Home Tuingereedschap Onmisbare tuingereedschappen voor elke tuinier

Onmisbare tuingereedschappen voor elke tuinier

by Lara Klaassen

Of je nu net start met tuinieren of al lang een tuin hebt, tuingereedschappen zijn onmisbaar voor je tuinklussen. Dit zijn de gereedschappen die niet mogen ontbreken in je schuur.

1. Snoeischaar

Vaste planten en struiken groeien hard in de zomer. Een snoeischaar is onmisbaar om de planten in vorm te houden. Ook eenjarigen kan je compact houden met snoei. Een snoeischaar is ook handig om een boeket te maken van snijbloemen. 

Investeer in een goede snoeischaar, het loont de moeite. De goede scharen zijn er voor linkshandigen en rechtshandigen en voor grote en kleine handen. Ook zijn er losse onderdelen verkrijgbaar als er een onderdeel kapotgaat. Snoeischaren zijn er in verschillende modellen. Kies een snoeischaar die tot 2cm kan doorknippen, dat is voor de meeste snoeiwerkzaamheden voldoende. 

2. Schoffel

Het is fascinerend om te zien hoe snel onkruid je tuin kan overnemen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kan elke week onkruid uittrekken, maar eigenlijk is een schoffel onmisbaar in een tuin met border. Kies een stevige schoffel met een lange steel. Met het schoffelen maak je ook de grond los en kan je mulch verdelen. Ook in de moestuin is een schoffel noodzakelijk, schoffelen is een wekelijkse klus in het groeiseizoen. 

3. Handschoenen

Sommige planten zijn scherp of niet plezierig om aan te raken. En met het verpotten of aanbrengen van mest worden je handen vies. Daarom is het gebruik van tuinhandschoenen handig. Let bij de aanschaf van tuinhandschoenen op de maat. One size fits all is voor de meeste klussen niet prettig werken. Kies dan ook een handschoen die in verschillende maten te krijgen is. Handschoenen van gebreide stof met een rubber laag zijn ideaal. Werk je veel in de tuin, dan zijn handschoenen met leren handpalmen fijn. Ze zetten zich naar de vorm van je hand. 

4. Spade

Met een spade maak je plantgaten en kan je planten uitspitten en verplaatsen. Kies voor een stalen spade. Tip: kies een spade die qua lengte en gewicht bij je past. Test in de winkel hoe de spade in je hand ligt, want er zijn grote verschillen.

5. Gieter

Voor het water geven aan losse potten is een gieter onmisbaar. Kies er een van minimaal 5 liter, zodat je niet te vaak water hoeft te tappen. Koop een gieter waar je een losse sproeikop op kunt zetten. Het sproeien is handig in de moestuin bij kwetsbare planten en voor een goede verdeling van het water in je border. Zonder de sproeikop kan je gericht waterschotels onder potten vullen of het drinkbakje voor de vogels in je tuin. 

6. Handschepje

Waarvoor is een handschep nodig? Voor het planten van bollen, het planten van kleine kwetsbare plantjes of voor het mengen van aarde met bijvoorbeeld mest of zand in een bak. Als je kinderen hebt, is een handschep zeker onmisbaar. Dit gereedschap is goed hanteerbaar voor kinderen, zodat zij sneller kunnen meedoen in de tuin. 

7. Kruiwagen

Ook in een kleine tuin is een kruiwagen eigenlijk essentieel. Zakken tuinaarde slepen, planten die je wilt verplaatsen naar een andere border, het gras van je gazon naar de groenbak brengen. Al deze klussen zijn veel makkelijker met een kruiwagen. Let bij de aanschaf op de kwaliteit van het wiel. En als je eenmaal een kruiwagen hebt, dan gebruik je hem voor van alles. Bijvoorbeeld voor het vervoer van hondenvoer van de auto naar de garage of het wegbrengen van oud papier. 

8.Hark

Met een hark houd je de grond in je moestuin of border fijn van korrel, zodat zaden goed ontkiemen en groeien. Ook kan je er gras mee verwijderen van je gazon of bladeren bijeenharken met een universele hark. Er zijn natuurlijk ook speciale blad- en grasharken.  

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment