Home TuinklussenSnoeien Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?

Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?

by Rosalyn van Moorselaar

De rhododendron is een prachtige plant die onderhoudsvriendelijk is. De bloei is bijzonder met grote fel gekleurde bloemen die goed uitkomen tegen het donkere groen van het blad. De bloei vindt plaats in april en mei en duurt zo’n vier weken. Als je kleur wilt houden, zal je derhalve moeten combineren met andere bloeiende planten. De rhododendron heeft de weg vanuit China gevonden naar Europa en onderweg ook overal op de wereld bewonderaars gevonden onder de tuinbezitters. De plant is winterhard, maar jongere exemplaren kunnen wel wat bescherming gebruiken bij extreme vorst in strenge winters.

De Rhododendron online kopen:

Wanneer snoei je een rhododendron?

Eigenlijk hoef je een rhododendron alleen te snoeien als deze te groot wordt of voor herstel. Als er gele bladeren verschijnen, is drastisch terugsnoeien vaak nodig. De beste tijd om deze plant te snoeien is in maart of april. Vanaf augustus en in het najaar neemt de rhododendron rust en dan moet je er ook weinig aan doen.

Hoe snoei je een rhododendron?

Een rhododendron terugsnoeien doe je meteen drastisch. Op ieder punt waar je deze snoeit zal de plant ook weer uitlopen. Kijk daarom goed dat je nadien weer een compacte plant zal krijgen. Na een snoei ziet de plant er beslist niet meer mooi uit, maar de knoppen ontwikkelen zich weer in het volgende voorjaar en dan zal de plant weer groeien en bloeien. Heb je een snoeikalender, check deze dan voor de soort rhododendron die jij hebt gekocht. Op zeker te zijn dat je het snoeien goed aanpakt, is het verstandig de bijgaande instructie-video te bekijken op YouTube. Als je een rhododendron terug moet snoeien na droogte bestaat het risico dat de op zich sterke plant zich niet meer herstelt.

Het juiste gereedschap om een rhododendron te snoeien

De rhododendron is een stevige plant en voor het snoeien heb je dan ook goed gereedschap nodig. Vooral de dikke twijgen zijn erg taai. Daarvoor gebruik je een scherpe snoeischaar of een stevige takkenzaag. Zoals bij alle snoeiwerk is het van belang dat je de rhododendron niet te extreme snoei-wonden moet bezorgen. Infecties liggen altijd op de loer als een plant wordt gesnoeid. Hieronder staan een aantal gereedschappen die ook geschikt zijn voor het snoeien van een rhododendron.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de rhododendron

Als de bladeren van een rhododendron geel worden, duidt dat vrijwel altijd op een gebrek aan voedingsstoffen. Deze plant heeft behoefte aan zure grond en voldoende voedingsstoffen. De zuurgraad van de grond kan je verbeteren door deze te vermengen met tuinturf of kokosvezels. Als je de rhododendron hiervoor uitgraaft, wees dan voorzichtig om het wortelstelsel zo min mogelijk te beschadigen.

In het najaar heeft de rhododendron bij voorkeur behoefte aan bemesting met extra kalium om de winter goed door te komen. Er is speciale mest te koop voor dit doel. In het voorjaar als de plant zich voorbereidt op de bloei is wat universele mest welkom. Met wat extra aandacht herstelt een rhododendron zich vaak weer snel.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment