodig om het gras op de gewenste lengte te houden. Grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten, zowel elektrisch als niet-elektrisch. Er zijn grasmaaiers die je zo programmeert dat ze zelf je grasmatje op orde houden.

Tuinslang en gieters

Heb je alle bloemen, planten, groenten en fruitboompjes geplant? Geef ze water met behulp van een gieter of tuinslang. Een kraan in de tuin maakt het sproeien uiteraard een stuk gemakkelijker. Berg je tuinslang gemakkelijk op met een haspel.

Gereedschapsschuurtje

Als je tuin groot genoeg is, dan is het goed om eens na te denken over een speciale opbergplek voor je tuingereedschap te creëren. Je kan hiervoor een deel van de schuur gebruiken, maar er zijn kleine gereedschapsschuurtjes of kasten die je in de tuin kan plaatsen en die zelfs op slot kunnen. Ideaal als je alles op een plek wil opbergen. Een dergelijke kast kan ook heel fijn zijn in een kleine tuin, op het balkon en het dakterras.

Diversiteit aan tuingereedschap

Er is veel te koop op het gebied van tuingereedschap, van basic hout met ijzer tot aan hoogwaardig kunststof. Wat je kiest is natuurlijk heel persoonlijk. Dat geldt ook voor het type tuingereedschap wat je nodig hebt voor je tuinklus. Tuinieren is vooral leuk en ontspannend en met het juiste tuingereedschap wordt dat alleen maar leuker. Creëer je mooiste moestuin of bloementuin, dankzij goed gereedschap en de bloemen en planten die je gaat planten, geniet je het hele jaar van je tuin.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment