Home Tuintips Met deze tips wordt het onderhouden van je tuin een eitje

Met deze tips wordt het onderhouden van je tuin een eitje

by Sander
Met deze tips wordt het onderhouden van je tuin een eitje

Uiteraard geniet jij zoveel en zolang als mogelijk is van je tuin. We willen ook in de stad toch een beetje in de natuur kunnen zijn. Maar waar de natuur zelf zorgt voor het onderhoud, moet jij de tuin een beetje helpen. Nu heeft niet iedereen tijd over om die te besteden aan de tuin en toch wil je die het gehele jaar mooi houden. Hieronder staan een paar tips waardoor het veel eenvoudiger wordt om je tuin op de goede manier te onderhouden.

1. Maak een planning

Het lijkt misschien een eenvoudige en wat overbodige tip en toch gaat het hier vaak mis. Tegenwoordig moet je door het drukke leven dat we leiden praktisch alles in onze agenda zetten, ook op privé gebied. Waarschijnlijk staan er momenteel zaken als verjaardagen, huishoudelijke klussen en sport- en fitness-afspraken al gepland voor de komende tijd. En hoe zit het met het tuinonderhoud? Plan bij voorkeur af en toe een uurtje in op een mooie rustige dag. In een uur kan je beslist veel doen en het is plezierig om te zien hoe de tuin daarvan opknapt.

2. Kies voor vaste planten

Planten horen in iedere tuin omdat ze echte sfeermakers zijn. Gedurende het hele jaar zijn er planten die dankzij hun bloemen, vruchten, geur of bijzondere vormen je tuin een feestelijk aanzicht geven. Maar eerlijk is eerlijk, planten kosten vaak erg veel tijd en vragen veel onderhoud, dat geldt zeker voor eenjarige planten, maar ook voor vaste. Heb jij daar niet genoeg tijd voor, neem dan vooral vaste planten die weinig onderhoud vragen. Hierbij kan je denken aan de hortensia, skimmia, vlinderstruik of lavendel. Ga eens kijken bij een tuincentrum naar de mogelijkheden.

3. Kies de juiste tuinstoelen

Tuinmeubilair zorgt voor comfort en verhoogt het plezier van het buiten zitten aanmerkelijk. Maar een tuinstoel en andere zaken voor het terras of het gras vragen ook aandacht. Het is tenslotte een behoorlijke investering en je wilt dat je meerdere jaren plezier zult hebben van je aankopen. Kies dan voor exemplaren die vrijwel onderhoudsvrij zijn zoals kunststof of aluminium. Wil je toch liever tuinstoelen van bijvoorbeeld hout of vlechtwerk? Overweeg dan de aanschaf van beschermingshoezen. Hiermee zorg je voor extra bescherming en kan je het onderhoud niet helemaal overslaan maar wel beperken.

4. Bodembedekkers doen het werk voor je

Is er een meer vervelend klusje dat het verwijderen van onkruid in je tuin? Vaak moet je op de knieën om ook echt alles te verwijderen en lijkt het nutteloos omdat onkruid sneller terug lijkt te komen dan jij het kan verwijderen. Het meest eenvoudig is derhalve om het onkruid veel moeilijker te maken om zich in jouw tuin te vestigen. Dat kan je doen door te kiezen voor natuurlijke bodembedekkers: planten die in korte tijd de grond in beslag nemen zonder een bedreiging te vormen voor je andere planten. Hierbij kan je denken aan maagdenpalm, ezelsoor of klimop. Je kan het onkruid ook moeilijker maken door de boden te bedekken met bijvoorbeeld boomschors, schelpen, grint of zelfs cacaodoppen. Hiermee kan je ook mooie effecten bereiken in je tuin.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment