Een haag of heg is een waardevolle toevoeging in je tuin. Hagen bieden veel privacy. Haagplanten dempen geluid, dat is in een woonwijk een topeigenschap. Ze houden wind tegen en de warmte in je tuin vast. Met een haag leg je een mooie groene basis in je tuin. Er zijn verschillende soorten hagen en haagplanten.
De lage heg
Om vakken in je tuin te maken, is een lage heg mooi. Bekende heg soorten zijn Buxus en Taxus. Buxus is een klassieker, maar door vraat van de buxusmot en buxusschimmel is deze plant minder populair.
Een bladhoudend alternatief is de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze plant blijft ook compact en is met twee keer snoeien per jaar mooi in vorm te houden.
Kardinaalshoed is ook groenblijvend en laag. Er zijn tientallen varianten van de Kardinaalshoed. Zoals de Euonymus japonica “Francien”. De nieuwe blaadjes aan deze plant zijn wit, dit geeft een mooi bont effect.
Tot slot nog een tip over de Taxus. Neem niet de Taxus baccata, maar de Taxus media, die blijft lager. De variant ‘Hillii” draagt geen rode bessen en blijft strak groen.
Bladhoudende hoge hagen
Vooral voor de afscheiding van je tuin is een hoge haag prettig. In de winter is je tuin niet zo somber, want deze haag blijft groen. Ook hier in Taxus geschikt.
1. De laurierhaag
De Laurier is één van de meest gekozen haagplanten en niet voor niets. De Laurier groeit snel en is makkelijk in onderhoud. Er zijn soorten met grof blad en soorten met kleiner blad. Let bij de aanschaf op de groeisnelheid en of de plant winterhard is.
2. De conifeerhaag
Terug van weggeweest is de conifeerhaag. Eigenlijk zijn er drie verschillende coniferen: de Thuja, de Cipres en de Taxus. Het zijn heel sterke groene haagplanten, mits de grond niet te nat is. Door hun vorm, groeien ze ook mooi de hoogte in. Ze combineren ook mooi met andere haagplanten.
3. Hulst en liguster
Hulst is van oorsprong een bosplant en kan daarom veel schaduw verdragen. De Hulst ‘Ilex Meserveae Heckenstar’ is een mooie haaghulst met donkerpaarse takken. De plant kan goed tegen harde wind en strenge vorst.
Liguster is een sterke plant die bestand is tegen het Nederlandse klimaat en storm. Met strenge vorst verliest hij nog wel eens wat blad.
Bladverliezende hagen
Bladverliezende hagen zijn prachtig in strakke, natuurlijke tuinen, waar ook in de winter structuur gewenst is. Bekende soorten zijn: Veldesdoorn (Acer campestre), Sneeuwbes (Symphoricarpos albus) en Dwergmispel (Cotoneaster dielsianus).
1. De Haagbeukhaag
Haagbeuk (Carpinus betulus) is geen familie van de beuk, maar van de berk. Hij kan tegen vochtige grond.
2. Stekelige bladverliezende hagen
Op het platteland staan stekelige hagen om het vee tegen te houden. In je tuin kan je dezelfde soorten in de haag zetten, om ongewenste gasten tegen te houden. Meidoorn, Sleedoorn, Hondsroos en vuurdoorn zijn stekelige soorten, net als de Zuurbes (Berberis).
Deze hagen houden honden en katten tegen, maar zijn wel goed voor de natuur. Ze bieden een schuilplek voor vogels en nuttige insecten. Twee bonussen zijn de bloemen in het voorjaar en de bessen in het najaar.
3. De gemengde bloeiende haag
Sneeuwbal (Viburnum tinus), Vlinderstruik (Buddleja davidii), Chinees klokje (Forsythia) enToverhazelaar (Hamamelis) kunnen tot een fantastisch kleurrijke haag worden gemengd. Nadeel is dat deze haag meer ruimte vraagt en meer aandacht voor het onderhoud, omdat elke plant op een ander tijdstip gesnoeid moet worden.
4. De Beukhaag, een geval apart
De Beukhaag (Fagus sylvatica) is een ‘echte’ beuk, er is zowel een roodbladige als een groenbladige beukhaag. Deze plant draagt altijd blad! Alleen in de winter is dat het verdorde bruine blad. Dit blijft zitten totdat eind april de nieuwe groene blaadjes verschijnen. Dit is dus geen groenblijvende, maar wel een bladhoudende haagplant.