Home TuinklussenSnoeien Pluimhortensia snoeien: hoe en wanneer snoei je een pluimhortensia?

Pluimhortensia snoeien: hoe en wanneer snoei je een pluimhortensia?

by Rosalyn van Moorselaar
Pluimhortensia snoeien hoe en wanneer snoei je een pluimhortensia

Een pluimhortensia snoeien? Dan moet je eerst een aantal dingen weten. In dit artikel leggen we uit hoe je dat het beste doet en wanneer de juiste tijd is om te snoeien.

De pluimhortensia is het iets minder bekende ‘broertje’ van de gewone hortensia. De bloeiwijze die aan een pluim doet denken, maakt het verschil. Deze hortensia zie je nog steeds vaak langs het water bij landelijke boerderijen. Maar ook in de tuin, doet deze het goed. De bloemen komen in trossen die 20 tot 30 centimeter groot zijn. De kleuren zijn in het algemeen roze en wit. Doorkleuren komt regelmatig voor. De pluimhortensia op stam is ook zeer geschikt voor een kuip.

De plant is sterk en winterhard zij het bladverliezend. De bloei vindt plaats in de periode juli tot en met september. De pluimhortensia is insectvriendelijk en zorgt voor extra bezoek in je tuin.

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) online kopen:

Wanneer moet je een pluimhortensia snoeien?

Als je ieder jaar weer uitbundige bloei wilt zien bij je pluimhortensia, zal je die moeten snoeien. Maar ga je een pluimhortensia snoeien, welke maand kies je daar dan voor?

Welke maand je daarvoor moet kiezen hangt een beetje af van het weer. Februari en maart zijn het meest geschikt. Het is een goede tip om de bloemen ook pas in het voorjaar te verwijderen. In het najaar en zeker met sneeuw in de winter hebben ze een mooi silhouet. De rest van het jaar hoef je de plant niet te snoeien, tenzij deze te groot of lelijk wordt. Verwijder takken die niet gezond zijn tot op de stam.

Hoe kan je het beste een pluimhortensia snoeien?

Een pluimhortensia bloeit op eenjarig hout. Bij de snoei kan je daarom ver terugsnoeien tot op zo’n 20 centimeter. Dat zorgt ervoor dat de plant compact blijft tijdens de bloei. Als je het effect van wat lichtere bloempluimen mooier vindt, is terugsnoeien tot 60 centimeter een betere optie. Een pluimhortensia snoeien is niet echt moeilijk. Als je niet helemaal zeker weet of voor de eerste keer snoeit, bekijk dan de snoei-instructie in de Youtube-video. Als je de instructies goed opvolgt kan je zeker zijn van een mooie bloeiende plant.

De meeste efficiënte gereedschappen om een pluimhortensia te snoeien

Een hortensia snoeien is relatief eenvoudig omdat je weinig met vorm hoeft rekening te houden en behoorlijk ver kan terugsnoeien. Een stevige en scherpe snoeischaar is het perfecte gereedschap voor dit klusje. Er zijn diverse types snoeischaren beschikbaar waarmee je het snoeien tot een goed einde kan brengen. Vergeet nooit om je gereedschap na het snoeien goed schoon te maken en droog op te bergen. Slijpen doe je afhankelijk van het gebruik. Voorbeelden van gereedschap dat je kunt gebruiken:

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de pluimhortensia

Als je ieder jaar de pluimhortensia’s weer in volle bloei wilt zien, moet je je aan de regels voor de verzorging houden. Pluimhortensia’s doen het goed in de volle zon of halfschaduw. De grond moet humusrijk, zuur en vochtig zijn. Hoewel de pluimhortensia met wat drogere grond genoegen neemt dan de gewone hortensia, moet je in echt droge tijden bijgieten. Dat geldt zeker als de pluimhortensia’s pas zijn geplant of in een pot staan. Na het snoeien is bemesting noodzakelijk, er is speciale hortensiamest in de handen die voor een rijke bloei zorgt.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment