Home Tuintips Planten die goed tegen droogte kunnen

Planten die goed tegen droogte kunnen

by Lara Klaassen

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen in je tuin, zeker als de zon erop staat en de tuin in een wijk ligt met weinig invloed van wind. Planten die goed tegen zon en droogte kunnen, zijn dan ook een slimme keuze. 

Afkijken van de natuur

In de wilde natuur moeten veel planten zich aan droogte aanpassen. Bijvoorbeeld omdat er weinig neerslag valt. Dit is het geval op prairies en pampa’s, waar alleen grassen en kruiden overleven die tegen droogte kunnen. Of omdat de bodem zandig is en weinig vocht vasthoudt, zoals in de duinen. In de woestijn hebben planten weinig vocht en leven ze op een stenige of zandige bodem.  

grassen hebben een heel eigen, natuurlijke schoonheid

Hoe past de plant zich aan? Vetplanten slaan water op in de bladeren, die vlezig van vorm zijn. Bijvoorbeeld Hemelsleutel (Sedum ). Met donsharen beschermen planten zich tegen de wind en zon. Dit ziet eruit als een grijze gloed. Ezelsoor (Stachys) heeft prachtige grijsgroene stelen en bladeren en ook salie is sierlijk behaard. Grassen hebben aangepaste wortels. Zo is de prairieplant ‘little bluestem” (Schizachyrium scoparium) goed bestand tegen droogte en een prachtig siergras. 

Kwekers gebruiken de wilde, aangepaste planten als basis voor de vaste planten die in onze tuin kunnen staan. Maar ook heesters, bodembedekkers, klimplanten en bloemen kan je kiezen die tegen droogte kunnen. 

Struiken die goed tegen zon en droogte kunnen

De Trompetbloem (Campsis radicans) is een prachtige heester die goed tegen zon en droogte kan. Hij heeft tropisch ogende, grote trompetvormige rode bloemen. Deze heester klimt graag tegen een muur op een warme plek. Een stadstuin op het zuiden is ideaal.

De Cistusroos Cistus x pulverulentus ‘Sunset’ is een langbloeiende struik die groen blijft in de winter. De bloemen zijn roze. Er zijn ook cistusrozen die wat compacter zijn met witte bloemen

Cistusroos

Een andere uitbundige struik is de Engelentrompet (Brugmansia suaveolens). Dit is een compacte plant met hangende trompetvormige bloemen. De bloemen geven een heerlijke geur af. De plant is ook geschikt als terrasplant in een pot. 

Liever een inheemse soort? Budleja davidii, de vlinderstruik, gedijt op droge plekken. De vlinderstruik trekt veel vlinders en andere insecten aan en is met zijn paarse pluimvormige bloemen ook mooi op te zien. Deze struik is wel behoorlijk vorstgevoelig. 

Wel vorstbestendig én ook goed voor de bijen in je tuin is Kattenkruid, Nepeta Faassenii. Dit struikje wordt ongeveer 50cm hoog en is mooi als border-vullende plant. Hij heeft weinig verzorging nodig en geeft met zijn blauwe bloemen je border lang een mooi natuurlijk aanzicht. 

Tuinplanten voor droge en zonnige plekken

Een bekende en geliefde plant die goed tegen droogte kan is lavendel. Met zijn oorsprong in Zuid-Frankrijk, wordt menig plant in Nederland te nat gehouden. Zet de plant op een zandige bodem of in een pot en geef hem eerder te weinig, dan te veel water. 

Zonnehoed is een mooie tuinplant die droogte tolereert, net als Scheefbloem (Iberis sempervirens). Kardoen lijkt op artisjok, met grote distelachtige bloemen. Deze plant is grof en heeft veel ruimte nodig, iets voor de liefhebber. Irissen zijn er in blauwe en gele tinten. Ze zijn bestand tegen warmte en hebben ook opvallende bloemen. Met de lange zwaardvormige bladeren en lange bloemstelen hebben ze wel veel ruimte nodig. Combineer met een bodembedekker die ook tegen droogte kan, zoals Heiligenbloem (Santolina). 

Zonnehoed

Veel kuipplanten komen oorspronkelijk uit zuidelijke streken, zoals Spaanse margriet (Osteospermum) en Oleander. Deze genieten graag van een zonnig plek. Potplanten moeten wel vaker water krijgen dan wanneer ze in de volle grond staan. 

Klimplanten komen vaak tegen een warme muur te staan. Druiven zijn in het algemeen warmteminnend en bieden jou tegelijkertijd koelte tegen de warmte als je ze over een pergola leidt. De Passiebloem (Passiflora) is te ielig om schaduw te bieden, echter deze klimplant biedt weer erg mooie bloemen als de omstandigheden warm genoeg zijn. 

De meeste siergrassen kunnen goed tegen droogte. Sporobolus heterolepis of Parelgras is een mooi, fijn gras dat in sierlijke pollen groeit. Combineer de siergrassen in je border met hogere planten in een strak patroon voor een mooi resultaat. 

Denk ook eens aan de kamerplanten. Deze kan je in de zomer goed buiten houden. Bijvoorbeeld de yucca of palmlelie. Deze deze eens in de zomer in je border voor een compleet ander voorkomen dan in huis. Zet deze planten na de zomer weer binnen. 

Bodembedekkers die van zonnige droge plaatsen houden

Een bodembedekkende plant is Goudaardbei, Waldsteinia ternata. De scheefbloem is het mooist op hogere randen. Doordat de plant met witte ronde bloemschermen over de rand bloeit, ontstaat een mooi natuurlijk patroon in je border. IJzerhard (verbena) is een kruid dat als thee geoogst kan worden en goed tegen droogte kan. Het is geen echte bodembedekker, maar hij groeit snel breed uit waardoor het wel onkruid onderdrukt. 

Stachys of Ezelsoor met grijs blad

Vetplanten en de rotstuin

Cactusachtige planten zijn de vetplantjes die van oorsprong in de bergen groeien. Ze zijn gewend met weinig voedsel in droge omstandigheden te leven. De Sleutelbloem is het bekendst, met relatief grote bladeren en roze bloemschermen. 

Kies eens voor de subtiele schoonheid van een rotstuin, door in een warme hoek van je tuin stenen te leggen. Zet vetplantjes tussen de stenen, zoals Vetkruid, Muurpeper en Septemberkoning (Sedum spectabile ‘Brillant’). Deze vetplantjes kun je ook kopen op een rol, deze zijn gekweekt op een ondergrond van bijvoorbeeld kokosmatten. Deze sedummatten kan je op het platte dak van je schuur of aanbouw uitrollen. Het is ook toepasbaar als bodembedekker in een strak vormgegeven tuin. 

Hemelsleutel

Tips voor na de zomer

In ons land is het helaas niet altijd droog en zonnig. Deze aangepaste planten kunnen wél goed tegen droogte en zon, maar heel slecht tegen nattigheid. Kou is meestal minder problematisch. Voorkom nattigheid door de planten op een plek te zetten waar het water goed wegloopt. 

Op zandgrond voeg je juist wat organisch materiaal toe om iets water vast te houden. Op kleigrond die water al snel te lang vasthoudt, meng je het beste grof zand erdoor, als je zonminnende planten wilt houden. Veel bemesten is bij zonminnende planten niet nodig. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment