Home Tuintips Tips voor een moestuin op je balkon

Tips voor een moestuin op je balkon

by Lara Klaassen

Ook op een balkon kan je prima een moestuin maken. Met beperkte ruimte creëer je een eigen plekje van groene planten die ook eetbaar zijn. Wil je op je balkon een moestuin beginnen? Wij geven je tips. 

Moestuin op balkon

Groente kweken op een balkon heeft veel voordelen ten opzichte van een moestuinen in de volle grond. De belangrijkste? Op je balkon groeit geen of nauwelijks onkruid. Dat scheelt veel tijd. Een kruidenbak op je balkon of dakterras nodigt uit om regelmatig te oogsten, zeker als de plek dicht bij de keuken is. 

Heb je een zonnige wand op je balkon? Dan is een verticale moestuin iets voor jou. Er zijn systemen te koop gemaakt van pallets of van kunststof met waterreservoirs. Mooi en handig. Je kan ook een stellingkast plaatsen en daar met potten of bakken werken. 

Waar je aan moet denken bij je moestuin balkon

In potten zijn planten kwetsbaarder dan in de volle grond. Op een balkon is minder wind, maar wordt het sneller warmer. Dit is van groot voordeel voor planten die van warmte houden, zoals tomaten, pepers, paprika en aardbeien. 

Het vraagt wel de nodige aandacht om groenten te kweken op je balkon. Zorg voor voldoende water en controleer dagelijks, bij warm weer twee keer per dag water geven. Hydrokorrels onder in de bakken zorgen ervoor dat er altijd een beetje water onderin kan blijven, zonder dat de wortels van de plant gaan rotten. Bij balkonplanten loont het de moeite, speciale aarde en voeding voor bijvoorbeeld tomaten of fruit te geven. Deze voeding zorgt voor een optimale oogst. Ze bevat relatief weinig stikstof, waardoor wel de oogst groeit en niet de bladeren. Ook zijn goed gevoede planten minder vatbaar voor schimmels en ziekten. 

Kruidenbak

Het liefst kweek je makkelijke groenten en fruit, die je niet snel in de winkel koopt of erg duur zijn in de winkel. Kruiden als peterselie, tijm, basilicum en salie zijn vers veel lekkerder, je kan ze naar behoefte gebruiken en ze voegen echt iets toe aan je balkon. Zeker als je bijzondere soorten gebruikt, zoals paarse basilicum. Als je meer ruimte hebt, zoals op een dakterras, denk dan ook aan meer struikvormige planten zoals maggiplant, kerrieplant, selderij, munt en laurierblad. Deze planten vragen om een diepere en hogere bak. 

Groenten en eetbare bloemen

Pluksla en snijbiet zijn voorbeelden van groenten die vers erg lekker zijn en ook bijzonder. Je kan ervoor kiezen deze eetbare planten tussen de bloemen te zetten, want sla is al snel saai. Wil je écht iets bijzonders in je sla, denk dan eens aan het telen van eetbare bloemen op je balkon. Borage, lavendel, viooltjes en Oost-Indische kers zijn heerlijk om te eten. Kies geen gekweekte bloemen, maar kweek ze zelf uit biologisch zaad. Zo weet je zeker dat de bloemen eetbaar zijn. 

viooltjes zijn eetbaar en kleurrijk

Fruit van je balkon

Een appelboom past niet op het gemiddelde balkon, maar juist exclusief en duur fruit groeit op je balkon als kool. Wat dacht je van aalbes, kruisbes, cassisbes, bosbes of framboos? Koop deze planten in de pot en besteed veel aandacht aan de grondsoort waarin je de plant zet. Koop de aarde die speciaal hiervoor wordt verkocht. Vooral de bosbes is een kieskeurige plant. Kies ook hier voor goede mest met weinig stikstof en relatief veel kalium. Er zijn veel bijzondere, smaakvolle en prachtig gekleurde compacte fruitstruiken te koop, zoals de goudgele zomerframboos Rubus idaeus ‘Golden Everest’.

Aardbeien zijn leuk om in een torenvorm te planten. Zorg dat deze toren wel genoeg water op kan nemen, anders overleven de planten het niet of groeien de vruchten onvoldoende. 

Snoei de planten goed en zorgvuldig. Zo hebben frambozen een goede snoeibeurt nodig na de oogst omdat ze alleen bloeien en vruchten dragen op nieuw hout. Op een balkon is snoeien extra belangrijk, tenzij je van een wilde jungle houdt. 

Framboos, heerlijke vrucht en een mooie klimmende plant

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment