Home Tuinklussen Maak je eigen tuinplan

Maak je eigen tuinplan

by Sander
Maak je eigen tuinplan

Voor veel mensen staat een tuin hoog op het wensenlijstje wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe woning. Het is altijd prettig om buiten te kunnen zitten, dus een eigen stukje grond hoe klein ook, hoort nu eenmaal bij het ideale plaatje. Dat die tuin een plek om te genieten moet zijn en geen constante ergernis moet worden, heeft alles te maken met de inrichting en het gebruik ervan. Mocht je de luxe hebben, maak dan zelf je eigen tuinplan. Bedenk wat het belangrijkste doel is van je tuin en hoeveel tijd (en geld) je eraan wilt besteden.

Tuinieren, spelen, of luieren?

Vind je het heerlijk om met je handen door de aarde te wroeten, nieuwe plantjes te zaaien en je eigen groenten te kweken? Is jouw belangrijkste eis dat je tuin een veilige speelplek voor je kinderen is? Of wil je de buitenruimte een verlengde van je huis maken, waar je heerlijk kunt luieren en eten zonder dat je er al te veel werk aan hebt? Als je je tuin gaat (her)inrichten, houd dan rekening met de wensen van de mensen die er gebruik van gaan maken en stel je plan daarop af.

Zet alles op papier

Een tuinplan is niet alleen een plattegrond van het perceel. Of je nu zelf aan de slag gaat of het werk door een professional laat uitvoeren, in jouw tuinplan moet van A tot Z beschreven staan, wat je wilt, hoe je het wilt, wat het mag kosten en hoelang de aanleg mag gaan duren. Verdiep je eerst vooral in de mogelijkheden van je tuin. Er hangt veel af van het soort grond, de stand van de zon en de ruimte die je hebt. Pas dan weet je of jouw tuin geschikt is voor de plannen die je ermee hebt. Vraag desnoods advies aan een hovenier.

Houd rekening met je budget

Op papier is een eigen paradijsje zo gecreëerd, maar in de praktijk zal je al snel met de harde realiteit te maken krijgen. Neem ruimte op in je budget voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als je bij het grondwerk op vervuiling stuit, waardoor er meer afgegraven moet worden. Bedenk dat een heg een prachtige erfafscheiding is, maar dat volle struiken veel meer kosten dan kleine plantjes. Probeer geld te besparen door altijd zoveel mogelijk zelf te doen en laat je oude tuintegels gratis ophalen op voorwaarde dat de nieuwe eigenaar ze eruit haalt.

Maak een realistische planning

Of je nu veel of slechts een deel zelf doet, stel een realistische planning op. Wanneer is het de beste tijd om bomen te planten en gras aan te leggen? Hoeveel tijd heb je om zelf je tuin te ontruimen? Wanneer moet je nieuwe tuin klaar zijn, zodat je ervan kunt gaan genieten? Als je even wat tijd steekt in het maken van je tuinplan, zal de uitvoering vlot verlopen en het resultaat ook echt naar verwachting en zonder verrassingen zijn.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment