Home Tuintips Slimme oplossingen voor een kleine tuin

Slimme oplossingen voor een kleine tuin

by Sander
Slimme oplossingen voor een kleine tuin

Groene planten zuiveren de lucht en geven een gevoel van rust. Daarom is het belangrijk dat je ook een kleine tuin van een passende hoeveelheid groen voorziet. Vooral als je in een stad woont. De beperkte afmetingen van een kleine tuin vragen weliswaar om creativiteit, maar hoeven geen belemmering te zijn voor een heerlijke plek waarvan je volop kunt genieten. Met de volgende slimme oplossingen creëer je een fijne buitenruimte, die groter aanvoelt dan hij in werkelijkheid is.

Gebruik zoveel mogelijk groen

De illusie van een weelderige oase creëer je door gebruik te maken van zoveel mogelijk groen. Geeft een schutting je al snel een ingesloten gevoel, met een groenblijvende heg of een weelderige klimplant bereik je juist het tegenovergestelde. Het groen geeft je geborgenheid en een gevoel van rust en ruimte. Een lekkere zitplek erbij, zoals een comfortabele loungebank, wat mooie planten in neutrale potten van verschillende hoogtes en je groene paradijsje is al snel compleet.

Optische trucjes

Een kleine tuin kun je makkelijk groter laten lijken door het toepassen van eenvoudige optische trucjes. Leg een terras in een smalle tuin altijd in de breedte aan. Vlonderplanken en langwerpige tegels dus van links naar rechts. Heb je een brede, maar ondiepe tuin, dan doe je het juist andersom en leg je de planken en tegels in de lengte. Als je dan ook de zichtlijnen nog hier en daar ‘blokkeert’ met een potplant of kleine heg, wek je de illusie dat er nog veel meer tuin achter ligt.

Verticaal tuinieren

Als het grondoppervlak beperkt is, kun je altijd nog de hoogte in door verticaal te tuinieren. Er zijn verschillende oplossingen te krijgen (of zelf te maken) waarmee je jouw planten een schutting of muur kunt laten bedekken. En denk dan niet alleen aan de bekende viooltjes, petunia’s en geraniums. Je kunt tegenwoordig zelfs een verticale moestuin creëren, waar je je eigen groenten en kruiden in teelt. Niet alleen heel handig, maar ook nog eens zeer decoratief.

Kleur bekennen

In een kleine tuin is het van belang om een zekere mate van rust te bewaren. Dat doe je niet door er zoveel mogelijk bonte kleuren in te verwerken, maar juist door het palet ingetogen en neutraal te houden. Kies voor zoveel mogelijk groen (dat mag in verschillende tinten) en voeg daar een of hooguit twee kleuren aan toe. Zorg ervoor dat die kleuren elkaar aanvullen, maar niet versterken, zoals wit en paars.

Less is more

Het oogt al snel rommelig als je een kleine tuin vol zet met allerlei spullen, zoals tuinstoelen, potten en rekjes. Ook het gebruik van veel verschillende materialen geeft een onrustig beeld. Kies daarom in een kleine tuin voor een mooie loungebank en liever voor een paar grote potten, dan voor een heleboel kleine. Houd het bij een soort tegel voor zowel terras als tuinpad en werk de afvalbakken weg achter een groen muurtje van klimop of passievrucht.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment