Home SoortenVaste planten Pampasgras, een idee voor jouw tuin?

Pampasgras, een idee voor jouw tuin?

by Rosalyn van Moorselaar
Pampasgras

Tegenwoordig zie je het steeds vaker in tuinen: cortaderia of ook wel cortaderia sellona. Dit siergras heeft de kenmerkende pluimen die iedereen wel eens heeft gezien. Het wordt naast pampasgras ook wel pampagras of pampusgras genoemd. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Amerika, maar ook in Nieuw-Zeeland en Turkije komen rassen van deze plant voor.

Hoe plant je pampusgras?

Als je deze plant voor je tuin aanschaft en in een pot plant, dan is het belangrijk dat de pot ruim genoeg moet zijn en het water eenvoudig weg kan. Als je namelijk meerdere planten naast elkaar zet kan dat tot gevolg hebben dat enkele planten in de verdrukking komen en dan niet meer mooi worden. We noemen dit soort planten ook wel solitair, omdat ze vaak in hun eentje het beste tot hun recht komen. Pampasgras groeit erg snel en kan probleemloos meer dan een meter lang worden.

Lees ook: Stappenplan voor het kweken van pompoen en courgette

De soorten pampasgras

Er is een vrouwelijke variant die je kan herkennen aan de prachtige zilverwitte pluimen. De manlijke variant is wat donkerder van kleur. Dat varieert van grauw tot roze. Het is uiteraard een kwestie van smaak welke kleur jij het beste vindt passen in jouw tuin. De pluimen zijn in beide varianten een aanwinst. De plant wordt vermeerderd door die te scheuren. In het tuincentrum gebeurt dit al voordat de pluim zich heeft gevormd. Vaak is het dan niet mogelijk om te herkennen of het om een vrouwelijke of manlijke plant gaat. Zelf scheuren in ook mogelijk maar vraagt om een mate van expertise en ervaring.

Pampusgras

Bloeitijd pampasgras

Pampusgras is in onze contreien een laatbloeier. De bloeitijd loopt van augustus tot en met oktober. Als het weer het toelaat, kan de bloei nog langer doorgaan. Pampasgras ‘houdt’ van droog en zonnig weer. Bij veel regen en wind verliest de plant al snel veel van haar schoonheid. Maar in de juiste omstandigheden kan je meerdere maanden genieten van de schitterende pluimen die rustig bewegen in de wind.

Overwinteren

Als de plant nog jong is, heeft die vaak moeite met de winter als deze wat strenger wordt. Dan is het verstandig om deze bescherming te bieden. Dat doe je door de plant samen te binden tegen de kou. De ‘voeten’ van de plant dien je te isoleren om ze tegen de vorst bestand te maken. Verwijder in de winter nooit de gele bladeren omdat dit een methode van de plant is om zichzelf te beschermen tegen de winterkou. Pas in de lente mag je de gele bladeren weghalen. Ook het snoeien vindt pas plaats aan het einde van de winter. Knip het gras dan tot 30 centimeter boven de grond af. Veel mest heeft de plant niet nodig, maar een beetje organische mest af en toe kan ook geen kwaad.

Tips

Koop pampasgras alleen als je ziet dat het fris en groen is. Wil je zeker zijn van de kleur dan moet je wachten tot er pluimpjes zichtbaar zijn. Een goede afwatering is een must om de plant gezond te houden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment