Home TuinklussenSnoeien Rozemarijn snoeien: hoe en wanneer snoei je rozemarijn?

Rozemarijn snoeien: hoe en wanneer snoei je rozemarijn?

by Rosalyn van Moorselaar
Rozemarijn snoeien: hoe en wanneer snoei je rozemarijn?

Hoewel de meeste mensen denken dat rozemarijn een plant is die niet echt groot wordt, kan deze groenblijvende struik wel 1,5 meter hoog worden. De bladeren zijn smal en grijs aan de onderkant. In de tuin zal je meestal een cultivar planten waarvan de smaak bekend is uit restaurants. De rozemarijn bloeit van april tot en met juni in ons land. De bloemen zijn leuk om te zien en vaak blauw/violet. Sommige cultivars hebben witte bloemen.

Rozemarijn is winterhard maar ook vorstgevoelig. Een plekje in de tuin waar de strengste vorst niet komt of bescherming in extreem koude nachten is dus aan te raden. Als de grond in je tuin niet goed waterdoorlatend is, verbeter die dan door wat grind toe te voegen voor de rozemarijn.

De Rozemarijn (Salvia rosmarinus) online kopen:

Wanneer snoei je rozemarijn?

Je kan in de zomer de rozemarijn snoeien door de bloemtakken te halveren, maar dat is niet noodzakelijk. Als je regelmatig een takje gebruikt voor de keuken, snoei je de plant ook voldoende. In de winter is snoei echter wel een noodzaak om de struik te verjongen en te voorkomen dat deze te veel verhout. Als je het jaarlijkse snoeien vergeet zal de struik snel de volheid verliezen. Een verhoute rozemarijn snoeien is niet eenvoudig en de kans bestaat dat de heester het daarna niet meer goed zal doen.

Hoe snoei je rozemarijn het beste?

Het snoeien van een rozemarijn doe je om vormbehoud te realiseren en verjonging in gang te zetten. Bij het snoeien moet je het oude hout zoveel mogelijk ontzien. Verder kan je veel takken tot de stam terugsnoeien. Hierdoor wordt de struik gedwongen om binnenin jonge takjes te gaan aanmaken. Door jaarlijks efficiënt te snoeien blijft de heester vol en mooi groen. Met goed snoeien kan je vele jaren plezier hebben van je rozemarijn. Twijfel je nog een beetje en wil je even zien hoe de expert een rozemarijn snoeit, kijk dan eerst naar de onderstaande instructievideo op YouTube.

Welk gereedschap heb je nodig om rozemarijn te snoeien?

Een goede snoeischaar is genoeg om de wintersnoei aan te pakken. Zorg dat de snoeischaar goed scherp is. Na een aantal jaren zal er enige verhouting hebben plaatsgevonden. Een verhoute rozemarijn snoeien is een flinke klus. Gebruik daarvoor bij voorkeur een stevige snoeischaar waarop je met beide handen kracht kunt zetten. Tuinieren is tenslotte ook een kwestie van het goede gereedschap voor de juiste klus. Voorbeelden van gereedschap:

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over rozemarijn

Rozemarijn wordt als sinds de oudheid gebruikt als een aromatisch kruid in de keuken. Maar het heeft ook altijd een grote symbolische betekenis gehad. Rozemarijn werd in veel culturen in verband gebracht met ‘niet vergeten’. In de piramiden van Egypte trof men sporen rozemarijn aan en hier werd het als een heilig kruid beschouwd. In de oudheid droegen Grieken op examens een takje in hun haar vanwege de invloed op het geheugen dat men het kruid toedichtte. In de middeleeuwen gaf men takjes mee aan geliefden als die op reis gingen. Ook op graven werden takjes geplaatst.

Andere artikelen over snoeien

Hieronder vind je een aantal andere snoei-instructies:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment