Home Tuintips Siergrassen voor kleine tuinen

Siergrassen voor kleine tuinen

by Lara Klaassen

Wuivende pluimen, warme kleuren en boeiende structuren. Siergrassen bieden juist in de winter een interessant aanzicht van de tuin. Er zijn veel soorten die laag en compact blijven, waardoor ze ook in kleine tuinen passen.  

Siergrassen in je tuinontwerp

Siergrassen zijn een echte blikvanger, gebruik dit in je voordeel. In een strakke tuin biedt een herhaling van grasplanten symmetrie, rust en een onderhoudsarme tuin. Hou je meer van een natuurlijke tuin? Zet dan meerdere siergrassen in de border, gemengd met andere planten.

Er zijn siergrassen die door de seizoenen heen verkleuren. Sommige grassen blijven groen in de winter, terwijl anderen verdorren. Ook de afgestorven, gele sprieten zijn nog mooi om te zien. Sommige soorten zijn dicht in de zomer en transparanter in de winter. Achteraan gelegen planten worden dan mooi zichtbaar in de winter. Gebruik deze eigenschap in de volgorde en het ontwerp van je tuin om elk seizoen een andere aanblik te creëren. 

Strakke tuinontwerpen krijgen een natuurlijke uitstraling met siergras, ook in de winter

Keuze in siergrassen

Siergrassen hebben nog wel eens de neiging te woekeren. De pollen worden in snel tempo groter, hoger en breder en drukken alles uit je tuin weg. Let er bij de aanschaf op of je een woekeraar hebt aangeschaft. Wil je hem in toom houden? Zet hem dan met pot en al in de tuin. Zorg wel voor een echt stevige pot. Siergrassen als bamboe groeien door alles heen als je niet oplet. 

Een populaire soort is Lampepoetsersgras, Pennisetum alopecuroides, je kan hem in vrijwel elk tuincentrum kopen. Dat geldt ook voor Blauwgras of Festuca. De lage plant met zijn grijsblauwe sprieten doet het ook goed in potten. Het voordeel van deze planten is het gemak in de verzorging en de strakke uitstraling. 

Pampasgras of Cortaderia is een klassieker, die veertig jaar geleden in veel voortuinen te bewonderen was en langzaam verdween. Als retro plant maakt hij nu weer opmars in creatieve ontwerpen, met zijn 3 meter hoge pluimen. De keuze in siergrassen is echt enorm. Wij belichten enkele andere siergrassen die minder bekend zijn, maar net zo mooi.

Pampasgras

Less is more met prachtriet

Ook in een kleine tuin kan je grootse siergrassen neerzetten. Ze trekken alle aandacht naar zich toe en er is niet veel ruimte voor andere planten. Dat kan aantrekkelijk zijn als je van een onderhoudsarme en strak vormgegeven tuin houdt. Wij houden dan ook van Prachtriet, Miscanthus sinensis. De pluimen blijven maandenlang mooi. Er zijn veel mooie soorten, maar de soorten die niet al te groot worden zijn ‘Kleine Fontäne’ en ‘Kleine Silberspinne’. Ze komen tot schouderhoogte en deze planten woekeren niet. 

Parelgras

Melica uniflora is in al zijn bescheidenheid een prachtige plant om op een schaduwrijke plek in je tuin te zetten, liefst onder bomen of struiken. Er zijn variëteiten met zilver glanzend blad. Het grasachtige plantje geeft vervelende onkruiden geen kans om te groeien. In mei bloeit de plant met bloemetjes, gevolgd door de parelvormige zaadjes. 

Zegges

Zegge of Carex is een plantenfamilie, die nauw verwant is aan gras. Er zijn wel duizenden soorten Carex. De meeste zegges zijn wintergroen. De Carex morrowii ‘Variegata’ of Japanse zegge heeft bont blad. Het bloeit in april en mei met lichtbruine pluimen. De plant is een goede bodembedekker onder heesters en bomen en wordt maximaal 20cm hoog. In je rotstuin of border combineert dit siergras mooi met andere planten. Een andere bijzondere soort voor in de kleine tuin is Carex comans ‘Bronze Form’. De meeste zegges houden van schaduw of halfschaduw en een redelijk vochtige grond.

Pijpestrootje

Molinia caerulea komt in de natuur voor in heide en bos. In de tuin is hij erg decoratief. De eerste bloemen verschijnen in mei in subtiele schakeringen van groen, paars en blauw. Als de bloemstelen rijpen, verandert de kleur naar goudgeel. 

Een saaie, donkere schutting wordt onttrokken aan het zicht met een paar planten de het Pijpestrootje ervoor. De variëteit ‘Edith Dudszus’ draagt verticale, naaldvormige bladeren en groeit in een compacte pol. Ideaal voor de kleine tuin! 

Milium effusum ‘Aureum’

Een ideaal siergras om donkere plekken op te vullen. Door de bijna lichtgevende kleur, krijgt je tuin diepte en meer ruimtelijk gevoel. Als deze plant zich thuis voelt, zaait hij zichzelf uit. De kleine plantjes groeien vanzelf uit tot grotere. Je kan ze in het najaar voorzichtig uit de grond halen en naar potten of andere delen van je tuin verplaatsen.

Solo pronken in de pot

Hakonechloa macra is een siergras met lange, slappe en puntige bladeren. Het is een elegante plant die het hele jaar verzorgd blijft. In de herfst verkleuren de bladeren spectaculair van groen naar rood. Hokanechoa macra verdient een plekje solo in potten. Je kan ook een rij plaatsen vooraan een strakke border. De border heeft dan geen onderhoud meer nodig. 

Op het zonnige balkon

Pennisetum orientale groeit goed in droge en hete omstandigheden. Ideaal voor het balkon. De paarse en roze bloemaren zijn donzig en opvallend. De variëteit ‘Herbstzauber’ heeft extra fluffy bloeiaren. 

De fluffy bloeiaren van Pennisetum orientale

Exotische gekleurd gras

Imperata cylindrica ‘Red Baron’ ofwel Japans Bloedgras is een opvallende plant met zijn rood-groene sprieten. Geef hem humusrijke, diepe en losse grond. Japans bloedgras vermeerdert zich met wortelstokken ondergronds, maar dit is makkelijk in de hand te houden. Hij groeit namelijk niet erg snel.

Hij wordt zo’n 50 cm hoog en combineert fantastisch met roodbloeiende planten met een exotisch uiterlijk in de border, zoals Canna, Lelie en Montbretia Crocosmia ‘Lucifer’.

Siergrassen verzorgen

Siergras heeft weinig verzorging nodig. De aanplant doe je het beste in het najaar, in ieder geval als er geen vorst in de grond zit. Van bemesting wordt de plant meestal niet beter. De meeste siergrassen houden van vochtige grond. Snoei je siergras niet. Dat ziet er niet fraai uit en de plant is vaak blijvend beschadigd. Het is veel beter om met de hand de dode sprietjes eruit te trekken, als ze loskomen. Enkele soorten kunnen of moeten wel gesnoeid worden. 

Pijpestrootje stort langzaam in en ziet er een tijdje niet mooi uit. Als je er niets aan doet, word je in het voorjaar beloond met mooie groene sprieten. Daarna kan je de oude sprieten wel met de hand verwijderen. 

Wordt de pol van je siergras te groot? Je kunt siergras simpel vermeerderen. Deel de pollen in tweeën en plant de nieuwe delen op een andere plek. Geef je siergras na het verplanten voldoende water.

Sfeer en structuur creëren met Prachtriet

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment