Home TuinklussenZaaien Oost-Indische kers zaden zaaien

Oost-Indische kers zaden zaaien

by Rosalyn van Moorselaar
Oost-Indische kers zaden zaaien

Het zaaien van Oost-Indische kers in zeer eenvoudig. Je duwt de zaden in een stukje van de tuin dat je eerst goed hebt geschoffeld. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een vergeten hoekje van de tuin kiezen. De plant is niet veeleisend wat grond betreft, alleen te natte grond is niet geschikt voor de jonge plantjes. De Oost-Indische kers houdt ook van zon en groeit het beste op een zonnig plekje.

Je moet de zaden ongeveer 30 tot 40 centimeter uit elkaar planten, omdat de plant behoorlijk breed kan worden en ze elkaar in de weg gaan zitten als je te dicht opeen zaait. Natuurlijk kan je ook de jonge plantjes later uitdunnen of verplaatsen als duidelijk is welke zaden de beste planten opleveren. De Oost-Indische kers kan ook in een pot worden geplant. Denk dan ook aan de ruimte die een volwassen plant nodig heeft.

Wanneer moet je Oost-Indische kers zaaien?

Als je voor het eerst deze plant gaat zaaien is het geen enkel probleem om zaden te kopen. De Oost-Indische kers wordt ook op scholen vaak gebruikt om kinderen iets meer te leren van de natuur. Kopen van de zaden kan gedurende het gehele jaar, maar zaaien moet je doen in maart of april aks je hetzelfde jaar nog bloemen wilt zien. Als je ervoor kiest om de Oost-Indische kers in de herfst te zaaien, gaan ze pas de volgende lente groeien en bloeien. Vaak zijn de planten door de winter dan ook van mindere kwaliteit.

Bloeitijd van de Oost-Indische kers

De bloemen van deze plant zijn van een prachtige heldere gele of oranje kleur. Ze groeien erg snel en omdat ze niet veel nodig hebben, is het ook eenvoudig om ze in een pot of een kuip te kweken. Zo kan je ook op het balkon of een terras genieten van de mooie kleuren. De bloeitijd loopt van juni tot en met oktober en dan bereikt deze eenjarige plant een hoogte van ongeveer 30 tot 40 centimeter.

Lees ook: Alles over het zaaien en verzorgen van een zonnebloemplant

Is de Oost-Indische kers eetbaar?

Het bijzondere van de Oost- Indische kers is dat vrijwel alle delen van de plant eetbaar zijn, dat geldt voor de bladeren en bloemen maar ook voor de vruchtjes die na de bloei worden gevormd. Deze worden gebruikt om kappertjes van te maken. Let bij het oogsten van Oost-Indische kers wel op de bladluizen. De plant is ook bijzonder populair bij dit ongedierte en daar profiteren de andere planten dan weer van. Bij het oogsten van de kleine ronde vruchten kan je ook weer een deel gebruiken voor de zaden van de nieuwe generatie Oost-Indische kers.

Verzorging van de Oost-Indische kers

De verzorging van de plant is bijzonder eenvoudig. Je kan deze makkelijke groeier in het algemeen gewoon met rust later om te groeien en te bloeien. Omdat de plant eenjarig is, kun je de zaden zelf oogsten na de bloei en die volgende lente weer gebruiken. Als de lente of zomer extreem droog uitvalt, is wat extra water het enige wat je hoeft te doen zodra de bladeren slap gaan hangen. De Oost-Indische kers is ook bijzondere aantrekkelijk voor rupsen. Als je ziet dat de bladeren worden aangevreten, kan je de rupsen met de hand verwijderen. Misschien kies je er ook gewoon voor om iedere rups tot vlinder te later transformeren.

Oost-Indische kers

Klimmende Oost-Indische kers

Er zijn ook soorten van de Oost-Indische kers die ranken (klimmen). De klimmende soorten hebben wel een steuntje in de vorm van een schutting of een muur nodig om het goed te doen, maar dan kunnen ze ook wel 3 meter hoog worden. Als je zaden gaat kopen, kijk dan goed op de zakjes welke soort er aangeboden wordt.

Weetjes over de Oost-Indische kers

In onze tuinen is deze plant die zo weinig vraagt een populaire bodembedekker en de mooie bloemen sieren vele tuinen. Men zegt wel eens een klein beetje spottend dat deze plant zeer geschikt is als je niet wil tuinieren. Dat maakt wel duidelijk dat de Oost-Indische kers ook geschikt is als jij maar weinig tijd hebt om je tuin bij te houden.

De bladeren en bloemen van de plant zijn erg smakelijk in zomersalades. De bloemen kunnen hierbij het gerecht een fleurig aanzien geven. De smaak is behoorlijk pittig en valtĀ  met vrijwel alles te combineren. Dat de plant luizen aantrekt lijkt wellicht nadelig maar omdat de plant ook de natuurlijke vijanden van de luizen aantrekt, profiteert de hele tuin ervan.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment