Home SoortenHagen Portugese Laurier aanplanten als dichte haag: tips en tricks

Portugese Laurier aanplanten als dichte haag: tips en tricks

by Sander
Portugese laurier als nieuwe haag

Een Laurierkers is erg geschikt voor het aanplanten van een haag. Er zijn diverse soorten Laurierplanten verkrijgbaar die allemaal nèt andere eigenschappen hebben. De Hollandse Laurier (Prunus Laurocerasus) is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en heeft frisgroene bladeren. De Portugese Laurier (Prunus Lusitanica) heeft een donkere bladkleur, kleinere bladeren en is daarnaast winterhard. Je geniet dus het hele jaar door van een prachtige haag. Bekijk de website van Haag-planten.nl voor meer info over de Portugese Laurier en andere haagsoorten. In dit artikel lees je een aantal tips & tricks om zelf een Portugese Laurier aan te planten als dichte haag.

Beste moment om Laurierhaag te planten

De Portugese Laurier kan vrijwel het hele jaar door worden geplant. Voornamelijk de haagplanten die in containers zijn gekweekt, kunnen ieder seizoen de grond in. Zolang het maar niet vriest en niet (voor een lange periode) extreem droog is. Wanneer je twijfelt over het beste moment kun je de maanden maart/april of september/oktober aanhouden.

Ideale standplaats voor Portugese Laurier

Een Laurierkers is erg sterk en heeft geen specifieke voorkeur voor standplaats. Hij kan dus in de zon, halfschaduw en in de schaduw staan. Handig, een haagplant met weinig eisen! Er is ook geen voorkeur voor grondsoort. Het belangrijkste is dat de wortels niet te lang nat blijven. Zorg dus voor goede drainage in je tuin zodat niet al het regenwater bij de haag terechtkomt.

Aantal planten per meter voor een dichte haag

Hoeveel Laurierplanten je nodig hebt, is afhankelijk van het formaat en de type wortel. Je kunt de Portugese Laurier namelijk met losse wortels kopen, maar ook met een kluit in een pot. Bij haagplanten met losse wortel heb je 6 tot 7 planten per meter nodig. Bij planten met kluit loopt het ideale aantal erg uiteen: van 6 planten per meter (20 tot 40 centimeter groot) tot slechts 2 planten per meter (220 tot 300 centimeter groot). Houd goed rekening met het formaat van de Laurier en laat je eventueel persoonlijk adviseren.

Tip voor het aanplanten van de Laurierhaag

We sluiten af met een aantal algemene tips voor het aanplanten van een Portugese Laurier als haag:

  • Graaf een gat van minimaal 50 cm breed en minstens zo diep als de pot. De kluit moet net onder de grond staan.
  • Verbeter de grond met compost voor het planten.
  • Druk de haagplanten goed aan om verzakking te voorkomen.
  • Geef aan het begin (en tijdens droge periodes) extra veel water.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment