Home TuinklussenMoestuin Radijs kweken, zo doe je dat!

Radijs kweken, zo doe je dat!

by Rosalyn van Moorselaar
Radijs kweken, zo doe je dat!

Ben jij ook zo dol op die scherpe smaak van rauwe radijs? Hoe verser hoe knapperiger en hoe lekkerder natuurlijk. Gelukkig is radijs zaaien en radijs kweken beslist niet moeilijk. Dat geldt voor alle soorten en zo kan je bijvoorbeeld ook eens de witpunt of de witte radijs proberen die je zelden in de winkel ziet. Zo ontdek jij je favoriete smaak.

Hoe groeit radijs?

De radijs is familie van de bloemkool en een van de makkelijkste te kweken gewassen in de moestuin. Er zijn diverse soorten radijszaad te koop. Buiten zaai je die in het voorjaar, als er geen nachtvorst meer wordt verwacht. Binnen kan je al in januari beginnen. Ook op andere tijden kan je radijs kweken, maar dan is de smaak meestal minder. De plant wil graag een zonnige plek en de zaadjes moeten 1 centimeter diep worden geplant. Na 1 of 2 weken ontkiemen ze.

Veel verzorging heeft de radijsplant niet nodig en ook de grond in de moestuin hoeft niet van bijzondere kwaliteit te zijn. Zorg wel dat de bodem voldoende vochtig blijft. Als de radijs te weinig water krijgt, wordt deze voos. Voze radijzen zijn sponzig en hebben een te sterke smaak.

Wanneer radijs oogsten?

Radijs is een snelle groeier en dat houdt in dat je deze 5 a 6 weken na het zaaien al kan oogsten. Op dat moment steken de knolletjes vaak al een stukje boven de grond uit. De grootste oogst je het eerste en altijd pas net voor het gebruik. Als je meteen het loof eraf snijdt blijft de radijs lekker knapperig en scherp van smaak. Radijs kan je het beste meteen na het oogsten consumeren, maar je kan ze ook nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren in een bakje water.

Hoe gezond is de radijs?

Soms is lekker ook nog eens supergezond en dat geldt voor de radijs. Radijs bevat een grote hoeveelheid mineralen, de vitaminen C en B. ijzer en calcium. Ze worden sinds de oudheid gebruikt om de blaas zuiver te houden en hebben een heilzame werking op luchtwegen en huid. Het blad van de radijs is nog gezonder dan de knolletjes omdat dit dezelfde gezonde stoffen bevat maar in grotere verhoudingen. Echt veel smaak heeft het blad niet en je moet het altijd zo vers mogelijk gebruiken. Geschikt is het voor een frisse salade of op een boterham met kaas.

Weetjes over de radijs

Waarschijnlijk ken je de radijs alleen als een rauwe groente, maar je kan deze ook koken. Bakken is eigenlijk het meer juiste woord. Gebruik dan een scheutje olijfolie en een teentje knoflook. De smaak wordt door het bakken minder scherp, maar je kan ze bij diverse vleessoorten gebruiken.

Radijsjes waren in Egypte al bekend ten tijde van het bouwen van de piramides. Het schijnt dat de piramidebouwers door de farao ook deels betaald kregen in radijs als ze een bijzondere prestatie hadden geleverd. Vandaag de dag kun je jezelf belonen met een lekkere radijs uit je eigen moestuin.

Lees ook: Hoe kweek je nu eigenlijk een avocadoplant?

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment