Home Tuintips Maak kennis met gezonde paddenstoelen uit bossen en tuinen

Maak kennis met gezonde paddenstoelen uit bossen en tuinen

by Sander
Maak kennis met gezonde paddenstoelen uit bossen en tuinen

Gezonde paddenstoelen zijn hip en happening als voedingssupplementen. Dat komt omdat de wetenschap met ons deelt dat er zeer interessante ontdekkingen worden gedaan in de wereld van de schimmels. Gezond leven met paddenstoelen dus. Ze zijn effectief niets meer dan de voortplantingsorganen van schimmels. Sommige paddenstoelen die je ook in Nederlandse bossen en tuinen kunt vinden, hebben bijzondere eigenschappen voor de menselijke gezondheid. Maak kennis met enkele gezonde paddenstoelen en zwammen.

Chaga

Chaga lijkt op een stuk houtskool dat tegen een boom is geplakt. Ze komen voor op oudere berkenbomen waarop ze parasiteren tot de boom het begeeft. Het klinkt niet appetijtelijk en de zwam is niet om aan te zien. Toch wordt een extract van chaga wel degelijk gezien als voedzaam en gezond. Het bevat talloze antioxidanten en werkt bevorderlijk voor ondersteuning van het immuunsysteem. Zoek naar witte berkenbomen met daarop een donkerbruine of zwarte steen of houtskool. De kans is groot dat het om chaga gaat.

Lion’s Mane

Waar chaga met enige regelmaat voorkomt in Nederland, is lion’s mane een stuk zeldzamer, maar ook honderd keer mooier om te zien. Deze zwam ziet eruit als de blonde manen van een leeuw, waaraan de zwam zijn naam dankt. Prachtige witte of lichtgele sliertjes groeien in lagen over elkaar en draperen richting de bosgrond. Aan lion’s mane is toegedicht dat het goed is voor behoud van hersencellen, geheugen en zenuwpunten. In Japan vermoeden ze dat in lang vervlogen tijden al, waar lion’s mane bekend stond als de “priester van de bergen”.

Judasoor

Judasoor is in Azië meer dan een delicatesse. In veel gerechten is deze bijzondere gezonde paddenstoel verwerkt. Ook in Nederland komt Judasoor geregeld voor. Je vind ze vaak op vlieren. Dus als je op zoek gaat naar vlierbessen in het bos of een vlier wilt planten om je tuin te voorzien van fruitbomen, dan kun je zomaar ook judasoor tegenkomen. Judasoor helpt onder andere bij een hoog cholesterol, slechte bloedcirculatie en werkt bloedverdunnend. Mogelijk draagt het ook bij aan een sterk immuunsysteem.

Cordyceps

Cordyceps of “rupsendoder” is misschien wel de meest bijzondere paddenstoel die je in Nederland kunt tegenkomen. Als insecten met de sporen worden geïnfecteerd, groeit de schimmel binnen in het insectenlijf. Het gedrag van de insecten verandert en de beestjes begeven zich naar een plek waarmee nieuwe sporen eenvoudiger te verspreiden zijn. Mieren gaan bijvoorbeeld ondersteboven aan een blad hangen. Na verloop van tijd produceert cordyceps een paddenstoel die uit het lichaam van de arme insecten groeit.

Cordyceps Paddenstoel Gezond?

Dat deze paddenstoel gezond is, blijkt onder andere uit proeven waarbij cordyceps de zuurstofopname in het bloed verbetert. Dat is een eigenschap waardoor het Chinees Olympisch team een legale voorsprong had op atleten die geen cordyceps namen. Ook kan cordyceps de biologische klok opnieuw programmeren doordat het de lichaamseigen stof adenosine nabootst. Tot slot lopen er op het moment van schrijven klinische onderzoeken naar de effectiviteit van cordycepine tegen leukemie. Wie weet wat dat nog gaat brengen.

Gezond leven in de nabijheid van paddenstoelen is dus helemaal niet zo gek. Zolang je maar geen insect bent.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment