Home SoortenHagen Portugese laurier als nieuwe haag

Portugese laurier als nieuwe haag

by Sander
Portugese laurier als nieuwe haag

De Portugese laurier kennen we ook wel onder de Nederlandse naam Prunus lusitanica Angustifolia. De laurierkers is bij uitstek geschikt voor het creëren van mooie, volle hagen. Met z’n middel- tot donkergroene bladeren die wat dikker zijn en leerachtig aanvoelen geeft de Portugese laurier extra sierwaarde aan uw tuin. Wanneer u gesteld bent op uw privacy of een lelijk uitzicht aan het oog wilt onttrekken is de Portugese Laurier heel geschikt. Het kan namelijk tot grote hoogte uitgroeien, zeker zo’n 3 meter. Toch blijft het in de breedte compact en waaiert het niet uit waardoor het ook zeer geschikt is voor kleinere tuinen. De Portugese laurier is winterhard waardoor u het hele jaar door kunt genieten van een groene haag. Ook is het geschikt voor iedere snoeivorm. Plaats er daarom ook een paar solitair in de tuin en snoei het in een mooie vorm.

Kenmerken Portugese laurier

De Portugese laurier heeft in principe maar weinig verzorging nodig. Het kan het gehele jaar door worden aangeplant, behalve tijdens een vorstperiode. Ook de standplaats waar u de laurierkers had bedacht maakt in principe niet uit. Het groeit evengoed in de zon als op een schaduwrijke plek. Behalve de prachtige bladeren heeft de Portugese laurier nog een bijzonder kenmerk. In de maanden mei / juni groeien er prachtige trossen witte bloemetjes aan. Deze kunnen wel 15 centimeter lang worden en hebben een grote aantrekkingskracht op bijen, vlinders en vogels. Door de Portugese laurier in uw tuin aan te planten trekt het dus ook deze mooie en nuttige beesten aan.

De bloei van de Portugese laurierkers

Behalve prachtige bladeren heeft de Portugese laurierkers nog een fraai uiterlijk kenmerk. In het voorjaar komen er trossen aan met witte bloemetjes. Deze weelderige trossen kunnen wel zo’n 15 centimeter lang worden en geven nog meer kleur aan het geheel. Omdat de bloemtrossen zo’n heerlijke geur verspreiden komen er ook bijen en vlinders op af. Dat noemen we nog eens de natuur in de tuin halen. Omdat de Portugese Laurier al groot van zichzelf is hebt u niet zoveel exemplaren nodig om een dichte haag te creëren. Vermeng de uitgegraven grond met wat bemeste tuinaarde. Zo kunnen de wortels alle benodigde voedingsstoffen tot zich nemen.

Portugese laurier verzorgen

Plant de Portugese laurier in aarde die lekker luchtig en waterdoorlatend is. Hierdoor is er een kleinere kans op rotting van de wortels. Aanplanten kan op iedere standplaats want de Portugese Laurier  heeft geen problemen met een plek in de volle zon of een schaduwrijke standplaats. Bij het aanplanten kunt u gebruik maken van zogenaamde aanplantgrond. Plant de Portugese laurier niet al te diep in de grond zodat het zich optimaal kan ontwikkelen. Om de heester in topconditie te houden wordt een jaarlijkse snoeibeurt aanbevolen, aan het einde van de zomer. Wanneer u een jaar overslaat vormen er zich dikke takken die met een gewone snoeischaar niet meer te knippen zijn. Verder is het jaarlijks bemesten van de Portugese laurier in het voorjaar aan te raden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment