Home TuinklussenMoestuin De snelle moestuin voor beginners

De snelle moestuin voor beginners

by Lara Klaassen

Je had je nog wel zó voorgenomen om dit voorjaar echt je eigen moestuin te beginnen, maar inmiddels is het al zomer. Toch is het nog niet te laat om een moestuin aan te leggen. Ga vandaag nog van start!

Misschien zie je in je omgeving mooie moestuintjes en denk je dat het te laat is om te beginnen. Maar ook aan het begin van de zomer kan je als beginnende tuinier een moestuin aanleggen. En het gaat nog sneller ook. Met deze tips gaat het zeker lukken. 

Tip 1: ga voor exclusief

Het telen van spinazie of sperziebonen kan nog heel goed in de zomer. De groei gaat nu heel snel. Er kan echter veel fout gaan bij deze teelt en als je in de supermarkt kijkt, zijn deze groenten goedkoop en volop te krijgen. 

Ga eens voor verrassende groenten die je niet in de winkel vindt. Raddiccio of roodsla bijvoorbeeld. Als je de soort Rode van Verona teelt, dan heb je na de winter een mooie rode krop sla, die vooral gestoofd in olijfolie erg lekker is. Dille en palmkool zijn ook goede voorbeelden van bijzondere kruiden en groenten, die beperkt  te verkrijgen zijn én makkelijk te kweken vanaf de zomer. De kruisbes is een heerlijke en mooie bes en is exclusief.

Kruisbessen

Tip 2: voorkom uitschietende planten

Groene groenten zoals sla, knolvenkel, bieten, andijvie en spinazie groeien veel beter en sneller als je ze na de langste dag zaait. In het voorjaar hebben deze groenten de neiging, uit te schieten met een bloeiende stengel. Voor moestuin beginners is knolvenkel een leuke en makkelijke plant. Ook rucola is een aanrader.

Tip 3: koop plantjes

Van tomaten, courgette, komkommer, pompoen, peper en veel andere soorten moestuinplanten kan je kleine plantjes kopen in het tuincentrum. Vaak met de vruchten er al aan. Als je ze in je moestuin zet, groeien ze verder zodat jij snel van je oogst kunt genieten. Aardbeien kan je vaak ook nog planten en je hebt dan direct vruchten. 

Ook de potten kruiden die je in de supermarkt koopt, zijn prima in een beginnende moestuin. Het voordeel is dat je er lang mee doet. Bij gespecialiseerde winkels kan je vaak interessante kruiden kopen, zoals dragon en citroenmelisse. Dat is eens wat anders dan de standaard potjes. 

Tip 4: snuffel rond bij ervaren tuinders

Sommige tuiniersverenigingen houden open dagen en dagen om planten te ruilen. Het is leuk om van ervaren mensen tips te krijgen en plantmateriaal te ontvangen. 

Tip 5: kweek nu groenten voor herfst en winter

De groenten voor de winter en herfst moeten nu de grond in. Zoals boerenkool, pastinaak, winterwortel. Voor de beginnende moestuin is het aan te raden, plantjes te kopen en niet te zaaien. 

witte kool

Tip 6: zorg goed voor je plantgoed

Als de plantjes eenmaal in je tuin staan, kijk je bij voorkeur 2 keer per dag naar de planten en geef ze dan een beetje water, zodat ze vochtig blijven. Zet ze in compost, dat geeft voeding en houdt de planten vochtig. Hou de slakken uit de buurt want die willen ook van jouw planten genieten. Zet schaaltjes bier neer om ze van je planten weg te houden. 

Tip 7: investeer in kleinfruit

Framboos, braam, zwarte bes en aalbes zijn relatief makkelijke planten om in je moestuin te zetten. Informeer je bij braam en framboos goed over de snoeiwijze, want anders veroveren ze je hele tuin met hun stekelige stengels. Reken erop dat je pas het jaar erop oogsten kan. 

Tip 8: begin bescheiden

Als je begint met de moestuin, hou het dan klein. Begin met een stukje tuin dat niet te groot is en met niet te veel plantensoorten. Schrijf in een schriftje welke planten je hebt geplant, wat het onderhoud is, waar je op moet letten en kijk dit schriftje elke week in. Je kan ook een logboek bij houden, met tips voor het volgende jaar. 

Tip 9: zoek medestanders

Een buurman, je kinderen of schoonmoeder: maak anderen enthousiast voor je moestuin. Het is leuk om samen te werken. Spreek wekelijks een uurtje af waarin je schoffelt, daarna is het tijd voor ontspanning. 

Tip 10: combineer met zomerbloeiers

Lavendel, stokroos of kamille zijn leuke en fijne bloemen om te planten in je moestuin. Als je een makkelijke snijbloem zoekt om nu nog te zaaien, dan is Cosmos bipinnatus iets voor jou. Je hebt hoge soorten en lage soorten. Het is een snelle groeier die nog in juli en augustus bloeit als je hem aan het begin van de zomer zaait. 

Cosmos

Tip 11: volg een cursus

Er zijn tal van cursussen voor beginners in de moestuin. Velt is een vereniging die cursussen aanbiedt voor ecologisch tuinieren, maar je lokale moestuinvereniging biedt misschien ook wel een leuke cursus aan. Online zijn er ook tal van mogelijkheden. Het voordeel hiervan is, dat je in het groeiseizoen ondersteuning krijgt van een app die je handige tips geeft. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment