Home SoortenDieren Mieren verdelgen: tips tegen mieren

Mieren verdelgen: tips tegen mieren

by Rosalyn van Moorselaar
Mieren verdelgen: tips tegen mieren

Wetenschappers schatten dat er voor elk mens op de aarde 1,6 miljoen mieren zijn. Dat zegt heel veel over het succes van dit insect en maakt ook duidelijk dat je ze overal zal tegen komen. Mieren vervullen allerlei nuttige rollen in de natuur, maar wat te doen bij mieren in huis? Als een verkenner eenmaal heeft gemeld dat er bij jouw thuis veel te halen valt, zullen de mieren zich komen melden, over vaste paden. Thuis wil je uiteraard mieren verdelgen of bestrijden zonder risico’s te nemen met huisdieren of kinderen.

Mieren verdelgen of bestrijden met behulp van geuren

Mieren hebben een geurzin die 5 keer beter is dan die van de mens. Ze houden beslist niet van de geur van kaneel of azijn. Door bij de ingangen in je huis deze geuren aan te brengen (in een spray) zal je het minder aantrekkelijk maken om je huis binnen te komen. Het dood maken is iets dat je beter buiten kan doen, omdat zich hier ook het nest bevindt.

Mieren buiten bestrijden

Als je wil weten waar het mierennest zich precies bevindt zal je het gedrag van de mieren in de gaten moeten houden. Mieren moet je bestrijden onder de tegels maar ook tussen de tegels en in je gazon. Wil je geen gif gebruiken dan zijn er de bekende en ook werkzame huismiddelen zoals kokend water. Kokend water is het beste middel als je hiermee de planten in de tuin niet beschadigt dus bijvoorbeeld op het terras. Als de mieren zich ophouden in plantenbakken of een andere plaats voor hun nest hebben gekozen is Borax een optie. Dit is een zout van boorzuur en ook een vetoplosser. Mieren houden beslist niet van de geur van dit middel, maar als je het in water met suiker vermengt om ze te lokken en deze vloeistof door watten laat opzuigen, zullen de mieren het niet kunnen weerstaan en het mengsel is absoluut dodelijk.

Tips om mieren te voorkomen

Wil je voorkomen dat mieren een nest gaan maken in jouw tuin dan is het planten van boerenwormkruid een optie. Mieren hebben een grote hekel aan deze planten en kiezen dan liever een andere terrein. Ook het strooien van koffiedik rond delen van de tuin waar je mieren wilt weren of rondom het huis kan helpen om mieren een ommetje te laten maken. Het besproeien van je planten met een mengsel van water en een beetje azijn kan helpen. Check dan eerst even welke planten deze behandeling zonder schade kunnen ondergaan.

Mierenplaag, wat te doen?

Als de overlast van mieren extreem wordt, zal je waarschijnlijk genoodzaakt zijn om gif te gebruiken. De chemicaliën die in staat zijn om dit sterke insect te doden, zullen ook andere nuttige insecten verdelgen en zijn gevaarlijk voor de dieren die van deze insecten leven. Ook voor huisdieren en kinderen zijn deze middelen niet zonder risico. Let dus altijd goed op de gebruiksaanwijzing. Mieren bestrijden is door de grote aantallen altijd een kwestie van geduld en herhaling. Ook met gif is dat het geval.

Lees ook: Bladluis bestrijden

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment