Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in de tuin. Meestal wordt een pergola van hout gemaakt. Een pergola kan vrijstaand zijn, maar wordt ook vaak tegen de gevel van de woning of een ander gebouw geplaatst. Wil jij zelf een pergola maken? Dat is met een goede doe-het-zelf bouwtekening uitstekend te doen. Ook als je geen ervaren klusjesman bent. In dit artikel zullen we je een stappenplan geven voor het maken van een pergola en lees je tevens waar je de beste bouwtekeningen vinden. Lees dus snel verder!
Bouwtekening voor het maken van een pergola
Wil je zelf een pergola maken? Gebruik dan een professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor een stevig pergola, weet je precies welke materialen je nodig hebt en zet je hem binnen een handomdraai in elkaar.
Fred's Bouwtekeningen
€67,00 op voorraad
Zelf een pergola maken
Zelf een pergola maken is niet echt moeilijk. Als je over een beetje handigheid beschikt kan je dat karwei wel klaren. Het is overigens wel prettig als je de klus met meerdere personen aanpakt, zeker als het een pergola met forse afmetingen betreft. Een pergola maken doe je meestal om die te laten begroeien met diverse soorten planten en om als overkapping boven een terras of pad te dienen om schaduw te geven. Het plaatsen van een pergola kan volgens het hierna beschreven stappenplan.
Voorbereiding
Een goede tekening is noodzakelijk om de juiste hoeveelheid materiaal te kunnen aanschaffen. Een pergola kan worden gemaakt van dik of dun hout. Hierbij is het doel van belang. Een pergola maken voor druiven doe je met steviger hout in vergelijking met planten die geen vruchten dragen. Op een goede bouwtekening, die je (tegen een kleine vergoeding) kan bestellen bij Fred’s Bouwtekeningen, staat meestal een indicatie van de benodigde bouwmaterialen en gereedschappen. Bij een bouwmarkt als Gamma kan je alles krijgen. Wil je een schommel ophangen kies dan voor geschikt materiaal om het gewicht te kunnen dragen. Voor zonwering kan je behalve planten ook doek gebruiken om de overkapping voldoende schaduw te laten geven. Een ronde pergola kan ook als een bijzonder vrijstaand object in de tuin dienen.
Het grondwerk
Op maat kan je op de tekening zien dan de palen meestal 3 meter moeten zijn. Hiervoor graaf je gaten met een grondboor van 60 centimeter diep. Gebruik een uitzettouw en plaats eerst de eerste en laatste paal en daarna de tussenliggende. Afhankelijk van de gewenste constructie is de tussenruimte tussen de staanders nooit meer dan 2 meter en voor een solide pergola is 1 meter een goede keuze.
Plaats de palen
Wil je zeker zijn dat je pergola bestand is tegen weer en wind, gebruik dan snelbeton als je de palen plaatst. Dit is ook bij de Gamma te krijgen. Verspreid een zak snelbeton goed rond de paal en giet er een emmer water op. Je hoeft niet te mixen, de snelbeton mengt zichzelf met het water en is na 15-30 minuten hard.
De liggers aanbrengen
Als de palen stevig staan, kan je de liggers gaan aanbrengen. Om de constructie stevig te houden, zet je de liggers vast met lange schroeven. Dat kan bovenop de palen, maar ook aan de zijkant (let wel op de hoogte). Gebruik schroeven die 1,6 keer de dikte van de ligger hebben. ( Bij een dikte van 10 centimeter dus schroeven van minstens 16 centimeter).
Afwerking
Het zal duidelijk zijn dat de afwerking van de pergola verschilt naar gelang de soort hout die je hebt gebruikt. Kies voor een bescherming die duurzaam is. en ook door de eventuele planten kunnen worden verdragen. Op die manier kan je pergola vele jaren mee.
10.000 (!) bouwtekeningen bij Fred’s Bouwtekeningen
Lees ook: Vlonderplanken leggen. Zo doe je dat
Meer bouwtekeningen bekijken: