Home TuinklussenDoe-het-zelf Moestuinbak zelf maken doe je met deze tips

Moestuinbak zelf maken doe je met deze tips

by Rosalyn van Moorselaar
Moestuinbak zelf maken doe je met deze tips

Een mooie tuin is decoratief en rustgevend, maar het is altijd ook een bijzonder idee om groente of fruit te eten die je zelf hebt gekweekt. Dat is beslist eenvoudig als je besluit een moestuinbak te maken. Echt moeilijk is dat ook niet, je moet wel een aantal zaken in de gaten houden voordat je begint. Je kan kiezen uit verschillende soorten bakken of bijvoorbeeld een moestuintafel. Dat is eigenlijk een bak met poten eronder, die meer eenvoudig is om te plaatsen en ook te verplaatsen. Op dezelfde wijze als je een moestuinbak maakt, kan je ook een kruidenbak of een kweekbak in elkaar zetten. Als je kiest voor een complete groentetuin, denk dan ook eens aan een kas. Er zijn verschillende modellen zoals een tunnelkas of een muurkas. En wat dacht je van een tomatenkas?

Voor je begint met de moestuinbak maken

In een moestuinbak zet je meestal een rooster zodat er aparte bakken ontstaan van 30 x 30 centimeter. De meeste moestuinbakken krijgen een binnenmaat van 120 x 120 centimeter. Voordat je een maat kiest, moet je eerst bedenken waar de bak zal worden geplaatst. Je moet immers iedere bak kunnen verzorgen. Als de moestuinbak tegen een muur of een tuinkas wordt geplaatst is een breedte van 1.20 meter onhandig. Dan kan je bakken bij de muur immers niet meer bereiken zonder in de bak te gaan staan. Kies in dat geval voor een diepte van 60 centimeter.

Heb je de ruimte en ga je ook voor klimplanten? Plaats dan meteen een klimrek op je moestuinbak. Veel planten gaan graag de hoogte in en hebben wel een steuntje nodig om zich goed te ontwikkelen.

Materiaal

Je hebt het volgende nodig:

  • Houten planken
  • Worteldoek
  • Schroeven
  • Elektrische boor/schroevendraaier
  • Tuinaarde

Een moestuinbak krijgt behoorlijk wat te verduren in weer en wind en is met planten gevuld die soms ook het hout kunnen aantasten met hun bladeren en vruchten. Kies dus voor hout dat tegen een stootje kan en niet is geïmpregneerd. Ondanks het worteldoek zal anders het impregneermiddel op de duur in de grond en dus in de planten terechtkomen. Dat wil je toch niet in je eten.

Moestuinbak maken

Het maken van de bak is niet moeilijk

  • Zaag de planken voor de buitenzijde op maat op basis van de keuze die je hebt gemaakt.
  • Boor de gaten door planken en verbind zo alle vier zijden van de moesbak stevig met schroeven.
  • Knip een stuk worteldoek dat groter is dan de bak. Schroef dit stevig in de bak en knip de stukken weg die overblijven.
  • Plaats er een raster in die de verschillende bakjes verdeelt.
  • Vul de moestuin bak met bemeste tuinaarde als je deze op de juiste plek hebt geplaatst

Voila, het kweken van groente en fruit kan beginnen!

Tip: Kijk eens op het internet naar leuke en makkelijke moestuinzaden. Je zal verbaasd staan over de grote keuze. Er zijn zaden voor ieder soort tuin en speciale klimrekplanten. Zo leer je snel favorieten te vinden.

Lees ook: Voor in de moestuin: sla zaaien en kweken

Gerelateerde Berichten