Geen zin meer in splinters in je handen van de houten schutting? Dat is een van de voordelen als je kiest voor schuttingen van composiet. Composiet is een mengsel van houtvezels en hars. Het ziet er om die reden uit als een natuurlijk materiaal maar is veel beter bestand tegen zaken zoals water of vocht. Een schutting van composiet hoef je niet te verven of beitsen gedurende de vele jaren dat je deze in jouw tuin zal blijven staan. Composiet mag dan ook met recht onderhoudsarm worden genoemd.
Hoe plaats je een schutting van composiet?
In veel opzichten lijkt composiet op hout dat daarvan immers ook een belangrijk deel van uitmaakt. Het kan gezaagd en bewerkt worden. Composiet wordt in planken tussen palen geplaatst. Deze zijn in het algemeen van metaal of hardhout. Ook bij een schutting van composiet wordt beslag toegepast om uitzetten te voorkomen. Een schutting zelf plaatsen is mogelijk, maar er komt behoorlijk veel graaf-, meet- en paswerk aan te pas. Wil je zeker zijn van een kwalitatief goede uitvoering dan ligt een ervaren vakman voor de hand.
Tip: overweeg eens om een schutting van composiet te laten plaatsen in de winter. Vaak is dit beduidend voordeliger, omdat hier minder vaak voor gekozen wordt.
Uitvoeringen van een schutting van composiet
Composiet is verkrijgbaar in diverse kleuren zoals: grijs, antraciet, zwart, bruin en groen. Er zijn dus voldoende opties om ook voor jouw tuin een passende kleur te vinden. Ook qua structuur is veel mogelijk, de wijze waarop het materiaal wordt samengesteld, maakt het mogelijk om diverse soorten groeven en andere structuren te kiezen. Dat zorgt voor een nog natuurlijker look. Een groot voordeel van composiet is dat het geen kleur verliest. De schutting zal er ook over vele jaren nog uitzien zoals je deze oorspronkelijk hebt laten plaatsen.
Tip: Als je een minder gesloten indruk wilt realiseren kan je de composietdelen afwisselen met trellischermen. Dat zijn open draadschermen. Hierbij kan je bijvoorbeeld dan weer kiezen om deze te laten begroeien met klimplanten.
Prijzen van een schutting van composiet
Hoe meer houtvezels in het composiet zijn opgenomen hoe sterker het materiaal is maar ook de prijs gaat daardoor omhoog. Het is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak, maar de goedkopere versies zien er vaak beduidend minder natuurlijk uit dan de wat duurdere materialen. Toch zal je in het algemeen de prijs van een schutting van composiet van betere kwaliteit vergelijkbaar zijn met een standaardschutting. Hou voor de kosten van plaatsen rekening met een meerprijs van 30 tot 50%.
Voor- en nadelen van een schutting van composiet op een rij
De voordelen van een schutting van composiet zijn:
- water- en vochtbestendig
- sterk en lichtgewicht
- verkleurt niet in de zon
- onderhoudsarm, beitsen of schilderen is niet nodig
- duurzaam, een schutting van composiet gaat in het algemeen minimaal 10 jaar mee
- vele opties in kleur en structuur en te combineren met draadschermen
De nadelen van een schutting van composiet zijn:
- Het meest opvallende nadeel van een schutting van composiet is dat krassen sneller plaatsvinden dan bij een houten schutting.