Home Tuintips Slapen in de tuin: het geheim voor een betere gezondheid?

Slapen in de tuin: het geheim voor een betere gezondheid?

by Sander
Slapen in de tuin het geheim voor een betere gezondheid

De zomer is in het land en zoals elk jaar overwegen velen om buiten te slapen, gezellig onder de sterrenhemel. Het is al langer bekend dat kinderen buiten beter slapen en ook voor volwassenen biedt het volgens sommigen veel voordelen. Het klinkt romantisch en avontuurlijk, maar is het ook écht gezond? Buiten slapen kan zeker gezond zijn, maar er zijn toch een aantal dingen waar je aan moet denken.

Feit of fabel: is buiten slapen gezond?

Het antwoord is ja, maar met een kanttekening. Studies tonen aan dat buiten slapen kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het natuurlijke licht van de zon kan je interne klok resetten en helpen bij het reguleren van je slaap- en ontwaakcyclus. Bovendien kan de frisse lucht van buiten je helpen om dieper en rustiger te slapen. Het gaat dan vooral over slapen in de natuur.

Als je aan een drukke weg woont waar de vrachtwagens voorbijrazen, is het natuurlijk een ander verhaal. Ook kunnen lage temperaturen het moeilijk maken om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Verder kunnen insecten je slaap verstoren. De genoemde voordelen kun je overigens ook gewoon naar binnen halen, door het raam ’s nachts open te zetten en een lichtwekker te gebruiken.

Een goed bed en een goede ondersteuning blijft belangrijk

Slapen op een slechte matras, bijvoorbeeld een luchtbed dat niet de juiste ondersteuning biedt, kan leiden tot rugpijn en een slechte nachtrust. Volgens Bx.eu, onderdeel van The Bed Company en dus een specialist op het gebied van matrassen en boxsprings, is het belangrijk om te kiezen voor een matras die het lichaam goed ondersteunt en die past bij je slaaphouding. Het moet uiteraard ook bestand zijn tegen de buitenomstandigheden en gemakkelijk op te bergen zijn. Vergeet ook niet om aandacht te schenken aan het hoofdkussen. Wat het beste hoofdkussen is, is ook afhankelijk van je slaappositie.

Goed en gezond buiten slapen

Als je beslist om buiten te slapen, dien je niet alleen te zorgen voor een goede matras en een goed hoofdkussen. Het is ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen insecten. Gebruik daarom een klamboe om muggen en andere insecten weg te houden. Denk bij het inrichten van de tuin ook aan planten tegen munten, zoals lavendel. Bereid je voor op het weer en zorg voor voldoende dekens als het koud wordt. Bij voorkeur slaap je op een overdekte plek, zeker als er regen wordt voorspeld. Verder is het een goed idee om een beetje privacy op te zoeken, weg van nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers. Een grote tent waarin je een bed kan plaatsen, is bijvoorbeeld een goede oplossing.

Als je snel last hebt van geluid, kun je het gebruik van oordoppen overwegen. Dit kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Gebruik oordoppen met een filter en reinig deze dagelijks met lauwwarm water en zeep. Zo voorkom je oorinfecties en allerlei andere problemen. Kies ook de juiste maat, zodat het geen pijn doet en ze niet uit het oor vallen tijdens de slaap.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment