Home TuinklussenSnoeien Passiebloem snoeien: hoe en wanneer snoei je een passiebloem?

Passiebloem snoeien: hoe en wanneer snoei je een passiebloem?

by Rosalyn van Moorselaar

De passiebloem is een heester die flink kan groeien en in gunstige omstandigheden wel 5 meter hoog kan worden. De plant komt oorspronkelijk uit Amerika. De bloemen zijn blauwwit en hebben een zeer complexe structuur. Toen de plant naar Europa werd gebracht zag men het lijden van Christus gesymboliseerd in de bloemen, de naam is daaraan ontleend. De bloemen bloeien maar één dag, maar er komen gedurende de zomermaanden telkens weer nieuwe. De heester ontwikkelt ook vruchten al kan de smaak daarvan niet iedereen bekoren. Ze zijn goed eetbaar als ze oranjerood en zacht zijn geworden. Insecten genieten meer van de nectar van de bloemen en zijn veelvuldige bezoekers.

De Passiebloem (Passiflora) online kopen:

Wanneer snoei je een passiebloem?

De passiebloem die in de volle grond staat, kan je het best in het voorjaar snoeien in een periode dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht. De struik wordt in ons land ook vaak in een kuip gehouden. Dan kan je het beste snoeien voordat de plant naar binnen wordt gehaald. Dat is meestal na de bloei in september of oktober.

Hoe snoei je een passiebloem?

Belangrijk bij het snoeien is dat je eerst alle dode en beschadigde takken verwijdert. De passiebloem blijft groen in de winter, dus is het goed opletten dat je geen takken mist. De passiebloem heeft zon nodig om goed te groeien en te bloeien. Verwijder dus ook takken die elkaar kruisen en het zonlicht belemmeren. Let goed op dat je de groene scheuten laat zitten omdat de nieuwe groei en bloei daar begint. Na de snoei kan de struik wel wat mest gebruiken. Wil je nog wat tips over het snoeien van een passiebloem, kijk dan de instructievideo op Youtube.

Welk gereedschap is geschikt voor het snoeien van een passiebloem?

De passiebloem wordt houtig naarmate deze groter en ouder wordt. Op dat moment is een snoeischaar waar je met beide handen kracht op kan zetten een goed idee. Voor het minder zware werk is een stevige en scherpe snoeischaar voldoende. Een klimplant, zeker als deze je boven het hoofd is gegroeid, geeft soms problemen bij het snoeien als je dat zonder een goede voorbereiding doet. Een ladder of trapje is gewoon handiger. Voorbeelden van geschikt gereedschap voor het snoeien van een passiebloem staat hieronder vermeld.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de passiebloem

De passiebloem komt uit een milder klimaat dan het onze. Meestal kan een struik slecht tegen temperaturen lager dan -5°C. Als de heester niet beschut staat, kan er flinke vorstschade ontstaan. Inmiddels zijn er ook soorten die zijn gekweekt om meer vorst te weerstaan, maar het blijft een probleempunt. De plant doet het goed op een zonnig plekje en is verder niet zo veeleisend. Bij droge periodes moet je bijgieten. Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt voor extra bloei maar beperkt de vorming van de passievruchten. Met de zaadjes van deze vruchten kan je nieuwe passiebloemen opkweken. Dat is wel een karweitje voor de liefhebber met groene vingers.

Meer artikelen over het snoeien van planten

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment