Home TuinklussenDoe-het-zelf DIY: maak je eigen huidzalf

DIY: maak je eigen huidzalf

by Lara Klaassen

Zelf huidzalf maken is leuk en makkelijk om te doen. Door zalf met pure ingrediënten te maken, is deze geschikt voor schrammen en een rode huid. Met deze instructie en je eigen creativiteit is het zo gemaakt. 

Het geheim van huidzalf zit in de eenvoud: je maakt het met kruiden en bloemen, een olie en een was. Zorg dat alle materialen waar je mee werkt gesteriliseerd zijn. De glazen potjes, tangen, lepeltjes, deksels, alle materialen maak je vrij van bacterieen en schimmels door ze te koken in water of direct uit de vaatwasser te gebruiken. Gebruik glazen of metalen potjes, geen kunststof. 

Welke kruiden en bloemen gebruik je?

De kruiden of bloemen geven de zalf geur, geneeskracht en kleur. Je kan kruiden en bloemen verzamelen in de buurt, zoals kamille, brandnetel, paardenbloem en weegbree. Of uit de tuin, zoals rozenbladen, goudsbloem en lavendel. 

Voor het gebruik in je zalf, moeten de kruiden en bloemen gedroogd zijn. Hang ze te drogen op zomerse dagen in bundels buiten. Als je de planten niet droogt, heb je grote kans op schimmel in je zalf. Vind je dit drogen te veel gedoe? Je kan gedroogde planten kopen of kruidenolie kopen. 

Kamille

Olie en was

Alle onbewerkte plantaardige oliën zijn geschikt. Olijfolie is een prima keuze, net als zonnebloemolie en kokosolie. Let erop dat je koudgeperste olie gebruikt, geen bakkwaliteit. Bakolie is vaak chemisch bewerkt en niet geschikt om zalf mee te maken.

Was is een hard soort vet waarmee je de zalf smeerbaar maakt. Bijenwas is de beste keuze voor je zalf. Carnaubawas is een alternatief als je vegan zalf wilt maken.

De kruidenolie maken

Voordat je zalf maakt, moet je eerst de kruiden in de olie laten trekken, zodat de geuren en eigenschappen van de plant in de olie trekken. Doe de planten en olie in steriele potjes en laat minimaal 2 weken trekken in je kelderkast of een andere donkere koele plek. 

Je kan de kruiden ook au bain-marie verwarmen, hoe je au bain-marie verwarmt wordt later in dit artikel uitgelegd. Na 2 uur is je olie klaar. Laat de olie nooit koken, alleen warm worden. 

De zalf maken

Voor zalf heb je ongeveer 5 delen was en 1 deel olie nodig, of iets minder als je heel stevige zalf wilt. 

Verwarm de olie en was samen in een kommetje van glas, metaal of keramiek ‘au bain marie‘. Bij au bain marie verwarm je zonder te koken, door een kommetje te plaatsen in of boven een pannetje met water op een warmtebron. De wamte wordt zo geleidelijk afgegeven.

Zet het kommetje op de rand van het pannetje, dus boven het water. De stoom verwarmt het kommetje. Als de harde was smelt, roer dan alles door elkaar. Het is klaar als alles gesmolten en gemengd is.

Schenk de vloeibare zalf in een potje of potjes. Laat de potjes afkoelen en uitharden en je zalf is klaar! Maak mooie labels of stickers voor je zelfgemaakte huidzalf. Superleuk om cadeau te doen en om zelf te gebruiken. In de zomer zet je de potjes het beste in de koelkast. Zo blijven ze een aantal maanden goed. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment