Home Tuininrichting Leuke en functionele tuinverlichting; 5 tips

Leuke en functionele tuinverlichting; 5 tips

by Sander
Tuinverlichting

Je tuin heb je om van te genieten. Het is je eigen stukje natuur. Een plek waar je lekker kunt ontspannen, lezen, borrelen, eten en natuurlijk tuinieren. Kortom: je wilt er op zo veel mogelijk manieren optimaal van kunnen genieten. Daarom is goede tuinverlichting ook onmisbaar. Want ook wanneer de zon ondergaat, wil je kunnen genieten van je tuin. De juiste tuinverlichting zorgt voor meer sfeer, of je nu in de tuin bent of vanuit je kamer naar de tuin kijkt. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor praktisch gemak. Na een fijne barbecue kun je nog lekker tot laat in de avond blijven zitten. Om het maximale uit je tuin te halen, hebben wij 5 leuke en functionele tips op het gebied van tuinverlichting.

Lampen met sensoren

Er zijn vast plekken in je tuin waar je wilt dat de verlichting de hele avond brandt, of waar je deze handmatig in- en uit kunt schakelen. Maar er zijn waarschijnlijk ook genoeg plekken waar dit niet nodig is. Juist de plekken waar je in je tuin zit, zijn uitstekende plekken om te zorgen voor buitenverlichting met sensor. Op deze manier bespaar je eenvoudig op energiekosten, want de verlichting brandt alleen wanneer je er aanwezig bent. Zit je er niet langer, dan zal de verlichting automatisch uit gaan. Loop je er langs, dan springt deze tijdelijk weer aan. Handig.

Kies voor led verlichting

Nog een tip op het gebied van energiebesparing: kies voor led lampjes. Binnenshuis zijn deze inmiddels wel zo’n beetje gemeengoed in elk huishouden. Waarom zou je daar in de tuin dan niet voor kiezen? Tuinverlichting brandt heel wat uren, dus een spaarzame lamp kan je aardig wat kosten besparen. Bijkomend voordeel is dat je tegenwoordig ook met led lampjes keuze hebt uit zeer veel verschillende kleuren en kleurtemperaturen. Het grootste voordeel van led blijft natuurlijk de extreem lange levensduur.

Elementen in je tuin accentueren

Net als je kamer is je tuin weliswaar een geheel, maar kent deze ook diverse elementen en hoekjes. Je hebt waarschijnlijk je terras, groen, een zithoek en looppaden, bijvoorbeeld. Maak slim gebruik van de juiste verlichting om deze elementen in je tuin te accentueren. Het is bijvoorbeeld heel mooi om je paden subtiel te verlichten met spots in de grond, of met lantaarns. Dit zorgt niet alleen voor meer zicht, maar voegt ook sfeer toe. Heb je een pergola in je tuin staan, overweeg dan om hier bijvoorbeeld lichtslingers op te hangen voor een echt knusse hoek.

Maak je tuinverlichting smart

We schreven zojuist al over lampen met sensoren. Maar hoe zit het met je overige tuinverlichting? Maak deze ‘smart’. Dat kan op diverse manieren. Zeer bekend, en nog steeds heel handig, zijn timers. Sluit je verlichting aan op timers om deze altijd automatisch op de juiste momenten in- en uit te laten schakelen. Ook is er verlichting verkrijgbaar die je met je smartphone kunt bedienen.

Denk eens aan kleur

Kleur doet een hoop. Ook met je tuinverlichting. Wie zegt dat je verlichting overal neutraal moet zijn? Kies eens voor een mooie accentkleur op plekken die je extra wilt benadrukken voor een extra fraai en sfeervol effect.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment