Home Tuintips Een najaarsarrangement voor op het balkon

Een najaarsarrangement voor op het balkon

by Lara Klaassen

Niet alleen in de zomer staan planten in potten mooi. Dit arrangement van najaarsplanten staat prachtig op het balkon of terras en brengt kleur en structuur in het sombere jaargetijde. 

In de winter zijn er minder bloeiers, maar des te meer planten met boeiende structuren en silhouetten. Siergrassen, aaibare planten met zachte haartjes op de bladeren en opvallende bladvormen. Dit arrangement combineert het allemaal. 

Kies een grote pot voor dit arrangement: een zinken pot staat mooi bij de paarse, groene en witte tinten. Een robuuste pot van steen of beton is altijd mooi. Een terracottapot past ook of ga voor een dramatisch effect en kies een paarse pot. 

De plantenkeuze

De bloeiende planten in dit arrangement zijn heide en cyclaam. Veel mensen denken dat de cyclaam alleen binnen kan worden gehouden, maar het is een winterharde plant. Kies de variëteit ‘little gem’, dit is een wat lagere plant. Kies witte of paarse bloemen.

Erica of heideplantjes zijn veel verkrijgbaar in het najaar. Voor dit arrangement kies je beter drie kleine plantjes dan 1 grote. Dan kom je in de verdeling in de pot beter uit om een evenwichtig arrangement te maken. Kies de witte bloemen. Hou je van dramatisch? Er zijn ook geverfde heideplantjes in felle kleuren. 

Ben je uitgekeken op het arrangement of doet een plantje het wat minder? Dan kunnen alle planten ook in de tuin geplant worden.

Het vetplantje Vetkruid kent vele verschillende soorten. Kies ‘Sedum brevifolium’ met zijn grijsgroene compacte blaadjes. Het poederige oppervlak van deze plantjes springt steeds in het oog en fleurt grauwe winterdagen op. 

De opvallende grijstinten van Vetkruid

Het siergras vormt lange sprieten. Kies een Zegge, zoals Carex conica ‘Snowline’ met groen-wit gestreepte bladeren of Carex Evergold. Een gras met prachtige paarse strepen in het groen is Phormium tenax ‘Alison Blackman’. Dit Nieuw-Zeelandse Vlas is een dwergvorm, zodat hij goed in een pot past. 

De plant met interessante bladvorm en bladkleur is Heuchera of Purperklokje. Van knalgroen tot caramel en van zwartpaars tot zilver, de Heuchera is in veel kleuren verkrijgbaar. Kies voor dit arrangement bijvoorbeeld de bronskleurige variëteit Villosa Brownie’. 

Hoe maak je het arrangement?

Kies een pot met een gat aan de onderkant, zodat het water goed kan wegstromen. Een onderschotel kan helpen je tafel te beschermen tegen vocht, maar is voor de planten niet nodig.

Vul de bodem van de pot met een laag scherven van oude potten of kiezelstenen met een diameter van 3 tot 5 cm. Hierdoor kan het overtollige water wegstromen zonder dat de aarde mee naar buiten komt. 

Vul de pot voor twee derde deel met teelaarde. Kies teelaarde zonder turf. 

Haal de plantjes voorzichtig uit hun pot en zet ze eerst met z’n allen los op de aarde in je pot. Zo kan je al zien hoe het arrangement wordt en kan je nog wat variëren in de verdeling. Zet de heideplanten en siergrassen in het midden. Aan de zijkanten zet je het purperklokje en de cyclaam. Het vetkruidplantje zet je aan de buitenste rand, zodat delen van de plant over de rand kunnen hangen.  

cyclaam

Haal alle planten er weer uit, behalve de planten in het midden. Leg op de plek waat het vetkruid komt, een handje steentjes met zand. Deze plant houdt namelijk van droge wortels. Zet dan de rest van de planten in de pot naar wens. Vul de gaten tussen de planten met teelaarde. Druk deze aarde goed aan met je vingers. 

verzorging

Net na het planten, geef je de pot goed water. Laat even staan omdat veel water via de onderkant weg zal lopen. Geef dan nogmaals water. Zo zorg je ervoor, dat de aarde goed is verzadigd. Zet dan de pot op zijn plek. Dit arrangement doet het goed op schaduwrijke plekken. Geef 1x per week matig water. 

Purperklokje

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment