Home SoortenSiergrassen Mooie sier maken met je borders

Mooie sier maken met je borders

by Sander

Natuurlijke schoonheid is al iets wonderbaarlijks. Maar wanneer dan jij ook nog eens je eigen creativiteit op je borders loslaat, is werkelijk niets nog onmogelijk!

Ben jij voornemens om de bloemperken in je tuin eens flink onder handen te nemen? Dan haal je natuurlijk alles uit de kast om de mooiste samenstellingen op groen gebied te realiseren. Neem dat niet te letterlijk, want werkelijk alle kleuren van de regenboog komen hierbij kijken! Welke de strenge selectie zullen halen, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Creëer de mooiste eenheid of juist de interessantste contrasten met de diverse borderplanten en -bloemen die jouw borders mogen sieren.

Het maken van de juiste keuze is overigens niet iets dat je lichtzinnig moet opvatten. Om zeker te zijn dat een bloem of plant voor jouw border geschikt is, let je op het volgende:

  • Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
  • Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin het siergras het beste floreert?
  • Omstandigheden: heeft je siergras veel of weinig licht nodig?
  • Verzorging: hoeveel onderhoud heeft je siergras nodig?

Kortom, je doet er verstandig aan om je eerst goed in te lezen over de planten en bloemen die je op het oog hebt voordat je daadwerkelijk de knoop doorhakt.

Beschik je al over borderplanten die centraal staan maar wil je nog wel de puntjes op de i zetten? Dan kun je dat aanpakken met de volgende hulpmiddelen.

Siergrassen

Sommige soorten planten en bloemen leggen met hun naam al precies uit waar ze voor bedoeld zijn. Siergrassen vormen op deze regel dan ook geen uitzondering. Ze vergroten het aanzien van je borders en komen in het algemeen in twee soorten voor.

Lage siergrassen

Wanneer je alle aandacht uit wilt laten gaan naar de bloemen en planten die van zichzelf al behoorlijk centraal staan, komen lage siergrassen behoorlijk goed van pas. Deze doen namelijk perfect dienst als opvulling en vormen geen obstakel voor de prominentere begroeiing. Dat betekent dat ze ook geen zonlicht opvangen dat eigenlijk voor je belangrijke bloemen en planten bedoeld was! Hier kun je echter wel een mooi contrast mee creëren. Natuurlijk heb je eveneens de mogelijkheid om juist te kiezen voor een uitvergroting van de eenheid die er al is.

Geschubde mannetjesvaren, egelzonnehoed en Ierse heide behoren tot de populairste siergrassen die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Hoge siergrassen

Waar lage siergrassen nou niet bepaald in het oog springen, doen hoge siergrassen dat wel. En dat moet ook! Zo vormen ze een schitterende gekleurde achtergrond voor de rest van je begroeiing en andere eventuele aangebrachte versieringen. Want geef toe, een wand van bloemen maakt veel meer indruk dan enkel hout, steen of kunststof. Houd je bovendien wel van een beetje leven in de brouwerij? Dan moet je absoluut hoge siergrassen hebben. Deze trekken namelijk als geen ander drommen vlinders en bijen aan en maken daarmee het plaatje compleet dat jij van je tuin voor ogen had!

Eén van de bekendste voorbeelden van lange siergrassen is ridderspoor. Gebruik echter wel een stof of ander lang voorwerp en touw ter ondersteuning, eer de plant bezwijkt aan zijn eigen lengte. Zodra de wind toeslaat, is het namelijk alsof de duvel ermee speelt! Voordat hop zijn intrede deed, werd er in bier duizendblad gebruikt. Tegenwoordig komt deze plant veelvuldig voor in borders, zeker omdat die moeiteloos de meest barre winters aankan. Datzelfde geldt voor kleurrijk vingerhoedskruid, dat in de ijzige kou niet zal verkleuren. Maar wees gewaarschuwd: hoe mooi ook, deze plant is giftig. Voorzichtigheid is daarom geboden zodra je voor deze klant kiest.

Siergrind

Profiteer van een ruime keuze wanneer je siergrind gaat gebruiken om je borders nog aantrekkelijker te maken! Zowel gladde steentjes als minuscule stukken rots met een grove structuur en een interessante kleurstelling behoren tot de mogelijkheden. Dat zorgt ervoor dat je eenvoudig een bijzondere aanvulling voor je begroeiing zult weten te vinden. Helaas blijft het mogelijk dat je siergrind enigszins verzakt wanneer de ondergrond bijvoorbeeld te vochtig wordt. Dat kan je hele compositie naar de maan helpen! Dit probleem voorkom je eenvoudig door op slimme plekken een worteldoek te plaatsen. Hiermee maak je de groei van onkruid eveneens onmogelijk!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment