Home Tuintips De Skimmia, sfeervolle heester

De Skimmia, sfeervolle heester

by Lara Klaassen

 De Skimmia is zo’n plant die in iedere tuin past. Hij blijft groen in de winter en is makkelijk in onderhoud. Ook houdt de plant lang zijn oorspronkelijke vorm.  Skimmia begint in september te bloeien met geurende trossen bloemen. Kortom, een sfeervolle plant om te planten in je tuin of je balkon te sieren.  

Vrouwelijke en mannelijke planten

De Skimmia kan prachtige bessen dragen. Wist je dat alleen de vrouwelijke planten bessen dragen? Als je elk jaar bessen wilt aan je Skimmia, zal je een mannelijke en een vrouwelijke plant in je tuin moeten zetten. 

De mannelijke plant is te herkennen aan de meeldraden in de bloemen, de vrouwelijke planten hebben een stamper. Je hebt één mannelijke plant nodig op enkele vrouwelijke planten. In het tuincentrum adviseren ze je graag. 

De najaarsbloei is rood of roze, in het voorjaar gevolgd door witte bloemen. Eigenlijk gaat het steeds om dezelfde bloem. In het najaar is deze bloem nog dicht en vormt een rode knop. Als de knop zich opent tot bloem, dan bloeit hij wit. 

de variëteit ‘Rubella’ in het voorjaar

Mannelijke variëteiten

De mannelijke planten zijn vaak geuriger en bloeien uitbundiger dan vrouwelijke planten. Ook is de groeiwijze compacter. Dit zijn aanraders:

Skimmia japonica ‘Rubella’ wordt 75 cm hoog. De bladeren zijn roodglanzend en diepgroen van kleur.

De Skimmia ‘Magic Marlot’ is pas 12 jaar geleden ontdekt. Het blad is zilverbont, de bloemen geurig. 

Andere mooie mannelijke variëteiten zijn ‘’kew Green’, ‘White Gerpa’, Delibolwi’, ‘Thereza’, ‘Redbolwi’, ‘Bronze Knight’, ‘Emerald King’, ‘Godrie’s Dwarf’, ´Rubinetta´ en ‘Ruby King’. 

Magic Marlot heeft zilverbont blad

Vrouwelijke variëteiten

Aanraders zijn: ‘Sensation’, ‘Beautiful’, ‘Kew White’,’ Nymans’, ’ Scarlet Queen’ en ‘Veitchii’. Laatstgenoemde is een opvallende grote plant van meer dan een meter, die met 10cm lange bladeren vooral in een grote tuin of achterin de tuin tot zijn recht komt. 

Tweeslachtige planten

Skimmia japonica reevesiana is geen variëteit, maar een echte ondersoort. De plant onderscheidt zicht met de koepelvormige groeiwijze. Hij wordt 90 cm hoog en draagt smalle, donkere blaadjes met een fijne geur. De dichte trossen bloemen komen in het voorjaar. Ze zijn wit met een roze rand. De knalrode bessen volgen aan het eind van de zomer en sieren de plant tot ver in de winter. Ook mooi voor in een pot.

Kleinblijvende soorten

Er zijn Skimmia’s, die slechts 40 tot 60cm groot worden, ongeveer de helft van een normale variëteit.

De ‘Skimmia japonica ‘Godrie’s Little Dwarf’ blijft klein en ook compact met kleine, rode besjes. De Skimmia japonica ‘Snow White’ blijft ook klein. Deze heeft sneeuwwitte bloemetjes in de winter.

Standplaats en verzorging

De Skimmia is oorspronkelijk een bosplant. Hij is niet erg kritisch, maar groeit slecht in de volle zon. Gedeeltelijk schaduw is ideaal. Ook voor de grondsoort is de plant niet kritisch, als de grond maar vochtig is en doorlatend en bij voorkeur licht zuur. 

Als bosplant houdt de Skimmia van humus. Breng jaarlijks goed verteerde compost rond de plant aan in het najaar. Op zandgrond vermeng je de grond het beste met potgrond, bokashi of compost om ervoor te zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen en vocht krijgt tijden de zomermaanden. 

Alles over de snoei van de Skimmia is te lezen in het artikel:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment