Home Koopgidsen De mooiste tuinafscheiding van 2022

De mooiste tuinafscheiding van 2022

by Sander
mooie tuinafscheiding

Als je op zoek bent naar de mooiste tuinafscheiding van 2022 wacht je een flinke uitdaging! Je hebt hier immers zeer veel keuzemogelijkheden in. Om je te helpen bij deze keuzestress, nemen we hieronder het complete aanbod met je door. We vestigen hierbij je aandacht op onder andere de meest diervriendelijke-, kindvriendelijke-, onderhoudsarme-, goedkope- en milieuverantwoordelijke opties. Aan de hand van deze informatie brengen we je al een aardig eind in de richting van je uiteindelijke keuze.

Bekijk direct de mooiste natuurlijke tuinafscheidingen bij Tuinchamp.nl:

Afscheiding tuin kopen, waar moet je aan denken?

Met het uitkiezen van de mooiste tuinafscheiding van 2022 maak je de belangrijkste keuze maar hiermee ben je er eigenlijk nog niet. We zullen dit even voor je onderbouwen. Uiteraard wil je graag voor een tuinafscheiding kiezen die past bij de uitstraling van je tuin. Veel mensen geven dan ook de voorkeur aan een tuinafscheiding die gemaakt is van natuurlijke materialen om het specifieke karakter van een tuin te behouden. Met het oog op die wens vallen de authentieke baksteen muren, de betonnen schuttingen, een tuinafscheiding van cortenstaal (een legering van ijzer, chroom, fosfor, koper, nikkel en silicium) en in veel gevallen ook schanskorven voor veel mensen al direct af. 

Een ander punt waar je aan moet denken bij het kopen van een afscheiding voor je tuin is de diervriendelijkheid. Een bouwstaalmat of een gaasmat zorgt voor een zeer open uitstraling, maar als jouw zeer waakse hond vaak in de tuin loopt en bij iedere beweging in de buurt zal aanslaan, is dit voor de rust in de omgeving niet de beste keuze die je kunt maken! Naast deze praktische factoren zullen milieuaspecten, je budget, de onderhoudsbehoeften en privacy aspecten een rol spelen bij je uiteindelijke keuze. Op deze punten gaan we verderop in dit artikel dieper in.

Voor- en nadelen keuze voor houten tuinafscheidingen

Het zal je niet verbazen dat houten tuinafscheidingen de meest gekozen opties zijn op gebied van erfafscheidingen. Deze keuze is goed te begrijpen. Je hebt hierin een veelzijdigheid aan mogelijkheden! Voor ieder budget is er wel een mooie tuinafscheiding te vinden. Je kunt hierbij de keuze maken voor onder andere Grenenhout, Vurenhout, Douglashout of Kastanjehout maar ook voor de meer duurzamere keuzes zoals Eikenhout, Bangkirai en Azobé. De duurzaamheid van het hout is niet alleen bepalend voor de onderhoudsbehoefte hiervan maar zeker ook voor de prijsstelling. De stelregel hierin is eenvoudig: doordat hardhout zwaarder en harder is, hangt hier een hoger prijskaartje aan. Het is wel goed om voor de volledigheid te vermelden dat er aan hout van een goede kwaliteit een behoorlijk prijskaartje hangt. Daarnaast is dit hout lastiger te bewerken waardoor je het meer moeite zal kosten om hiervan een schutting te bouwen dan bij een zachtere houtsoort het geval is.

De onderhoudsbehoefte van hout wordt vaak gezien als belangrijkste nadeel waar je aan vast zit bij je keuze voor een schutting van dit materiaal. Hierbij kun je uiteraard meteen een link leggen naar de milieuaspecten die hierbij komen kijken. Door het hout te bewerken zorg je er wellicht voor dat je de beschikking krijgt over de mooiste tuinafscheiding van 2022 maar maak je deze keuze tegen iedere prijs? Alle middelen die je gebruikt om de duurzaamheid van het hout te verlengen, zijn zeer schadelijk voor het milieu. Het is dan ook bijna niet te voorkomen dat de schadelijke stoffen die je gebruikt om hout te impregneren in het grondwater terecht kunnen komen. Hout is hiermee niet automatisch de beste keuze die je kunt maken als je op zoek bent naar de mooiste tuinafscheiding van 2022.

heidemat schutting

Een haag gebruiken als afscheiding voor de tuin?

Een haag is een zeer goedkope en milieuvriendelijke tuinafscheiding en hiermee zeker een keuze die wellicht voor je in aanmerking zal komen. Hagen hebben een mooie uitstraling en bieden vogels en andere dieren een uitstekende schuil- en nestelruimte. Voor een haag kunnen coniferen, bladhoudende heesters, half-bladhoudende heesters en bladverliezende heesters worden gebruikt. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt om een haag te gebruiken als afscheiding voor de tuin. Allereerst is het van belang dat je “groene vingers” hebt. Een haag zal immers minimaal twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Je moet immers voorkomen dat een haag te hoog of te breed wordt. Bij de meest ijverige (lees: snelgroeiende) hagen kunnen de snoeiwerkzaamheden nog een flinke klus zijn. Er zijn hagen die immers een flink eind de lucht in kunnen groeien! Een ander punt waar je zeker rekening mee moet houden is dat hagen brandgevaarlijk kunnen zijn (zeker in de oud- en nieuw periode wel een punt van aandacht) en dat hagen met (voor mensen) giftige besjes uiteraard niet geschikt zijn voor een kindvriendelijke tuin. Loopt jouw zeer avontuurlijke hond vaak door de tuin? Ook dan is een haag wellicht geen goede keuze want het is niet uitgesloten dat Bello een route door de haag zal ontdekken om op avontuur te gaan.

Tuinmatten van natuurlijke materialen, de mooiste tuinafscheiding van 2022

Ben je net als veel mensen van mening dat tuinmatten van natuurlijke materialen de mooiste tuinafscheiding van 2022 zijn. Met de term “tuinmatten van natuurlijke materialen” snijden we een ruim begrip aan. Je hebt hierin immers zeer veel keuzemogelijkheden waarbij ieder materiaal je tuin weer een hele andere uitstraling geeft! Voordat we je hierin inspireren, is het goed om je op de voordelen van deze keuze te wijzen. Een van de voordelen van tuinmatten is dat je hiermee een milieuvriendelijke keuze maakt. Er zijn geen bomen voor deze matten gekapt. Daarnaast worden dit soort matten niet behandeld met milieu schadelijke chemische stoffen om de duurzaamheid van deze mooie tuinafscheiding te verlengen. Als je de keuze maakt voor kwalitatief goede tuinmatten van natuurlijke materialen (dus deze aanschaft bij een (web) winkel die een goede kwaliteit aanbiedt en niet bij een discounter, hebben deze erfafscheidingen een levensduur van zo’n 15 jaar. Daarnaast hebben deze tuinmatten een zeer vriendelijke prijsstelling. Je betaalt zeker niet de hoofdprijs als je deze keuze maakt!  Tevens is het goed te weten dat tuinmatten van natuurlijke materialen een uitstekende schuilplaats vormen voor insecten. Als je een diervriendelijke tuin wilt aanleggen, is dit dus een prima optie! Hierbij hoef je je ook geen zorgen te maken dat Bello op avontuur gaat!

goedkope tuinafscheiding

Laat je inspireren door deze mooiste opties als je op zoek bent naar een natuurlijke tuinafscheiding

Heidematten 

Heidematten worden ook wel Ericamatten genoemd. Deze natuurlijke erfafscheiding wordt gemaakt van natuurlijk restmateriaal, in dit geval heide wortels. Uiteraard versterkt dit het natuurlijke karakter van een heidemat. Heidematten worden veel gekozen door mensen die houden van een landelijke uitstraling. Daarbij zal je tuin door de keuze voor dit materiaal de gewenste rust uitstralen en is je privacy gewaarborgd. Een ander voordeel van het gebruik van natuurlijk restmateriaal is dat het een geluiddempende werking heeft. Tot slot is het goed te weten dat een heidemat sterk genoeg is om hier een klimop tegen aan te laten groeien. Op deze manier kun je zelfs een kleine tuin een mooi groen karakter geven. Je kunt de keuze maken voor een heidemat met een dikte van 1 cm maar ook voor opties met een dikte van ongeveer 3 cm. 

Bekijk de mooiste heidematten bij deze vertrouwde webshops:

Wilgenmatten 

Wilgenmatten staan bij veel mensen ook wel bekend als wilgentenen of een wilgentakken schutting. Deze natuurlijke tuinafscheiding heeft een iets strakkere en gladdere uitstraling in vergelijking met een heidemat. Wilgenmatten zijn te gebruiken als tuinafscheiding maar ook als optie om planten in te laten groeien of als decoratie voor een tuin, balkon of dakterras. Een wilgentakken schutting is eenvoudig te bevestigen en kun je zelfs op maat laten maken. Je kunt deze matten immers op rol bestellen.

Bekijk de mooiste wilgenmatten bij deze vertrouwde webshops:

Rietmatten 

Rietmatten zorgen voor een mooie unieke uitstraling in je tuin. Je hebt hierin een grote diversiteit aan keuzemogelijkheden. Naast de keuze voor het normale riet, kun je kiezen voor rietmatten van gepeld riet en extra dikke rietmatten. Al deze opties zijn (bij de betere aanbieders) verkrijgbaar in ieder gewenst formaat. Ook de diktes van het riet kunnen verschillen tussen de 6mm tot 15mm. Deze verschillende diktes hebben ook verschillende effecten. Naast de keuze voor rietmatten kun je ook bij de betere aanbieders terecht voor rietplaten. Als je een liefhebber bent van een natuurlijke tuin is het dus zeker de moeite waard om het aanbod in rietmatten te ontdekken!

Bekijk de mooiste rietmatten bij deze vertrouwde webshops:

Bamboematten

Bamboematten dragen bij aan een unieke uitstraling van je tuin. Een bamboe mat past bij een veelzijdigheid aan tuinstijlen. Een bamboe erfafscheiding kan de mooiste tuinafscheiding zijn in een natuurlijke tuin maar ook bijvoorbeeld in een wellness tuin of een tuin met een Japanse uitstraling. De keuze voor bamboematten biedt diverse voordelen. Allereerst zorgen dit soort matten voor een hele prettige sfeer in je tuin of op je terras. Daarnaast is het goed om te weten dat een bamboe een heel sterk materiaal is. De levensduur van bamboe is dan ook zeer lang. Als je interesse hebt in een bamboemat, heb je diverse keuzemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gespleten of zwarte bamboematten in diverse afmetingen. Naast de keuze voor bamboematten kun je ook bij de betere aanbieders terecht voor bamboeschermen. Het is dan ook zeker de moeite waard om je hierin te laten inspireren! 

Bekijk de mooiste bamboematten bij deze vertrouwde webshops:

Schapenhekken

Schapenhekken worden ook wel palissades genoemd. Dit soort hekken worden vormgegeven door palen van kastanjehout dat met verzinkt staaldraad bij elkaar wordt gehouden. De esthetische waarde van een schapenhek is dus zeer groot. Je creëert hiermee een zeer mooie erfafscheiding. Een ander groot voordeel is dat het hout niet behandeld is met chemicaliën. Je maakt hiermee dus ook meteen een milieuvriendelijke keuze. Een andere reden om voor schapenhekken als tuinafscheiding te kiezen is de levensduur. Een schapenhek heeft een levensduur van ruim 15 jaar. Schapenhekken zijn in iedere gewenste afmeting verkrijgbaar en zeker een tuinafscheiding die je in overweging kunt nemen, ook als je geen schapen hebt.

Bekijk de mooiste schapenhekken bij deze vertrouwde webshops:

tuinafscheiding goedkoop

Andere interessante alternatieven als je op zoek bent naar de mooiste tuinafscheidingen van 2022

Als je al deze aanbevelingen gelezen hebt, zou je wellicht verwachten dat we alle keuzemogelijkheden in tuinafscheidingen wel onder je aandacht hebben gebracht. Dit is zeker niet het geval. Heb je wel eens ontdekt hoe mooi lisdoddematten of boomschorsmatten zijn? Een boomschorsmat zijn immers ideaal om te gebruiken voor tuinafscheidingen maar ook ter decoratie of om klimplanten in te laten groeien. Bijkomend voordeel van deze keuze is de dubbelzijdigheid. Als je de keuze maakt voor een boomschorsmat, hebben aan beide zijden hetzelfde aanzicht. Zo kunnen jouw buren ook genieten van de mooiste tuinafscheiding van 2022!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment