Home TuinklussenDoe-het-zelf Stappenplan om zelf een schommel te maken

Stappenplan om zelf een schommel te maken

by Rosalyn van Moorselaar
Stappenplan om zelf een schommel te maken

Een houten schommel is uiteraard een eenvoudig bouwwerkje, maar er zijn wel zaken waaraan je moet denken bij het maken ervan. In eerste instantie moet je de keuze maken welke schommel je gaat maken:

  • Enkele schommel
  • Dubbele schommel
  • Dubbele schommel met oversteek
  • Schommel met duikelrek

Kies de juiste locatie

Als je eenmaal een schommel hebt geplaatst, is die niet meer zonder veel gedoe te verzetten. Het is vaak het meest eenvoudig om de zwaai-richting in lijn te zetten met andere objecten in de tuin. Hou altijd rekening met een vrije ruimte van 3 meter voor en achter. Een enkele schommel kan je soms plaatsen aan een boom, een pergola of een schuur. Hou dan wel rekening met de krachten die kunnen ontstaan. Tenslotte gaat veiligheid voor alles.

Schommel in een frame

Als je de ruimte hebt en voor zekerheid gaat, is een douglas schommel maken de meest logische keuze. Dit stevige hout kan je bij een goede doe-het-zelf zaak zoals de Gamma krijgen. Kijk of je een betrouwbare bouwtekening kan vinden, zodat je de juiste houtdikte gebruikt voor het frame dat jij gaat maken. Ook volwassenen met een stevig postuur vinden dit speeltoestel immers soms onweerstaanbaar. Bij een schommel maken van douglas hout moet je er voor zorgen dat het gedeelte van de poten van het frame die in de grond komen goed worden beschermd tegen rot. Daar zijn diverse methoden voor ontwikkeld en als je daarvan gebruik maakt, zal de levensduur van dit speeltoestel al gauw een jaar of 15 zijn.

Het grondwerk

De gaten voor de palen kan je met een spade goed zelf maken. Graaf dan wel zoveel mogelijk recht naar beneden en maak het gat niet te groot, dat voorkomt onnodig veel beton storten. Een grondboor is een goed alternatief.

Zet de palen altijd in harde grond en niet in verse om omgewoelde grond. Als het niet anders kan, moet je zorgen voor een grotere klomp beton aan de voet van het frame. Snelbeton kan je ook bij de Gamma krijgen.

Het frame

Het maken van het frame is niet moeilijk, als je er rekening mee houdt dat de constructie gedurende vele jaren blootstaat aan flinke krachten. Gebruik stevig materiaal en controleer de bevestiging goed, voordat je kinderen toestemming geeft om te gaan schommelen. Douglas hout is sterk en kan met beits goed worden beschermd. Laat je informeren welke beits het meest geschikt is hiervoor. Touw is er ook in vele soorten en maten. Kies voor zekerheid en neem liever een maatje sterker dan nodig als het aankomt op een schommel. Kinderen zijn zich nu eenmaal niet altijd bewust van risico’s.

Tip bij het maken van de schommel

Tip: Een duikelrek is heel populair, omdat kinderen zich daarop kunnen vermaken tot het hun beurt is. Het is daarbij noodzakelijk dat het hek alleen in het verlengde van de schommel mag worden geplaatst en buiten de veilige marge van 3 meter. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties.

Lees ook: Hondenhok zelf maken met bouwtekening

Gerelateerde Berichten