Home SoortenGroenten & Fruit Paddenstoelen cultiveren

Paddenstoelen cultiveren

by Sander
Paddenstoelen cultiveren

Bij tuinen en natuur denk je al snel aan planten en dieren. Minder zichtbaar maar niet minder interessant zijn paddenstoelen! Er zijn veel eetbare soorten, zoals de populaire champignon en bijvoorbeeld oesterzwammen en cantharellen. Je vindt ze in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf kweken! Gewoon, in je eigen tuin.

Het leven van de paddenstoel

Belangrijk om te weten is dat de paddenstoel die wij kennen, uit de supermarkt en uit het bos, slechts het voortplantingsorgaan van het organisme is. Daarnaast bestaat het organisme uit verborgen ‘worteldraden’, mycelium genoemd, die zoals plantenwortels onder de oppervlakte leven. Dit mycelium zorgt voor stevigheid en voor de opname van voedingsstoffen en water. Uit dit mycelium komen de paddenstoelen op, met het doel om sporen te verspreiden voor voortplanting.

Wat hebben paddenstoelen nodig

Paddenstoelen verspreiden zich via sporen en daar komt nieuw mycelium uit voort. Als de omstandigheden gunstig zijn, groeit het mycelium flink en vormt het paddenstoelen. Het verschilt natuurlijk per soort wat gunstige omstandigheden zijn. Veel soorten groeien in de grond of in hout. Dit herken je vast uit het bos. Hetzelfde geldt voor eetbare soorten. Paddenstoelen komen voort uit sporen, maar als mycelium afbreekt en wordt verspreidt, groeit ook dit makkelijk verder tot een groot organisme dat zelf weer paddenstoelen maakt.

Wat heb jij nodig

Wat je nodig hebt om paddenstoelen te kweken, volgt uit hun levenswijze: paddenstoelenmateriaal en gunstige leefomstandigheden. Voor oesterzwam en shiitake werkt het goed om een blok hout te nemen als basis om het paddenstoelenmateriaal op te enten. Als paddenstoelenmateriaal kan je kant-en-klare geënte deuvels of plugjes kopen. Deze deuvels of plugjes zijn al doorgroeit met mycelium, waardoor de paddenstoel makkelijk vanuit daar het hout in kan groeien. Je hebt ook was nodig. Een andere manier is om paddenstoelen te kweken in een afgesloten zak of plastic container, waar je een iets andere procedure en andere materialen voor gebruikt.

Hoe doe je het

Als je een houtblok wilt gebruiken, kies dan een soort die goed bij de paddenstoelensoort past. Afhankelijk van de houtsoort kan je een vers afgesneden houtblok gebruiken of kan je het hout beter eerst drogen. Om de paddenstoelensporen op het blok te kunnen enten, moet je gaten boren in het hout. In de gaten stop je paddenstoelenmateriaal. Daarna sluit je de gaten af met was om infectie door andere schimmels en bacteriën te voorkomen. Zet het blok in de schaduw en houd het vochtig.

Let goed op

Als er paddenstoelen ontstaan, let dan goed op of het de goede soort is. Je wilt niet per ongeluk giftige paddenstoelen eten. Op internet is veel informatie te vinden over waar je op moet letten bij verschillende soorten om ze niet te verwarren met giftige soorten.

Eet smakelijk!

Als het allemaal gelukt is, kan je het blok paddenstoelenhout bewaren tot volgend jaar. Als het goed is gaat het organisme ook dan paddenstoelen voor je creëren. Dit gaat zo door tot de voedingsstoffen van het hout opgebruikt zijn, dit kan 4 tot 5 jaar duren. Geniet ervan en eet smakelijk!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment